Erdogan snakket med Ander­sson – ingen tegn til Nato-fram­gang

Recep Tayyip Erdogan mener Sverige ennå ikke har tatt konkrete skritt for å dempe hans bekymringer knyttet Nato-søknaden, opplyser Tyrkias presidentkontor.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener Sverige ennå ikke har tatt konkrete skritt for å dempe hans bekymringer knyttet til militante kurdere.
  • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:

– Sverige bør ta grep når det gjelder slike grunnleggende saker som kampen mot terrorisme, heter det fra Ankara etter at Erdogan hadde snakket med Sveriges statsminister Magdalena Andersson i telefonen lørdag.

Tyrkia «ønsker bindende forpliktelser i disse sakene, samt konkret og tydelig handling», tilføyer presidentens kontor.

Det var altså ingen konkrete tyrkiske signaler om framgang i forsøket på å overtale Tyrkia til å slippe Sverige og Finland inn i Nato.

Ifølge Andersson gikk samtalen med Erdogan bra. De er «enige om viktigheten av å gjøre framgang i forkant av Nato-toppmøtet i Madrid neste uke».

– Der ser jeg fram til å møte president Erdogan og andre allierte ledere, tvitrer den svenske statsministeren.

De to nordiske landene møtte tyrkerne til samtaler i Nato-regi sist mandag, men Tyrkia levnet lite håp om at striden kan løses før toppmøtet.

Tyrkia har anklaget Finland og spesielt Sverige for å gi en trygg havn til militante kurdiske grupper som i flere tiår har kjempet et væpnet opprør mot den tyrkiske staten.

Erdogan har gitt Andersson beskjed om at Sverige må «foreta konkrete endringer i sin holdning» til Det kurdiske arbeiderparti (PKK) og dets syriske samarbeidspartnere, sier den tyrkiske presidentens kontor.

PKK anses av EU som en terrororganisasjon. Tyrkia sidestiller PKK med den kurdisk-syriske militsen YPG, som er sentral i den USA-støttede kampen mot IS i Syria.

Publisert: