FN holder krisesamtaler om Jemen mens kampene tiltar i Hodeida

Kampene rundt den viktige havnebyen Hodeida i Jemen tiltok søndag, samtidig som en FN-utsending holdt samtaler med opprørerne i hovedstaden Sana.

Bilde fra et videoklipp som viser saudiledede styrker som samler seg for å angripe flyplassen i den opprørskontrollerte havnebyen Hodeida i Jemen. Foto: AP / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Houthi-opprørerne kontrollerer foreløpig Hodeida ved Rødehavet, men havnebyen har siden onsdag vært utsatt for en offensiv fra regjeringstro styrker og den saudiledede koalisjonen. Kampfly fra koalisjonen gjennomførte søndag en rekke tokt mot Hodeida. Angrepene var særlig rettet mot flyplassen, som ligger rundt halvannen mil utenfor byen, opplyser nyhetsbyrået DPA. En anonym kilde sier regjeringsstyrkene forsøker å storme flyplassen, men at opprørerne kjemper imot.

– Sammenstøt mellom regjeringsstyrker og opprørere har ført til tap på begge sider, sier en kilde, men oppgir ingen nærmere detaljer om tapene.

Den jemenittiske hærens mediesenter sier flyplassen er «frigjort», men houthiene avviser dette.

Over 80 prosent av Jemens import og nødhjelp kommer inn gjennom Hodeida, som har vært i opprørerne hender siden 2014. FN advarer og sier at offensiven mot byen kan utløse en ny humanitær krise i det krigsherjede landet, som allerede er på randen av omfattende hungersnød. Dersom den saudiledede koalisjonen setter i verk et storskalaangrep mot Hodeida, vil flere hundre tusen mennesker bli satt i fare.

Minst 139 stridende er drept så langt i offensiven, de fleste av dem opprørere, ifølge medisinske og militære kilder.

– Store hindre i veien for fredssamtaler

FNs utsending kom lørdag til Sana i et håp om å komme fram til en løsning med opprørerne. Det er andre gang Griffiths forsøker å holde en runde med samtaler etter at han ble utnevnt i februar.

Houthiene mener på sin side at FN er partisk og sier etter et kort møte med FN-utsending Martin Griffiths at det er store hindre i veien for eventuelle fredssamtaler. Nettopp flyangrepene mot Hodeida trekkes fram av den sjiamuslimske opprørsgruppen som et hinder.

Før helgen førte kampene til at veiforbindelsen mellom Hodeida og den regjeringskontrollerte havnebyen Mokha ble brutt. Dermed har hæren mistet en viktig forsyningslinje.

Menneskerettighetsgrupper sier kampene allerede nærmere seg tett bebodde områder og sier utdelingen av nødhjelp foreløpig er stanset vest for Hodeida.

Blokade

Den saudiledede koalisjonen startet tidligere i år en nesten fullstendig blokade av havnebyen og hevder den er en viktig rute for smugling av våpen til opprørerne fra Iran, Saudi-Arabias erkerival i regionen. Dersom koalisjonen erobrer havnebyen, vil det være deres største militære seier hittil i krigen i Jemen.

Torsdag krevde FNs sikkerhetsråd at havnen holdes åpen for livsviktige matforsyninger, men Sikkerhetsrådet stilte seg ikke bak et svensk forslag om å kreve en pause i offensive for å åpne for samtaler om tilbaketrekking for opprørerne.

Rundt 10.000 mennesker har mistet livet siden den saudiledede koalisjonen grep inn i den væpnede konflikten i Jemen i 2015. Mer enn 22 millioner jemenitter trenger bistand, inkludert 8,4 millioner som risikerer å sulte, ifølge FN. Organisasjonen omtaler konflikten som verdens verste humanitære katastrofe.

Publisert:
  1. Jemen
  2. Krig
  3. FNs sikkerhetsråd

Mest lest akkurat nå

  1. KrF-lederen sa han hadde utgifter hos foreldrene for å slippe skatt. Men Ropstad betalte ikke en krone

  2. Byantikvaren: «Litt absurd»

  3. Kvinne i 90-årene kom seg ut uskadd

  4. MDG kan skyte ei kvit pil etter både sluttdato og leitestans

  5. Tingretten i Egersund stengt med umiddelbar virkning

  6. Politiet: Brannen ved barnehage i Stavanger var påsatt