Trump: – USA har skutt ned iransk drone

USAs president Donald Trump sier det amerikanske marinefartøyet USS Boxer har «ødelagt» en iransk drone i Hormuzstredet.

USAs president Donald Trump opplyste torsdag at USA har skutt ned en iransk drone. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix
  • Ntb-dpa
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Ifølge presidenten skal dronen ha kommet for nær skipet.

– Dronen truet sikkerheten til skipet og skipets besetning, sier Trump. Han beskriver handlingen som defensiv, siden Iran skal ha fått flere beskjeder om å trekke seg tilbake.

– USA forbeholder seg retten til å forsvare eget personell, våre anlegg og interesser. Vi oppfordrer alle land til å fordømme Irans forsøk på å forstyrre navigasjonsfriheten og global handel, sier Trump.

Iran skjøt for kort tid siden ned en amerikansk drone. I forbindelse med dette skal den amerikanske presidenten ha vært bare minutter unna å sette i gang et rakettangrep mot Iran, som svar på landets nedskyting.

Iransk tilbud

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sa torsdag at Iran er villige til å gi det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) bedre tilgang til inspeksjon av atomlagre og til annen informasjon.

Zarif sier at Iran i praksis allerede gir tilgangen, men at avtalen ennå ikke formelt er blitt ratifisert av nasjonalforsamlingen. Etter planen skal det skje i 2023, men Zarif sier det nå kan flyttes framover, om USA tilbyr seg å lette sanksjonene.

En høytstående amerikansk regjeringstjenestemann svarer at Trump flere ganger har sagt at han er villig til å snakke med det iranske lederskapet. Han legger til at om Iran vil være «seriøse», bør de umiddelbart stoppe med anrikningen av uran, og forhandle fram en avtale som innebærer en permanent slutt på landets atomambisjoner.

Zarif i New York

Zarif ankom New York søndag for å delta på en FN-konferanse om bærekraftig utvikling. Før et møte med FN-generalsekretær António Guterres sa han at iranerne ikke har «informasjon om at vi har mistet en drone».

Amerikanske myndigheter har innført nye restriksjoner for iranske diplomater som innebærer at Zarif ikke kan gå lenger enn seks kvartaler fra kontoret til Irans FN-delegasjon.

Den økte spenningen mellom de to landene har økt bekymringen om at Iran og USA kan gå til krig mot hverandre. USA har utplassert militære ressurser, slik som skipet USS Boxer, i regionen.

Les også

  1. Aftenbladet: Donald Trump er verdens mektigste rasist

  2. Trump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop

  3. Trump fortsetter hetsen, men unngikk riksrett

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Slottet i Sirdal åpner i høstferien

  2. Bonde må i fengsel: De nyfødte lammene lå på våt møkk

  3. Riksrevisoren kan ikke granske pendlerbolig-saken: – Det kan vi takke Stortingets presidentskap for

  4. Toppscorer for gammel storhet - vil senke klubben som ikke ga ham sjansen

  5. Supertalent fra Nærbø får mektig rolle i KrFs nye ledelse

  6. – Politiet kan ha snakket usant i Birgitte-saken