Tyskland åpnet massiv havvindpark i Østersjøen

Tysklands statsminister Angela Merkel har åpnet den store havvindparken Arkona i Østersjøen. Hun takker Norge for bidrag til prosjektet.

Havvindparken Arkona i den tyske delen av Østersjøen ble offisielt åpnet tirsdag. Parken driftes av det tyske energiselskapet E. ON i samarbeid med norske Equinor. Foto: Ole Berthelsen / Olje- og energidepartementet / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:

Tysklands statsminister Angela Merkel med en vindmølle i lekeutgave. Tirsdag åpnet hun havvindparken Arkona, den største vindmølleparken som er bygget i Østersjøen. Foto: AP / NTB scanpix

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) i samtale med Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes energiminister François de Rugy under åpningen av havvindparken Arkona i den tyske delen av Østersjøen tirsdag. Foto: Ole Berthelsen / Olje- og energidepartementet / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Vindparken i den tyske delen av Østersjøen drives av Equinor og det tyske kraftselskapet E.ON. Ifølge E24 er prosjektet blitt rundt 1 milliard kroner billigere enn ventet.

I sin åpningstale påpekte Merkel at prosjektet er viktig for Tysklands overgang til fornybare energikilder.

– Prosjektet viser det tyske bidraget, men også bidraget fra høyt utviklede industrinasjoner til utviklingen av fornybar energi, sa Merkel og takket både Frankrike og Norge for deres bidrag.

Parken kan levere kraft til 400.000 tyske husholdninger. Den består av 60 vindturbiner med en kapasitet på rundt seks megawatt hver.

Turbinene er utplassert i Østersjøen, mellom den tyske øya Ruegen og den svenske kysten i nord. Turbinene er installert på bunnfaste fundamenter på 23–37 meters dyp.

Den franske energileverandøren Engie har inngått en kontrakt om kjøp av elektrisitet fra vindparken i fire år. Denne vil bli dirigert gjennom en franskbygget understasjon, der 150 kilometer med kabler er koblet til vindgeneratorene.

I dag utgjør fornybar energi 38 prosent av Tysklands energiforbruk, og er forventet å nå 65 prosent innen 2030.

Publisert:
  1. Havvind
  2. Fornybar energi
  3. Vindkraft

Mest lest akkurat nå

  1. – En kollektiv kollaps, nå må vi gå i oss selv

  2. En person skadd i løfteulykke på Johan Sverdrup-feltet

  3. Se målene: Haaland scoret to og ble cup­mester i Tyskland

  4. Israelske styrker inn på Gazastripen

  5. Vikingbørsen: Det florerer med toere etter ydmykelsen

  6. 15-åring knuste rekorden til Jakob Ingebrigtsen