Direkte: Vi følger utviklingen av det nye korona-viruset

DIREKTEBLOGG: Over 1770 personer er nå bekreftet døde av viruset. Følg utviklingen her.

En reisende ved togstasjonen i Shanghai i Kina tar ingen sjanser. Bildet er tatt søndag 9. februar. Foto: Aly Song, Reuters

Festet innlegg
i dag kl 19:04av Maria T. Pettrém
DEL

Russland innfører innreisenekt for kinesere

Russland innfører et midlertidig forbud mot å la kinesiske statsborgere reise inn i landet. Årsaken er frykt for spredning av covid-19-viruset.

Forbudet trer i kraft fra torsdag, melder nyhetsbyrået Tass.

– Alle kinesiske borgere vil fra 20. februar nektes innreise over Russlands statsgrenser, både når det gjelder reiser i forbindelse med arbeid, private formål, studier og turisme, sier den russiske regjeringens talskvinne Tatiana Golikova.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Maria T. Pettrém
  DEL

  Singapore Airlines avlyser fire avganger fra København

  Lavere etterspørsel som følge av virusutbruddet gjør at flyselskapet Singapore Airlines avlyser flere flyavganger.

  Erwin Widjaja i Singapore Airlines Nordic skriver i en e-post til Aftenposten at de kansellerer fire avganger fra København til Singapore i mai. 

  Flyselskapet forsikrer om at de berørte kundene vil bli informert og ombooket til andre flyavganger. ​

  Widjaja skriver videre at selskapet vil være proaktive i tiden fremover og gjøre forløpende vurderinger av situasjonen.

 • av Mone Celin Skrede
  DEL

  Stor virusstudie: Risikoen er størst blant eldre og syke

  En ansatt med beskyttelsesdrakt på Jinyintan-sykehuset i Wuhan i Kina.
  En ansatt med beskyttelsesdrakt på Jinyintan-sykehuset i Wuhan i Kina.
  FOTO: Chinatopix/AP/NTB scanpix

  Den kinesiske studien er basert på 44.672 bekreftede og over 27.000 antatte tilfeller av sykdommen.

  Samlet sett er dødsraten på 2,3 prosent. Men viruset ser ikke ut til å utgjøre noen stor fare for yngre mennesker, og ingen barn under ni år skal ha mistet livet, ifølge BBC. 

  For personer over 80 år er dødsraten imidlertid 14,8 prosent. Også tidligere sykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdommer bidrar til økt risiko.

  Les hele saken her.  

 • av Mone Celin Skrede
  DEL

  Berg Hansen merker nedgang i etterspørselen på flyreiser til Asia

  En kvinne pakker kofferten sin på Heathrow flyplass etter at det 29. januar ble klart at British Airways kansellerte alle flyvninger til og fra Kina. Nå får viruset konsekvenser, både for flere flyselskaper og reisebyråer.
  En kvinne pakker kofferten sin på Heathrow flyplass etter at det 29. januar ble klart at British Airways kansellerte alle flyvninger til og fra Kina. Nå får viruset konsekvenser, både for flere flyselskaper og reisebyråer.
  FOTO: AP/NTB scanpix

  - Vi har ikke konkrete tall, men vi ser at det er nedgang på både jobb- og privatreiser til Asia, og en naturlig nedgang til Kina, sier kommunikasjonsdirektør Anette Malthun Koefoed i reisebyrået Berg Hansen. 

  Koefoed sier at nedgangen både kommer av svakere pågang på flybilletter og at flere flyselskaper, deriblant Singapore Airlines kansellerer sine flyruter til og fra Kina og flere andre land. 

  - På bedriftsmarkedet setter man også en strengere reisepolicy, slik at man som nordmann må ha spesialgodkjennelse dersom man av en eller annen grunn må reise til Asia i jobbsammenheng, sier Koefoed. 

  Hun forklarer at sesongen for utreise til Asia er over i slutten av februar, men at byrået også har merket at mange reisende avventer med å bestille neste års tur. 

 • av Mone Celin Skrede
  DEL

  Singapore Airlines vil utføre store rutekutt som følge av viruset

  Singapore Airlines og datterselskapet SilkAir kansellerer flere flyruter som følge av det nye coronaviruset.
  Singapore Airlines og datterselskapet SilkAir kansellerer flere flyruter som følge av det nye coronaviruset.
  FOTO: Reuters/NTB scanpix

  Ifølge Reuters vil Singapore Airlines og datterselskapet SilkAir innstille flere flyruter over lengre tid, som følge av det nye coronaviruset.


  Kuttene er midlertidige, men vil ramme flyruter til flere land, som Kina, London, Tyskland og København, flere så langt frem som til mai måned, melder Reuters. 

  - Singapore Airlines og SilkAir reduserer tjenestene våre midlertidig og på tvers av vårt nettverk, som følge av svak etterspørsel på grunn av covid 19-utbruddet, informerer selskapet på sine nettsider. 

  Singapore Airlines er ikke de eneste som kansellerer ruter til og fra asiatiske land. Hong Kong-selskapet Cathay Pacific kansellerte nesten alle sine flyvninger inn i Kina for to uker siden, og informerte sine reisende om at de også ville redusere tjenestene sine andre steder i løpet av de neste to månedene. 

  29. januar ble det også kjent at British Airlines hadde stanset alle sine direkteflyvninger til og fra Kina. Også spanske Iberia kansellerte flyvninger til Shanghai på grunn av viruset, ifølge Business Insider. 

 • av Hanne Christiansen
  DEL

  Sykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-19

  Helsearbeidere behandler pasienter på et sykehus i Wuhan. Minst seks helsearbeidere i tillegg til sykehusdirektør for Wuchang-sykehuset, Li Wienlang, har dødd av det nye koronaviruset, mens 1.716 er blitt smittet, ifølge offisielle tall.
  Helsearbeidere behandler pasienter på et sykehus i Wuhan. Minst seks helsearbeidere i tillegg til sykehusdirektør for Wuchang-sykehuset, Li Wienlang, har dødd av det nye koronaviruset, mens 1.716 er blitt smittet, ifølge offisielle tall.
  FOTO: Chinatopix/AP/NTB scanpix

  Direktøren ved Wuchang-sykehuset i byen Wuhan er død etter å ha blitt smittet av covid-19-viruset, bekrefter statskontrollerte kinesiske medier.

  Kinas statskanal CCTV melder at direktør Liu Zhiming døde tirsdag morgen etter at alle forsøk på å redde ham mislyktes.

  Minst seks andre helsearbeidere har dødd av det nye koronaviruset, mens 1716 er blitt smittet, ifølge offisielle tall.

  Allerede mandag meldte den kinesiske avisen Folkets dagblad at sykehusdirektøren var død. Det skjedde via en Twitter-melding, men dette ble fjernet kort tid etter. Et halvt døgn senere kom den offisielle bekreftelsen.

  Også da legen som først meldte fra om covid-19-viruset, Li Wenliang, døde, ble de første meldingene fjernet fra internett og dødsfallet tilbakevist fra offisielt hold. Senere ble det imidlertid bekreftet. Over 72.000 kinesere er til nå smittet av covid-19-viruset, og nærmere 1.900 personer er døde.

  (NTB)

 • av Hanne Christiansen
  DEL

  Nedgang i antall nye smittede tirsdag

  I den daglige oppdateringen fra helsekommisjon i Hubei-provinsen, der viruset først ble påvist i desember, opplyses det om 1807 nye smittede.

  I hele Kina er antallet 1.886 nye smittede. Det er en nedgang i antallet nye smittede sammenlignet med dagen før og det laveste antallet som er registrert i februar. Tallet på nye smittede har falt i Kina utenfor Hubei de to siste ukene.

  En ny analyse foretatt av WHO tyder på at spredningen av covid-19-viruset kan være i ferd med å bremse opp, ifølge DPA. Organisasjonen peker samtidig på at det er for tidlig å si om nedgangen fortsetter.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL

  Apple er rammet av koronaviruset covid-19 og opplyser at de ikke vil nå omsetningsmålet for inneværende kvartal.

  Koronaviruset, som til nå har smittet over 70.000 mennesker og kostet 1.770 kinesere livet, har både rammet Apples produksjon og etterspørselen etter Apple-produkter i verdens største marked, medgir det amerikanske selskapet.

  – Selskapet opplever en tregere retur til normale forhold enn forventet, heter det i en kunngjøring fra Apple, som opplyser at det kan få vansker med å møte etterspørselen etter nye iPhoner framover.

  – Vi forventer ikke å møte omsetningsmålet for første kvartal, heter det.

 • av Hanne Christiansen
  DEL

  Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer

  Disse bussene fraktet amerikanske passasjerer som var i karantene om bord på cruiseskipet Diamond Princess.
  Disse bussene fraktet amerikanske passasjerer som var i karantene om bord på cruiseskipet Diamond Princess.
  FOTO: Jun Hirata/AP/NTB scanpix

  Et fly som er chartret av den canadiske regjeringen, er i Japan for å evakuere cruiseturister som har vært i karantene om bord på Diamond Princess.

  Ifølge TV Ashai skal flyet returnere til Canada tirsdag og lande på en militærbase på østkysten, skriver Reuters.

  Den canadiske ambassaden i Tokyo har ikke kommentert opplysningene.

  Cruiseskipet Diamond Princess har ligget i karantene i Yokohama sør for Tokyo siden starten av februar med om lag 3.700 mennesker om bord.

  Årsaken var at det ble påvist covid-19-smitte hos en passasjer som gikk i land i Hongkong. I alt er 454 av passasjerene smittet, ifølge japanske myndigheter.

  Amerikanske myndigheter har evakuert 340 passasjerer fra skipet og fløyet dem tilbake til USA, og 14 av disse har fått påvist smitte.

  (NTB)

 • av Carl A. Dahl
  DEL

  Forsikringsselskaper vil ikke dekke evakuering

  Forsikringsselskapene Europeiske og Gjensidige opplyser til Aftenposten at de ikke vil dekke evakuering for kunder som trosser UDs reiseråd og tar turen til Kina nå.

  – Vi dekker ikke evakuering fra et område som UD har frarådet mot å dra til. Dette gjelder de som reiser inn etter at reiserådet foreligger, opplyser kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

  Begge selskapene legger til at øvrige dekninger i reiseforsikringen, som tyveri og tap av reisegods, vil dekkes som normalt.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL

  Utenriksdepartementet har oppdatert sine reiseråd for Kina, og fraråder alle reiser til Kina som "ikke er strengt nødvendige". Unntaket er Hongkong, Macau og Taiwan, som ikke er en del av fastlands-Kina.

  I tillegg fraråder de absolutt alle reiser til Hubei-provinsen.

  "Situasjonen er uforutsigbar og under utvikling", skriver departementet på sine nettsider. 

 • av Maria Pettrém
  DEL

  Koronaviruset stopper Skarsgårds film

  Innspillingen av familien Skarsgårds film "What remains" stoppes, ifølge det svenske nyhetsbyrådet TT.

  Filmen er et samarbeid med kinesiske aktører, men koronaviruset har gjort at den kinesiske filmindustrien sliter økonomisk som følge av tapte billettinntekter.

  Både Stellan Skarsgård og hans sønn Gustaf Skarsgård skulle hatt roller i filmen. Skarsgårds kone Megan Everett Skarsgård har skrevet manuset til filmen sammen med den kinesiske regissøren Ran Huang.

  FOTO: AP Photo/Lionel Cironneau
 • av NTB
  DEL
  Cruiseskipet Diamond Princess
  Cruiseskipet Diamond Princess
  FOTO: Mayuko Isobe/Kyodo News via AP

  Japan: Ytterligere 99 er virussmittet på cruiseskip

  Ytterligere 99 personer er smittet av covid-19-viruset på cruiseskipet Diamond Princess. Dermed er det i alt 454 smittede om bord, ifølge japanske myndigheter.

  Nesten halvparten av de siste som har fått påvist smitten, er japanere. Diamond Princess hadde om lag 3700 mennesker om bord da det ble satt i karantene 4. februar. Så langt er 1.723 av dem testet for viruset.

  Amerikanske myndigheter har evakuert rundt 340 amerikanske passasjerer fra skipet og satt dem på to chartrede fly tilbake til USA. Det første flyet landet mandag morgen i California. 14 av passasjerene har fått påvist smitte, opplyser USAs utenriksdepartement.

  Som følge av virusutbruddet ber japanske myndigheter om å unngå alle sammenkomster som ikke er helt nødvendige. Det betyr at også den planlagte bursdagsfeiringen for keiser Naruhito den 24. februar er avlyst.

  Også i Kambodsja har et cruiseskip skapt problemer. Etter å ha blitt avvist av flere land fikk skipet Westerdam med over 2000 mennesker om bord legge til kai i Kambodsja i forrige uke. Passasjerene fikk også gå i land fordi cruiseselskapet Holland America Line insisterte på at det ikke var noen smittede om bord.

  Senere har det vist seg at en tidligere passasjer har fått påvist smitten idet hun ankom Malaysia.

  Cruiseskipets operatør forsøker nå å spore opp hundrevis av passasjerer for å få dem tilbake til skipet og finne ut om flere er smittet.

  (NTB-DPA)

 • av NTB
  DEL
  Bildet fra Tokyo maraton i 2016.
  Bildet fra Tokyo maraton i 2016.
  FOTO: AP Photo/Shizuo Kambayashi/NTB scanpix

  Tokyo maraton bare for eliten på grunn av koronaviruset

  Av frykt for spredning av koronaviruset har arrangørene av Tokyo maraton avlyst løpet for folk flest, ifølge NTB. Løpet skal nå bare arrangeres for eliteløperne.

  Dermed går 38.000 mosjonister glipp av det som for mange er årets høydepunkt i den japanske hovedstaden 1. mars.

  Det skriver flere medier mandag, blant annet nettstedet Japan running news.

  Tokyo maraton er den største massemønstringen av sitt slag i Japan, hvor flere millioner av tilskuere følger løperne gjennom traseen. Løpet er dette året blinket ut som et av årets viktigste maraton med tanke på OL i juli.

  200 eliteløpere, med den japanske rekordholderen Suguru Osako og den tidligere rekordholderen Yuta Shitara i spissen skal delta.

  I forrige uke anmodet arrangørene kinesiske løpere, med planer om delta i Tokyo, om ikke å ta turen til Japan.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL

  Folkehelseinstituttet: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte

  Det nye koronaviruset har medført etterspørsel etter munnbind i norske apoteker. Men munnbind gir falsk trygghet og lite beskyttelse mot smitte, ifølge FHI (Folkehelseinstituttet). Det skriver NTB.

  – Munnbind har liten effekt for å forhindre smitte blant befolkningen og kan i noen tilfeller bidra til å øke risikoen for smitte, sier seksjonsleder Hanne-Merete Eriksen-Volle i (FHI) til NRK.

 • av NTB
  DEL

  Politiet jakter på ranere etter dorulltyveri i Hongkong

  Bevæpnede ranere stjal flere hundre ruller med toalettpapir i Hongkong. Toalettpapir er blitt mangelvare på grunn av virusfrykt, skriver NTB.

 • av NTB
  DEL

  Koronaviruset: Dødstallet i Kina har passert 1700

  Tallet på døde i virusutbruddet i Kina økte til 1765 mandag, skriver NTB. Økningen kommer etter at 100 flere personer har dødd det siste døgnet i Hubei-provinsen.

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Malaysia​: 83-åring tester positivt

  En amerikansk kvinne har testet positivt for det nye koronaviruset to ganger etter at hun i forrige uke gikk i land fra cruiseskipet Westerdam i Kambodsja og fløy til Malaysia. Skipet ligger nå i Kambodsja med 233 passasjerer og 747 fra mannskapet ombord. Eksperter frykter at viruset kan ha spredt seg med kvinnen og hundrevis av andre som har gått i land fra skipet.

  (New York Times)

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Diamond Princess: 44 amerikanere smittet

  44 av amerikanerne som er evakuert av USAs myndigheter er smittet av det nye koronaviruset, sier Anthony Fauci i landets helsemyndigheter til The Washington Post.

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  60 millioner mennesker har fått husarrest

  Kina innfører strengere restriksjoner for innbyggerne i provinsen Hubei. Myndighetene oppfordrer nå folk til å holde seg hjemme såfremt det ikke oppstår en nødsituasjon, og bruk av privatbiler er forbudt. Det var i Hubeis hovedstad Wuhan de første sykdomstilfellene av det nye koronaviruset ble påvist.

  (BBC)