Maduro har satt sikkerhetsstyrkene i full beredskap

Venezuelas president Nicolás Maduro har satt landet militære styrker i full beredskap etter det han betegner som et kuppforsøk. 

President Nicolás Maduro snakker til pressen tirsdag og hevder høyesterett er angrepet fra et kapret helikopter. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix
  • Mette Estep
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Ifølge presidenten kapret en politimann tirsdag et politihelikopter og fløy det over høyesterett og flere departementsbygninger i Caracas.

– Jeg har aktivert alle de væpnede styrkene til å forsvare freden, sa presidenten under en pressekonferanse i presidentpalasset.

Ifølge Maduro ble det kastet to granater fra helikopteret, men de detonerte ikke. Andre kilder sier det ble kastet flere granater, skriver The Guardian.

– Før eller senere kommer vi til å få tak i helikopteret og de personene som står bak dette terrorangrepet, sa Maduro.

Presidenten har oppfordret opposisjonen til å fordømme angrepet, men en av lederne, Freddy Guevara, skriver på Twitter at de ikke har nok informasjon til å kommentere saken.

Filmet helikopteret

Videoer lagt ut på sosiale medier viser et politihelikopter som sirkler over byen før man kan høre skudd og et høyt smell, skriver BBC.

Sent tirsdag kveld opplyste Venezuelas kommunikasjonsminister Ernesto Villegas at flere offisielle bygg ble angrepet. Minst 15 skudd ble ifølge ham avfyrt fra et helikopter mot innenriksdepartementet, før helikopteret fløy videre og det ble kastet fire granater mot høyesterett.

Forvirring

Ifølge myndighetene var det politipiloten Oscar Pérez som kapret helikopteret. Han har spilt i filmen «Suspended Death» og har flere ganger posert med våpen på bilder i sosiale medier.

I en video der han er flankert av personer iført masker og med rifler i hendene, angivelig i forbindelse med tirsdagens angrep, sier han følgende:

–Vi er en koalisjon av militærfolk, politi og sivile offentlige tjenestepersoner som er motstandere av denne kriminelle overgangsregjeringen.

Maduro har i flere måneder avvist opposisjonens krav om nyvalg og har foreløpig støtte fra militærets øverstkommanderende. Det kan være avgjørende i et land som venezuela, som har hatt tre forsøk på militærkupp siden 1992.

Støttet opprørerne

Tirsdagens angivelige kuppforsøk var ifølge Maduro ledd i en konspirasjonen mot ham og hans sosialistiske regjering.

– Det kunne ført til en tragedie med flere titalls døde og skadde, sa han.

Ifølge Maduro kan Oscar Pérez knyttes til tidligere innenriksminister Miguel Rodríguez Torres, som Maduro anklager for å stå i ledtog med den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

Kuppåstand

Maduro anklager USA for å planlegge å invadere Venezuela og opplyste tidligere i uka at fem personer var pågrepet etter å ha forberedt en slik invasjon.

Hvis et amerikanskstøttet kupp skulle sette en stopper for Maduros planlagte grunnlovsreform, lover han om nødvendig å gjennomføre planene med våpen i hånd.

Maduro hevder at en væpnet innblanding i Venezuelas anliggender vil utløse en krise som vil stille konfliktene i Midtøsten helt i skyggen.

Minst 76 personer er drept siden april i daglige opptøyer og sammenstøt i landet.

Publisert: