Ekspert tror Madrid vil ta over makten i Catalonia

Forkjempere for katalansk uavhengighet under en demonstrasjon i Barcelona tirsdag. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

Spanias regjering kommer trolig raskt til å ta over styringen i Catalonia etter at regionpresidenten erklærte en indirekte uavhengighet, tror Spania-ekspert.

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Jose Maria Izquierdo, førstebibliotekar for romanske språk ved Universitetet i Oslo, tror Madrid-regjeringen vil kontre med å bruke artikkel 155 i den spanske grunnloven etter Catalonias regionpresident Carles Puigdemont «utsatte uavhengighetserklæring» tirsdag kveld.

Artikkelen sier at dersom noen av de spanske regionene forsøker å løsrive seg eller bruke sitt selvstyre til grunnlovsstridige handlinger, så kan regjeringen reversere selvråderetten. Statsminister Mariano Rajoy har allerede truet med å ta artikkelen i bruk.

– Jeg tror regjeringen kommer til å ta makten ganske raskt. Så vil de trolig skrive ut nyvalg innen et par måneder, sier Izquierdo til NTB.

Han sier mellomløsningen som Puigdemont falt ned på i talen, tydelig bar preg av en mann som ikke kunne miste ansikt etter å ha gått hardt ut, samtidig som han visste det ikke er noe realisme i å erklære uavhengighet nå.

Han mener Puigdemont og nasjonalistene i Catalonia har valgt den verst tenkelige strategien.

– Han sier han ønsker dialog med regjeringen i Madrid, men når han først har erklært selvstendighet, hva skal de da snakke om? Han burde heller ha annonsert nyvalg og forsøkt å få enda større flertall bak seg i parlamentet. Det kunne igjen gitt mer tyngde til ulike krav som er viktig for dem, som å få full administrasjon av skattene og å få endret grunnloven, slik at det kan bli mulig å avholde en ekstraordinær folkeavstemning, sier Izquierdo.

-Det ville vært en demokratisk måte å vinne fram på som han kunne vise til resten av Spania. Isteden valgte han løsrivelsesveien som går direkte til katastrofe, sier Izquierdo.

Publisert:
 1. Politikk
 2. Catalonia
 3. Spania
 4. Madrid
 5. Folkeavstemning

Mest lest akkurat nå

 1. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

 2. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

 3. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største

 4. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

 5. Da det var trøbbel med skoene i «Skal vi danse», visste hun at løsningen lå i Hillevåg

 6. Mia Gundersen og Espen Hana er aller best når de får skuldrene ned, puppene opp og herjer med seg selv