Vanskelig for Trump å innfri tilhengernes kamprop

De mest populære slagordene blant Trumps entusiastiske tilhengere kan være de vanskeligste å leve opp til. De har uttrykt noen av hans mest omstridte valgløfter.

En tilhenger av Donald holder opp en blink med et bilde av Hillary Clinton under et valgkamparrangement i Virginia i oktober.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

På Trump-valgmøter ble fire slagord ropt høyt og hyppig: «Lock her up» for å signalisere at Clinton er kriminell og bør kastes i fengsel, «build the wall» hyllet Trumps løfte om en mur mot Mexico og «drain the swamp» betød at Trump vil tappe den politiske eliten fra Washington.

Mot slutten av valgkampen ble det stadig oftere ropt «fuck CNN» da Trump-tilhengerne viste sin avsky for de etablerte mediene.

Les også

Forsonende tone mellom Obama og Trump

Kritikerne har kalt flere av forslagene autoritære og antidemokratiske. Trumps forsvarere sa ofte at ikke alt han sa var ment bokstavelig, men flere Trump-tilhengere har forventninger om det motsatte.

Lovet å etterforske Clinton

Donald Trump kom med mange lovnader under valgkampen som kritikerne kalte antidemokratiske. Nå er spørsmålet hvor mange av dem som faktisk blir satt ut i livet.

På Trumps valgkamparrangementer var det knapt noe som ble møtt med mer jubel enn påstanden om at Clinton hørte hjemme i fengsel. Trump lovet at han ville oppnevne en spesialetterforsker for å etterforske både epostsaken og Clinton-stiftelsen.

Det bryter klart med kutymen om fredelig maktovertakelse dersom han bruker sin rolle til å straffeforfølge en politisk motstander. Valgnatten anla Trump en forsonende tone og sa at «vi skylder henne takknemlighet for det hun har gjort for landet».

Men Rudy Giuliani, som kan bli USAs neste justisminister, utelukker ikke at det kan bli ny etterforskning for å sette presedens.

Les også

Nå ser Trump-elsker Joseph (89) lystig på framtiden

– Tenk om det kommer en sak om ett år der noen beskyldes for å stjele 50.000 dollar fra en veldedig organisasjon, men så ble aldri Clinton etterforsket for hundrevis av millioner, sa Giuliani til CNN torsdag.

Vil endre mediene

Trump har sagt at han vil stramme inn injurielovgivningen og gjøre det lettere å saksøke medier han mener «er så uærlige».

En slik lov vil trolig ha vanskelig for å bli vedtatt i kongressen, selv om republikanerne kontrollerer begge kamre. Og om den skulle bli vedtatt, vil den trolig bli stoppet i høyesterett.

Ytringsfriheten, som er lovfestet i det første grunnlovstillegget, og medienes uavhengighet står sterkt. I 1964 fastslo domstolen at grunnloven beskytter et medium med mindre en usann historie blir publisert med «overlegg, det vil si kjennskap til at det er usant eller ved å hensynsløst ikke ta hensyn til om det er sant eller ikke».

Les også

Erna sender julekort til Trump med motiv fra Sirdal

Som president kan ikke Trump diktere mediene, men han kan innskrenke tilgangen til Det hvite hus og begrense åpenheten på enkelte områder i de føderale myndighetene.

Vil reformere Washington

I en tale i høst foreslo Trump omfattende reformer av det politiske systemet. Han vil blant annet begrense antallet perioder kongressmedlemmer kan sitte og ha lang karantener før ansatte i Det hvite hus eller kongressmedlemmer og senatorer kan bli lobbyister.

Dette er en agenda Trump deler med progressive demokrater, men etablerte politikere i begge partier tjener store penger på «svingdøren» mellom politikken og lobbybransjen og vil derfor trolig motsette seg reformer.

Trump er helt avhengig av å få gjennom omfattende lovendringer i Kongressen for å få til de foreslåtte endringene av det politiske landskapet.

Grensemuren blir svært dyr. Med mindre Trump faktisk får Mexico til å betale, kan det bli vanskelig å finansiere prosjektet. (©NTB)

Publisert:
 1. Donald Trump
 2. Politikk
 3. USA
 4. Hillary Clinton

Mest lest akkurat nå

 1. Nå kan du få «Regå» i hagen

 2. –1800–1900–2000. Solgt!

 3. Ble tobarnsmor med 18 års mellomrom: – Jeg er ikke lenger så skråsikker

 4. Opprykksfavoritt snublet etter ellevill opphenting

 5. Trump vekker avsky etter minneord

 6. Forteller om krevende innspillingsdager på Orre, Bryne og ekte plattformer