EUs legemiddeltilsyn anbefaler fortsatt bruk av AstraZenecas vaksine

AstraZenecas vaksine er trygg og anbefales fortsatt av Det europeiske legemiddeltilsynet (EMA), til tross for rapporter om blodpropp hos nylig vaksinerte.

Torsdag fikk AstraZenecas covid-19-vaksine tommelen opp fra EMA etter at tilsynets sikkerhetskomité har gått gjennom innmeldte tilfeller av blodpropp blant personer som har fått vaksinen.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 215 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

EMAs sikkerhetskomité (PRAC) har gjort en grundig vurdering av tilgjengelige data og omstendighetene rundt de innrapportere tilfellene av blodpropp, og kom torsdag med sin anbefaling.

– Dette er en trygg og effektiv vaksine, sier EMAs leder Emer Cooke.

– Sikkerhetskomiteen konkluderer med at vaksinen ikke kan knyttes til økt risiko for blodpropp, la hun til.

– Vaksinens beskyttelse mot død og sykehusinnleggelse grunnet covid-19 oppveier de mulige risikoene, sier Cooke, som minner om at pandemien fortsatt tar over 1.000 liv daglig i Europa.

Kan ikke utelukke

EMAs leder tok likevel forbehold og understreket at de ikke kan utelukke en forbindelse mellom AstraZeneca-vaksinen og tilfeller av blodpropp hos nylig vaksinerte, og oppfordrer derfor til økt oppmerksomhet og videre undersøkelser.

Leder for PRAC, dr. Sabine Straus, sa på pressekonferansen at de har sett en overvekt av kvinner i yngre alder blant de innrapporterte tilfellene av blodpropp, og at det er en mulig sammenheng med p-pillebruk.

Flere land har stanset

Stansen i bruken av AstraZenecas vaksine har allerede ført til forsinkelser i utrullingen av vaksiner flere steder.

Rundt 17 millioner mennesker i EU og Storbritannia har fått minst én dose av vaksinen. Tidligere har AstraZeneca opplyst at de har fått rapporter om 37 tilfeller av blodpropp.

Mens blodpropp forekommer hyppig i befolkningen generelt, skiller de innrapporterte tilfellene seg angivelig ut fordi flere av pasientene også har hatt lavt antall blodplater.

Mindre tillit

Tilliten til AstraZeneca-vaksinen har stupt etter den midlertidige stansen, til tross for at det ikke var påvist flere blodpropptilfeller blant vaksinerte enn i den øvrige befolkningen.

I en undersøkelse fra Norsk koronamonitor/Opinion svarte likevel 77 prosent av nordmenn at de fortsatt ville latt seg vaksinere med AstraZeneca.

Undersøkelsen ble gjennomført før EMAs konklusjon var kjent.

Les også

  1. Har funnet årsaken til blod­propp og døds­fall hos helse­arbeidere

Publisert:

Korona-viruset

  1. Korona påvirket søvnen vår – og vil fortsette å gjøre det

  2. Boris Johnsons koronapolitikk slaktes

  3. FHI: Risiko for økning i syke­hus­innleggelser

  4. Nakstad med hard skyts mot FHI i ny bok

  5. 60 personer blir vak­sinert dag­lig i vaksine­buss

  6. FHI-rapport viser hvor skjevt pandemien rammet. Frykter disse etter­virkningene mest

  1. Korona-viruset
  2. Astra Zeneca