Brigitte Macron: - Det er absolutt nødvendig at Emmanuel vinner i år. Hvem vet hvordan jeg ser ut om fem år?

Som partner og ektefelle har Brigitte Macron vært med på å forme sin tidligere elev, som nå kan bli Frankrikes neste president. Den tidligere læreren har politisk teft, sans for humor, og bidrar til å skape en positiv og optimistisk stemning rundt Emmanuel Macrons kandidatur. Rådgiverne advarer imidlertid om at de må unngå å ligne deltakere fra et realityprogram.

Emmanuel Macron og kona Brigitte sammen med supportere i valgkontoret i Paris søndag 23. april. Foto: Christophe Ena / AP-foto Scanpix

  • Michael Seidelin
Publisert: Publisert:

Emmanuel Macrons tilhengere jublet da vinneren av det franske presidentvalgets første runde tok scenen i en av salene i Porte de Versailles i Paris søndag 23. april.

Det var en del av den godt forberedte scenografien i hans valgkamp. At hans kone, Brigitte, skulle bli møtt med taktfast jubel da hun sto ved siden av sin mann på scenen var imidlertid ikke en del av planen.

Brigitte trakk seg selv litt tilbake. Emmanuel Macron hentet henne frem igjen, og jubelen fortsatte helt til Brigitte Macron forlot scenen.

24 år eldre

Episoden sier mye om det lidenskapelige forholdet mellom den 39 år gamle presidentkandidaten og hans 24 år eldre kone.

– Emmanuels insistering på at hun skulle stå ved siden av ham under hele hyllesten undrer meg ikke. Om hun ikke er i nærheten av ham ringer han henne nærmest hvert femte minutt, sier en av medarbeiderne i kampanjehovedkvarteret i Paris.

Her er det mange som stiller spørsmål ved den fremtredende plassen kandidatens kone har inntatt. Diskusjonene finner imidlertid sted i diskresjon.

– Det er vanskelig å ta diskusjonen om Brigittes rolle. Det er tabu når Emmanuel er i nærheten, innrømmer en hjelper i staben rundt den unge kandidaten. Men mange frykter at paret som i disse dager pryder det populære magasinet Paris Match ender som karikaturer i et realityshow.

Spøker om egen alder

Grasrota i Emmanuel Macrons bevegelse, «En Marche» («På vei»), er begeistret for Brigitte Macron.

– Hun blir en slags førstedame. Da kan vi like godt ha en som har bein i nesa, og som ikke gjør Frankrike til latter når hun møter store personligheter og utenlandske statsoverhoder, sier en «marcheur» som deler ut valgkampbrosjyrer ved Gare Saint-Lazare i Paris.

Det samme mener selv de mest kritiske i kretsen rundt mannen som muligens blir ny president. I intervjuer med pressen understreker flere at hun har en utpreget politisk teft, uten at hun har blandet seg i det politiske programmet. Hun får også skryt for å sin humor.

– Det er absolutt nødvendig at Emmanuel vinner i år. Hvem vet hvordan jeg ser ut om fem år, sa Brigitte Macron i forrige uke.

Emmanuel ble hodestups forelsket i læren sin da han var 15–16 år. Foto: Thibault Camus / TT / NTB Scanpix

Det var en smart måte å henvise til aldersforskjellene mellom de to.
Emmanuel Macron var en 16 år gammel elev ved en videregående skole i Amiens, nord i Frankrike, da han forelsket seg i 40 år gamle Brigitte Trogneux. Hun var ansvarlig for skoleteateret ved den private skolen hvor barna fra byens fine familier var elever. Emmanuel var en meget ivrig deltaker i teaterets aktiviteter.

Den perfekte vertinnen

Emmanuel forelsket seg vilt i læreren, som var godt ansett av kollegaer og elever for hennes åpenhet og entusiasme. Hun var også kjent for å gå i korte kjoler. Den moderne kvinnen som alltid har holdt seg i form med daglig mosjon var fascinert av den unge eleven som elsket litteratur og teater, og som i kraft av sin blanding av seriøsitet, gode humør og ukompliserte vesen var en populær skikkelse ved skolen.

Forholdet fortsatte da Emmanuel Macron reiste til Paris for å studere. Brigitte Trogneux reiste frem og tilbake mellom Amiens og Paris i flere år etter sin skilsmisse. I 2007 sto hun brud igjen, og ga sitt ja til Emmanuel.
Under Emmanuel Macrons studieår var Bnrigitte Trogneux ofte ved sin unge partners side, og både han selv og vennene forteller om betydningen hun fikk for hans intellektuelle utvikling.

Kulturell bagasje

– Nærmest daglig tilføyer Brigitte noe til den store kulturelle bagasjen Emmanuel Macron allerede hadde som skoleelev og som særlig hans bestemor hadde gitt ham. Han vil bli en president som kan annet enn å lese regneark, tørre notater og de siste meningsmålingene, sa en av parets venner i et nylig portrett på fransk tv.

I tiden som økonomiminister fra 2014–2016 ble paret kjent for deres middager med skuespillere, kjente intellektuelle og personligheter engasjert i sosialt og humanitært arbeid.

Middagene fant sted i ministerens tjenestebolig i finansdepartementet i Quai de Bercy, med utsikt mot Seinen.

Brigitte Macron spøker med sin egen alder: - Emmanuel må absolutt vinne i år. Hvem vet hvordan jeg ser ut om fem år? Foto: Christophe Ena / TT / NTB Scanpix

Brigitte Macron er den perfekte vertinnen, forteller journalistene Caroline Derrien og Candica Nedelec i deres bok om paret, «Les Macron». Hun var ekspert på å sette forskjellige mennesker som ville nyte hverandres selskap sammen – og som etter middagene snakket varmt om den unge visjonære ministeren i kretsene som enda ikke kjente ham personlig.

Motangrep mot ryktestorm

Brigitte Macron har også klart å skape en harmonisk storfamilie bestående av to døtre, barnebarn, Emmanuel Macrons mor og hans bror. Emmanuels søster foretrekker imidlertid å holde seg i bakgrunnen.
Møtestedet er parets – opprinnelig Brigittes – store hus i den nordfranske badebyen Le Touquet. Her stiller de jevnlig opp til fotoseanser avtalt mellom et kommunikasjonsbyrå og pressen.

Helgene i Le Touquet gir også Brigitte Macron tid til å finne gode idéer til mannens politiske program og valgkamp. Et helt liv som lærer betyr at hun har god kjennskap til alle detaljer i hele utdanningsproblematikken, og det forklarer – ifølge en kampanjemedarbeider – den vekten utdanningsreform har fått i Emmanuel Macrons program.

I flere intervjuer har Brigitte Macron selv innrømmet at hun liker å delta i sin manns politiske arbeide. Hun har et godt forhold til pressen, mener Emmanuel Macrons kommunikasjonsfolk, selv om hun noen ganger er litt uforsiktig. Hun morer seg over at flere av den franske hovedstadens moteskapere står i kø for å låne henne klær til de store anledningene.
Hun har imidlertid også opplevd hvordan offentlige personers og særlig politikeres uttalelser noen ganger blir vridd av mediene.

Det skjedde da ryktestormen om Emmanuel Macrons såkalte «dobbeltliv» som ektemann og homoseksuell begynte å ta fart i slutten av 2016.
Paret gikk omgående til motangrep. Emmanuel Macron klarte å latterliggjøre ryktesprederne ved flere anledninger. Paret sto sammen, og deres ranke holdning ble møtt med respekt. Det gjorde imidlertid vondt, og både Emmanuel og Brigitte Macron vet at personangrep og svertekampanjer blir en del av hverdagen om han seirer over Marine Le Pen i presidentvalgets finalerunde søndag 7. mai.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:

Mest lest

  1. Brekkebua i Sirdal var få uker unna åpning. Natt til mandag ble den totalskadet i brann.

  2. Nytt smittetilfelle i Stavanger

  3. Ble gravd ut for hånd etter spreng­nings­uhell

  4. Fryktet livsverket skulle gå opp i røyk i Mekjarvik-brann

  1. Emmanuel Macron
  2. Presidentvalget i Frankrike