Krigsveteraner markerer slutten på annen verdenskrig

<p> Tusener av britiske krigsveteraner samlet seg i sentrum av London søndag for å markere 60-årsdagen for slutten på den annen verdenskrig.</p>

Publisert: Publisert:

Foto: Scanpix

  • Ntb
iconDenne artikkelen er over 15 år gammel

Dronning Elizabeth ledet minnemarkeringen med parader, en gudstjeneste i Westminster Abbey og en lunsj i Buckingham Palace.

Rundt 11.000 krigsveteraner og tusener av andre mennesker deltok i markeringen i St. James-parken søndag, tre dager etter terrorangrepet i London torsdag der over 50 mennesker mistet livet.

Aldrende veteraner, mange med krigsmedaljer på uniformene og med stokk, sammenlignet måten folk håndterte bombeeksplosjonene i London sist torsdag med hvordan de taklet tyskernes blitskrig mot London under krigen.

Den store flukten

– Bombene har kastet skygge over minnemarkeringen. Vi har opplevd bomber før, sa 82 år gamle Alan Bryett som var en av fangene som greide å flykte fra en tysk fangeleir under krigen. Flukten er udødeliggjort i filmen «Den store flukten» med Steve McQueen som en av de mange stjernespillerne.

Bryett var i London under blitzkrigen i 1940-41 da tyske bombefly drepte rundt 20.000 briter, og gjorde mange flere hjemløse.

– Det er utrolig hva vi i London har taklet. På tross av bomber og drepte, så reiser vi oss igjen, sa Bryett.

Utholdenhet

Dronning Elizabeth hedret Londons krigsgenerasjon.

– Det overrasker meg ikke at i disse vanskelig dagene for London så vender folk seg til eksempelet som ble satt av krigsgenerasjonen som holdt ut, hadde humor og beholdt motet selv under svært vanskelige forhold, sa dronningen.

Den britiske regjering har erklært 9.juli som nasjonal minnedag for verdenskrigens slutt i Europa 8. mai 1945, mens 10.juli skal markere slutten på annen verdenskrig i Asia, som skjedde med Japans formelle kapitulasjon 15. august.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Venter «graverende rapport» etter konsert i Egersund

  2. To nye smitte­tilfeller i Stavanger

  3. FHI vil stille klare krav til hjemmesydde munnbind

  4. Oslo er nå «rødt» ifølge FHIs smittekrav til andre land

  5. Savnet mann (74) funnet i god behold

  6. Høie bekymret etter store fester – har plan for ny nedstenging