Syrisk general vil ikke ha flyktningene hjem igjen

Halvparten av Syrias befolkning er på flukt, enten internt i landet eller i utlandet. Bashar al Assad sier at Syria har «blitt mer homogent», og en syrisk general sår tvil om flyktningene får komme hjem etter krigen.

Flyktninger fra Syria i flyktningeleiren i Kokkinotrimithia utenfor Nicosia på Kypros.
  • Anders Jerichow
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Syriske flyktninger må ikke tro at de nødvendigvis er ønsket velkommen hjem igjen om Assad-diktaturet vinner krigen.

En av Assads mest fremtredende generaler, Issam Zahreddine, har nettopp oppfordret flyktningene som har rømt landet om å ikke returnere.

«Vi vil ikke tilgi»

– Til dem som flyktet fra Syria til et annet land – jeg ber dere om å aldri noensinne returnere, for selv om staten tilgir dere, kan vi love at vi ikke glemmer, og vi vil ikke tilgi dere, sa den omstridte generalen til syrisk tv og andre arabiske medier etter at den republikanske garden hadde trengt gjennom IS-bevegelsens forsvarslinjer i oljebyen Deir ez-Zour i det østlige Syria.

– Om dere vet hva som er godt for dere vil ingen av dere vende tilbake, mente Zahreddine. Senere har generalen, som har et hardt rykte på seg, sagt at han bare snakket til IS-bevegelsens jihadister og til opprørere som har drept syriske soldater, ifølge nyhetsnettstedet Middle East Eye.

Det vil imidlertid ikke overbevise alle flyktninger om at det er trygt å returnere. Assads krigføring var i stor grad det som drev de fleste flyktningene ut av landet. Og frustrerte demonstrasjoner mot hans diktatur var det som utløste den arabiske våren i Syria, og som førte til at Assads regime slo hardt ned mot dem.

Fem millioner ute

Fem millioner syrere er i dag flyktninger i utlandet. Og omkring syv millioner andre syrere er internt fordrevne i sitt eget land. Det betyr at halvparten av den syriske befolkningen i dag er på flukt.

Omtrent halvparten av Syrias befolkning er på flukt enten i eget land eller til utlandet. Denne moren og sønnen hennes er på Kypros.

For alle disse menneskene kan det bli avgjørende hvilke muligheter de tilbys for å returnere når både medier og regjeringer – så vel blant Assads allierte som regjeringer som tidligere har støttet opprørerne – sier at Assad er i ferd med å komme seirende ut av konflikten.

«Et mer homogent samfunn»

Russiske militære kilder sier til nyhetsbyrået AP at syriske tropper har frigjort 85 prosent av områdene militante opprørere har kontrollert under den seks år lange borgerkrigen. Og det er tegn på at Assad og hans russiske sponsorer flere steder har begynt å forberede seg på tiden etter krigen.

175 russiske mineryddere skal ifølge nyhetsbyrået Tass ha blitt sendt til Syria for å begynne opprydningen i områder hvor Assads regjeringshær har gjenvunnet kontroll.

Assad skapte selv tvil om flyktningenes fremtid da han 20. august sa at «vi har mistet våre beste unge og vår infrastruktur. Men vi har vunnet et sunnere og mer homogent samfunn».

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
  1. Den islamske staten (IS)
  2. Syria
  3. Bashar al-Assad

Mest lest akkurat nå

  1. Reaksjoner på vaksinen ødela sesongen for Ingebrigtsen

  2. Nekter å fjerne hekk, kan få bot på 1000 kroner dagen

  3. Stor vannlekkasje på Storhaug – flere oversvømte kjellere

  4. Det gamle huset i Hetlandsgata har fått nytt liv

  5. Hun slet med stress. Elleve tegn på at du bør roe ned.

  6. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss