Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Stoltenberg: – Omfordelingen av vaksiner er ikke endelig fastsatt
i dag kl 16:13av NTB
DEL
Camilla Stoltenberg sier det ikke er sikkert hvilke kommuner som får ekstra vaksinedoser.
Foto: Berit Roald / NTB
Camilla Stoltenberg sier det ikke er sikkert hvilke kommuner som får ekstra vaksinedoser. Foto: Berit Roald / NTB

Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet sier det ikke er sikkert at det er de 24 kommunene i Oslo og Viken som vil motta ekstra koronavaksinedoser.

– Listene over kommunene det kan være snakk om å gi tidligere doser til, er ikke endelig fastsatt. Listen er basert på en gjennomgang av hvordan smittetrykket og innleggelser har fordelt seg over tid. Den er laget for noen uker siden. Så har vi tatt hensyn til tiltakstrykket i de ulike kommunene, sier Stoltenberg til NRK.

En rekke ordførere har reagert på at 24 kommuner i Oslo og Viken med høyt smittetrykk over tid vil få 60 prosent flere doser enn ellers ifølge regjeringens nye vaksinestrategi.

Stoltenberg sier også at dette ikke forandrer på planen om at alle ned til 18 år vil ha fått første dose i slutten av juli.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  1.544.365 nordmenn har fått første dose med koronavaksine
  Foto: Berit Roald / NTB
  Foto: Berit Roald / NTB

  1.544.365 personer er vaksinert med første dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk torsdag. 564.623 personer har fått andre dose.

  Foreløpig har FHI registrert at 36.470 personer fikk første dose onsdag, og 47.090 personer fikk andre dose.

  De som har gitt første dose til størst andel av befolkningen over 18 år, er Viken (36,6 prosent) og Innlandet (36,5 prosent). Lavest andel er i Trøndelag (33,2 prosent) og Rogaland (33,7 prosent).For andre dose ligger fylkene Innlandet (14,7 prosent) og Vestfold og Telemark (14,4 prosent) best an.

  Den første koronavaksinen i Norge ble satt den 27. desember og var produsert av Pfizer og Biontech. 15. januar ble første dose av Moderna-vaksinen satt, og 7. februar ble AstraZeneca-vaksinen tatt i bruk for helsepersonell. Bruken av AstraZeneca har blitt avsluttet etter meldinger om mulige alvorlige bivirkninger.

  Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.

 • av NTB
  DEL
  112 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – 13 færre enn dagen før

  Torsdag var 112 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på 13 pasienter fra dagen før.

  23 av pasientene får respiratorbehandling, og 37 ligger på intensivavdeling. Det er én flere på respirator og fem færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt torsdag.

  97 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, ni er innlagt i Helse vest, fem er innlagt i Helse Midt-Norge, og én er innlagt i Helse nord.

  Siden februar i fjor har 117.995 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser torsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  FHI varsler vaksineavgjørelse om 16- og 17-åringer innen få uker
  FHI tar stilling til om 16- og 17-åringer skal tilbys koronavaksine. Foto: Heiko Junge / NTB
  FHI tar stilling til om 16- og 17-åringer skal tilbys koronavaksine. Foto: Heiko Junge / NTB

  Skal 16- og 17-åringer bli del av vaksinasjonsprogrammet? Folkehelseinstituttet kommer med en avgjørelse om noen uker.

  – Vi utreder nå om ungdom i alderen 16–17 skal bli en del av vaksinasjonsprogrammet. En beslutning vil komme om noen uker, sier overlege Preben Aavitsland til VG.

  Det er allerede gitt koronavaksine til 16- og 17-åringer med høy risiko for alvorlig sykdom.

  Koronavaksinen til Pfizer er godkjent for alle som har fylt 16 år.

 • av NTB
  DEL
  Ingen nye bivirkninger fra vaksineblanding
  Mange i Norge har fått én dose av AstraZeneca og vil nå måtte ta en annen vaksine som andre dose. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Mange i Norge har fått én dose av AstraZeneca og vil nå måtte ta en annen vaksine som andre dose. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Det gir ingen nye bivirkninger hvis man tar én dose av AstraZenecas og én dose av Pfizer/Biontechs koronavaksine, ifølge en studie fra University of Oxford.

  – Studien viser at plagsomme men forbigående bivirkninger er vanlig etter den andre dosen for dem som får en kombinasjon av vaksinene fra AstraZeneca og Biontech/Pfizer. Dette er kjente bivirkninger som vi har meldt om tidligere, men som forekommer hyppigere i denne gruppen, sier overlege Sara Viksmoen Watle i Folkehelseinstituttet.

  Ettersom AstraZeneca er tatt ut av det norske koronavaksinasjonsprogrammet, er det mange som vil måtte få en annen vaksine som dose to.

  Ifølge studien, der 463 personer har deltatt, fikk de som fikk to ulike vaksiner oftere hodepine, frysninger, tretthet og andre mindre bivirkninger enn de som fikk to av samme dose, men ingen mer alvorlige eller tidligere ukjente bivirkninger.

  Forskerne skal nå se på hvor god beskyttelse kombinasjonen av to vaksiner vil gi.

 • av NTB
  DEL
  33 nye smittetilfeller i Bergen
  33 nye smittetilfeller i Bergen er en økning på åtte tilfeller fra dagen før. Foto: Marit Hommedal / NTB
  33 nye smittetilfeller i Bergen er en økning på åtte tilfeller fra dagen før. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Bergen kommune har registrert 33 nye koronatilfeller det siste døgnet. Det er én færre enn snittet for de sju foregående dagene.

  To smittede har ukjent smittevei, mens tre har usikker smittevei. De øvrige er nærkontakter, opplyser kommunen.

  – Halvparten av smittetilfellene er knyttet til utbrudd på utested, skoler, Turnkassen, byggeplass og kontorarbeidsplass, sier samfunnsmedisinsk beredskapsvakt Brita Øygard.

  20 av de smittede er mellom 13 og 29 år.

  I alt ble 1.932 personer testet onsdag. Bergen har registrert 6.441 smittetilfeller under pandemien.

 • av NTB
  DEL
  Russen bes om å ha maks 20 personer på rulling
  Russetiden er godt i gang flere steder i landet, men den er avlyst eller utsatt i flere kommuner som følge av koronapandemien. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB
  Russetiden er godt i gang flere steder i landet, men den er avlyst eller utsatt i flere kommuner som følge av koronapandemien. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB

  Russebusser som ruller i områder med høyt smittetrykk, bør ha maks ti personer i bussen. På steder med lavt smittetrykk rådes det til maks 20 personer.

  – Selv om det er gøy å treffe mange og nye mennesker, ber jeg dere være maksimalt 20 sammen i bussen der det er lav smitte. Og maks ti i bussen der det er mye smitte og forsterkede smitteverntiltak, sier kunnskapsminister Guri Melby (V) til VG.

  Melby understreker at det viktig å overholde de generelle smitteverntiltakene og ikke møte for mange.

  – Vask hender grundig, drikk kun av din egen flaske, og hold deg hjemme om du er syk eller forkjølet, sier hun.

 • av Nina Selbo Torset
  DEL
  Tynset strammer inn etter utbrudd

  VG skriver at Tynset kommune innfører flere påbud etter et smitteutbrudd. Dette vil gjelde frem til 16. mai:

  • Alle arrangementer og private samlinger (ute og inne) skal avlyses
  • Kafeer og restauranter kan kun ha åpent for take-away
  • Påbud om bruk munnbind innendørs på offentlig sted
  • Påbud om hjemmekontor der det praktisk er mulig
  • Alle butikker stenges med unntak av blant annet matbutikker og apotek.

  Kommunen har torsdag registrert to nye smittetilfeller. Totalt elleve personer er bekreftet smittet. Utbruddet kan i hovedsak knyttes til tre husstander, som har hatt mange nærkontakter. Derfor forventer de flere positive tester i løpet av dagen.

  – En femtedel av befolkningen er berørt, sier ordfører Merete Myhren Moen til VG.

 • av NTB
  DEL
  Tommel opp for konserter med 5000 i publikum
  Mange lengter etter å dra på konsert uten å tenke på koronarestriksjoner. Bildet er fra Green Day-konserten i Oslo Spektrum i 2017. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
  Mange lengter etter å dra på konsert uten å tenke på koronarestriksjoner. Bildet er fra Green Day-konserten i Oslo Spektrum i 2017. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

  FHI ønsker å gjennomføre testkonserter med 5000 publikummere. Regional komité for medisinsk forskningsetikk (REK) har gitt den nødvendige godkjennelsen til forskningsprosjektet, skriver NRK.

  Nå er det opp til myndighetene å avgjøre om prosjektet blir noe av. Det krever blant annet dispensasjon fra koronaforskriften og lokale smittevernregler.

  – Jeg synes det er storveies at REK ekspederte saken så kjapt og er så entydige i sin positive vurdering av prosjektet, sier prosjektleder Atle Fretheim i Folkehelseinstituttet.

  FHI ønsker å gjennomføre tre testkonserter med inntil 5.000 publikummere per konsert. Håpet er å gjennomføre konsertene i juni.

  Det er ikke avgjort hvor og når konsertene holdes. FHI ser for seg at det blir innendørs uten munnbind og at det trolig vil foregå i Oslo. Det er heller ikke bestemt hvem som kan delta på konsertene og hvem som skal opptre.

 • av NTB
  DEL
  Lørenskog og Lillestrøm ønsker ikke karantenehotell
  Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik (Ap) ønsker ikke at Lillestrøm skal være vertskommune for karantenehotell. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik (Ap) ønsker ikke at Lillestrøm skal være vertskommune for karantenehotell. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Statsforvalteren i Oslo og Viken ber flere Romerike-kommuner etablere karantenehotell. Hverken Lørenskog og Lillestrøm ønsker det.

  De to kommunene mener pandemi-byrden må fordeles jevnere, skriver MittLillestrøm.

  – Hovedargumentet vårt for ikke å etablere noe karantenehotell her er at vi har hatt et så høyt smittetrykk over så lang tid. Vi har slitne ansatte, og det er utfordrende å ta på seg det merarbeidet driften av et slikt karantenehotell vil medføre, sier Lørenskog-ordfører Ragnhild Bergheim (Ap).

  I likhet med Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik (Ap) mener Bergheim at byrden må fordeles jevnere.

  – Sammen med Oslo er det kommunene på Romerike som har båret og fortsatt bærer den største tyngden og belastningen som høyt smittetrykk medfører, sier Vik.

 • av Nina Selbo Torset
  DEL
  70 nye smittede i Telemark

  Det siste døgnet er det registrert 70 nye smittede i Telemark. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

  Smittetilfellene kommer hovedsakelig fra Skien og Porsgrunn. Smitten er stigende i Grenland, skriver NRK.

 • av NTB
  DEL
  Fire millioner døde mink graves opp i Danmark
  Mink avbildet på en farm i Danmark 6. november 2020
  Mink avbildet på en farm i Danmark 6. november 2020 Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS

  Arbeidet med å grave opp fire millioner døde danske mink er i gang.

  Natt til torsdag ble gravemaskiner satt i sving i Nørre Felding ved Holstebro på Jylland.

  Døde dyr ble deretter kjørt bort i lastebiler, melder TV Midtvest. De ble fraktet til et avfallsanlegg der de skal brennes.

  Alle danske minkfarmer fikk beskjed om å avlive dyrene sine i november i fjor. Årsaken var funn av et mutert koronavirus på noen av farmene.

  De døde dyrene ble først gravd ned, men et flertall på Folketinget besluttet at de skulle graves opp igjen og brennes. På grunn av smittefrykten har ikke dette skjedd før nå.

 • av Nina Selbo Torset
  DEL
  22 nye smittede på Nord-Jæren

  Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg registrerte 22 nye koronasmittede onsdag. Det er én mer enn dagen før.

  Stavanger registrert 13 tilfeller, mens Sandnes hadde sju og Randaberg to. Sola hadde ingen smittede, skriver Aftenbladet.

  20 smittede er nærkontakter. To tilfeller er importsmitte.

 • av NTB
  DEL
  Australia sikrer seg 25 millioner Moderna-doser
  En farmasøyt fyller opp en sprøyte fra et glass med Modernas koronavaksine i Antwerpen i Belgia. Arkivfoto: Virginia Mayo / AP / NTB
  En farmasøyt fyller opp en sprøyte fra et glass med Modernas koronavaksine i Antwerpen i Belgia. Arkivfoto: Virginia Mayo / AP / NTB

  Australia har inngått en kontrakt med legemiddelselskapet Moderna for å sikre seg 25 millioner doser med koronavaksine.

  Avtalen om fatter 10 millioner doser til levering i år, og 15 millioner doser neste år, opplyser Moderna.

  Statsminister Scott Morrison sier at den første forsendelsen kan ventes i siste kvartal i år. Moderna-vaksinen blir trolig anbefalt personer under 50 år, opplyser han.

  Fra før har Australia en avtale med Pfizer/Biontech om levering av 20 millioner vaksinedoser. Videre har landet en avtale med Astra Zeneca om levering av 3,8 millioner doser, samt 50 millioner doser som skal lages i Australia.

  Australias mål var å sette 4 millioner doser før april, men tall for inneværende uke viser at det er satt kun 2,8 millioner doser. Regjeringen legger skylden på forsinkede leveringer fra utlandet.

  Jane Halton, som leder landets covid-19-kommisjon, ønsker Moderna-avtalen velkommen og sier regjeringen bør vurdere å bygge en fabrikk slik at vaksinen kan produseres lokalt i stedet for å vente på å få tilsendt vaksiner.

 • av NTB
  DEL
  Studie: Blanding av vaksiner kan gi flere symptomer
  En dose av vaksinen fra Pfizer og Biontech gjøres klar for bruk ved Sykehuset Østfold. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  En dose av vaksinen fra Pfizer og Biontech gjøres klar for bruk ved Sykehuset Østfold. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Personer som får to vaksinedoser fra ulike produsenter, kan få flere bivirkninger enn de som får begge doser fra samme produsent, viser en foreløpig studie.

  Studien Com-Voc ble satt i gang i Storbritannia i februar og har sett på bivirkninger fra en gruppe som fikk første dose av AstraZenecas vaksine og deretter en dose av Pfizer/Biontechs vaksine, og en gruppe som fikk første dose av vaksinen fra Pfizer/Biontech og til slutt en dose av AstraZenecas vaksine.

  I begge tilfeller ble dosene satt med fire ukers mellomrom, og i begge tilfeller meldte deltakerne om flere milde og moderate bivirkninger enn når man får begge dosene fra samme vaksineprodusent, melder nyhetsbyrået PA.

  Bivirkningene dreide seg om symptomer som kuldefornemmelser, utmattethet, hodepine og følelse av feber, og var kortvarig, viser de foreløpige dataene fra studien, som er omtalt i tidsskriftet The Lancet.

  Det var ingen bekymringer knyttet til sikkerhet ved å blande dosene, påpeker forskerne.

  Denne delen av studien har kun sett på hvordan pasientene selv har følt seg etter vaksinasjonene. Den har ikke sett på hvordan immuniteten påvirkes ved bruk av doser fra ulike produsenter.

  – Resultatene fra denne studien antyder at blanding av doser kan føre til økt arbeidsfravær dagen etter immunisering, noe som er viktig å ta med i betraktningen når man planlegger vaksinering av helsepersonell, sier studiens leder, Matthew Snape ved Oxford-universitetet.

 • av NTB
  DEL
  500 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 500 koronasmittede i Norge. Det er 31 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 441 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 392, så trenden er stigende.

  Ved midnatt natt til torsdag var det utført 5,3 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

  I alt har 117.995 personer testet positivt.

  Til nå har 1.505.957 personer har fått første dose av koronavaksinen, og 515.353 personer har fått andre dose.

  Onsdag var 125 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var elleve flere enn dagen før.

  Til sammen er 774 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  500 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 500 koronasmittede i Norge. Det er 31 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 441 koronasmittede per dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 392, så trenden er stigende.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  31 nye smittede i Porsgrunn

  Onsdag ble det registrert 31 nye koronasmittede i Porsgrunn, flere enn noen annen dag så langt under pandemien. Smitten i området er stigende.

  Ordfører Robin Kåss (Ap) opplyser om smittetallet i en pressemelding sent onsdag kveld.

  – I dag har Porsgrunn dessverre ny smitterekord hvor 31 porsgrunnsfolk fikk påvist koronavirus. Smitten i Grenland er høy og stigende. Heldigvis har vi satt inn kraftfulle tiltak, men alle må bidra. Vi oppfordrer folk til å være mest mulig hjemme og å treffe færrest mulig, sier ordføreren.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Røde Kors: Eksplosiv smitteøkning i Asia
  Pårørende sørger over sine kjære ved likbål i India. Foto: AP / NTB
  Pårørende sørger over sine kjære ved likbål i India. Foto: AP / NTB

  Nærmere 6 millioner tilfeller av koronasmitte er registrert i Asia de siste to ukene. En eksplosiv økning, advarer den internasjonale Røde Kors-føderasjonen.

  5,9 nye smittetilfeller har blitt påvist i Asia de siste 14 dagene. Det er mer enn i alle andre deler av verden til sammen, ifølge Det internasjonale forbundet av Røde Kors‑ og Røde Halvmåne, som advarer om kollaps i helsevesen og på sykehus.

  Sju av de ti landene i verden som nå har det høyeste smittetrykket, ligger i Asia.

  India er verst rammet, der tallet på bekreftede smittetilfeller har doblet seg på to måneder til over 23 millioner.

 • av NTB
  DEL
  USA: Anbefaler Pfizer-vaksine for barn ned til tolv år
  En sykepleier forbereder en dose med Pfizer/Biontechs koronavaksine. Det amerikanske folkehelseinstituttet kom onsdag med anbefaling om at den også kan brukes på barn ned til tolv år. Foto: AP / NTB
  En sykepleier forbereder en dose med Pfizer/Biontechs koronavaksine. Det amerikanske folkehelseinstituttet kom onsdag med anbefaling om at den også kan brukes på barn ned til tolv år. Foto: AP / NTB

  Det amerikanske folkehelseinstituttet CDC anbefaler bruk av Pfizer/Biontechs koronavaksine for barn ned til tolv års alder.

  Det opplyste CDC onsdag.

  Tirsdag sa EUs EMA at Pfizer/Biontechs vaksine raskt kan godkjennes for 12-15-åringer i EU, trolig allerede denne måneden.

  Også legemiddelprodusenten Moderna er i ferd med å teste sin koronavaksine på barn mellom 12 og 17 år, og foreløpige resultater viser at den beskytter barna godt og gir få bivirkninger.

Publisert:
 1. Coronaviruset
 2. Virus
 3. Kina
 4. WHO