Gigantisk isflak har løsnet i Antarktis

Et enormt isfjell har løsnet fra Antarktis. Flaket av is er større enn Mallorca og det største i verden i dag.

Et isfjell som er større i utstrekning enn den spanske øya Mallorca, har løsnet i Weddellhavet i Antarktis. Illustrasjonsfoto:
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Arealet er på om lag 4.320 kvadratkilometer, ifølge den europeiske romfartsorganisasjonen Esa.

Isflaket er 170 kilometer langt og 25 kilometer bredt, og det er blitt overvåket av en satellitt som tilhører det europeiske Copernicus-programmet.

Sentinel-1-satellittene til Copernicus tar bilder dag og natt og sørger året rundt for overvåking av fjerntliggende områder som Antarktis.

Isfjellet A-76 har løsnet fra en isbrem som kalles Ronne, og det flyter nå i Weddellhavet, som utgjør sørenden av Atlanterhavet.

Inntil nå var det 3.880 kvadratkilometer store isfjellet A-32A regnet som verdens største. Også det befinner seg i Weddellhavet.

Isfjellet A-74, som brøt løs i februar, var til sammenligning 1.270 kvadratkilometer – på størrelse med storbyen Los Angeles.

Klimaendringene og den globale oppvarmingen har ført til økende temperaturer også i Antarktis. En av årsakene til at store isflak løsner, er vann som trenger inn i sprekker i isen etter hvert som temperaturene stiger.

Publisert: