Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Koronaviruset rammer hele verden. Ingen vet hvor lenge dette vil vare.
 • 12. mars innførte regjeringen strenge tiltak, blant annet ble skolene stengt. I siste halvdel av april vil noe bli lempet på.
 • Andre rand lammes hardere, særlig Italia og Spania.
 • Her finner du Aftenpostens nyhetsbrev om korona. Her finner du "Korona kort forklart" (podkast).
Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Beth-Kajsa Elveos
  DEL

  89 nye dødsfall i Tyrkia

  Det betyr at bekreftede dødstallet i Tyrkia nå er oppe i 812.

  4117 personer er hittil bekreftet smittet av koronaviruset. 

  Det melder nyhetsbyrået Reuters. 

 • av Beth-Kajsa Elveos
  DEL

  Flertallet av de spurte mener det er greit at påskeferien "ryker"

  I en meningsmåling utført av Opinionen, som de har kalt for "Koronamonitoren", mener flertallet av de spurte at det er greit at påsken 2020 ikke står igjen som en høydare. 


  Av de 2385 nordmennene som ble intervjuet, trodde 85 prosent at nordmenns påskeferie har effekt på å begrense


  koronasmitte. 

  74 prosent er også uenig i at retningslinjene myndigheter har innført for å begrense koronasmitte er for

  strenge. 10 prosent svarer hverken eller, mens 16 prosent er enig.

  Målingene ble gjort de siste fire dagene hvor 2385 nordmenn ble intervjuet.

 • av Beth-Kajsa Elveos
  DEL

  Widerøes skal fly koronapasienter

  Dette er smittevernkuvøsen som koronapasientene skal ligge i når de flys med Widerøes
  Dette er smittevernkuvøsen som koronapasientene skal ligge i når de flys med Widerøes
  FOTO: Luftambulanseavdelingen Universitetssykehuset Nord-Norge HF.

  Luftambulansetjenesten HF og Widerøes Flyveselskap AS har skrevet kontrakt som sikrer helseforetakene en ny landsdekkende ressurs øremerket for transport av koronapasienter. Det skriver Widerøes i en pressemelding.

  Flyselskapet starter nå en mindre ombygging av et Dash 8–100 med mål om å sette det i drift om noen uker.

  Flyet skal ha base i Bodø og kunne fly to pasienter i smittevernkuvøser samtidig. Det skal kunne løse ekstra lange oppdrag og lande på alle flyplassene selskapet betjener til vanlig.

  – Flyet vil styrke vår kapasitet til rask transport av smittede pasienter over hele landet, inkludert Svalbard, sier administrerende direktør i LAT HF, Øyvind Juell i pressemeldingen. 

 • av Beth-Kajsa Elveos
  DEL

  Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for koronaviruset

  Totalt seks personer fra et vikarbyrå i Trondheim har fått koronaviruset. De jobbet alle på helse- og velferdssentre i byen.

  Det skriver Trondheim kommune i en pressemelding.

  Tre av vikarene fra samme vikarbyrå testet positivt på Havsteinekra helse- og velferdssenter, men hvor de tre andre fra samme byrå som testet positivt jobber, kommer ikke frem av pressemeldingen.

  Samtlige seks testet positivt tirsdag.

  Flere ansatte på de forskjellige helse- og velferdssentrene er blitt satt i karantene som følge av de smittede vikarene, melder NTB. 

 • av Beth-Kajsa Elveos
  DEL

  80 prosent færre søk- og redningsoppdrag så langt i påsken

  FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix

  Røde Kors opplever at folk følger koronavettrelene. De har så langt i påsken opplevd 80 prosent færre søk- og redningsoppdrag. Det kommer frem i en nyhetsmelding fra Røde Kors.

  Hittil har Røde Kors rykket ut på kun 18 slike oppdrag mot 97 i gjennomsnitt de siste ti årene. 

  Hans Jørgen Dokk fra Røde Kors kommunikasjonssentral for påsken sier de forventer større utfart i morgen når det er offisiell fridag.

  Han ber turfolk i de mer værutsatte delene av landet passe på sterk vind, rasfare og utrygg is. I de fleste fjellområdene er det nå tidvis sterk vind som folk må følge med på. Det er også fortsatt stor snøskredfare i Nord-Norge. 

  – Om vinden er veldig sterk, bør man ta en ekstra vurdering på om man skal ut. Bli heller hjemme til vinden har gitt seg, og hvis man drar ut må man være godt forberedt, sier Dokk.

 • av Beth-Kajsa Elveos
  DEL

  Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske

  Etter påske vil Stortinget så langt som mulig gjenoppta normal parlamentarisk kjernevirksomhet. Samtidig vil smitteverntiltak videreføres. Det melder NTB. 

  – Det betyr flere møter i plenum, fremdeles med 87 møtende representanter, og at den muntlige spørretimen vil være tilbake igjen fra siste uken i april, opplyser Stortinget i en pressemelding onsdag.

  Beslutningen ble fattet onsdag av presidentskapet i samråd med de parlamentariske lederne.

 • av Beth-Kajsa Elveos
  DEL

  Dødstallet i Norge har nådd 100

  En eldre sykehjemsbeboer i Bergen døde onsdag etter å ha fått påvist smitte av koronaviruset. Dermed er 100 personer døde. Det melder NTB. 

  Beboeren på Fyllingsdalen sykehjem hadde en alvorlig underliggende sykdom, skriver Bergens Tidende.

  Siden det første dødsfallet ble registrert 12. mars, er i alt 100 personer døde. 54 har dødd på sykehjem, mens 43 har dødd på sykehus, viser NTBs oversikt. Tre personer har dødd i eget hjem.

 • av Beth-Kajsa Elveos
  DEL

  Den tidligere mellomdistanseløperen Donato Sabia er død

  Italienske Donato Sabio tok gull på 800 meter under EM i Gøtebeorg i 1984.

  Sabio døde i dag som følge av koronaviruset, 56 år gammel. Dette bare noen dager etter at hans far døde, også av viruset. Det melder Aftonbladet.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Over 330 nye koronasmittede i Danmark

  5402 personer er bekreftet smittet av koronaviruset i Danmark, en økning på 333 tilfeller det siste døgnet, opplyser landets myndigheter.

  Myndighetene opplyste også at 15 har dødd det siste døgnet etter å ha blitt smittet av koronaviruset. Det samlede antall døde i landet er med det på 218.

  Antallet innleggelser faller stadig i Danmark. 453 personer var innlagt på sykehus onsdag, 19 færre enn på tirsdag.

  Myndighetene anslår at det kan være rundt 30–70 ganger så mange personer i befolkningen som er blitt smittet av koronaviruset, enn det som fremkommer av det bekreftede smittetallet.

  Langt fra alle som har symptomer, blir testet.

  (NTB)

 • av Beth-Kajsa Elveos
  DEL

  Brite dømt til tre måneder i fengsel for masketyveri

  En mann er dømt for tre måneders fengsel for å ha stjålet ansiktsmasker fra et sykehus sør i London.

  Mannen skal ha stjålet tre masker sist søndag, og deretter blitt fengslet for tre måneder. Det melder CNN News.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Koronavirus påvist hos personer i rusmiljøet i Oslo

  Det er påvist koronavirus hos noen få personer i rusmiljøet i Oslo, bekrefter helsebyråd Robert Steen (Ap) i Oslo overfor NTB.

  – Det er påvist et par tilfeller av positiv koronasmitte i miljøet. Det er ikke mye, og det er overraskende liten utbredelse i disse miljøene, sier han.

  Byråden for helse, eldre og innbyggerdialog understreker at rusmiljøet er et lite miljø, og at det ikke er rusmisbrukerne som er den største utfordringen ved koronautbruddet. Han sier videre at det kan være en utfordring for en slik gruppe å holde seg i isolasjon, og at uteseksjonen jobber med å passe litt ekstra på denne gruppa.

  (NTB)

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Seks nye koronadødsfall ved sykehjem i Oslo

  De seks var beboere ved Bekkelagshjemmet, Hovseterhjemmet, Økernhjemmet, Akerselva sykehjem, Oppsalhjemmet og Nordseterhjemmet.

  Så langt er 16 beboere ved Oslos 39 langtidshjem døde som følge av covid-19.

  Hittil er 741 beboere testet, og 56 beboere har fått påvist smitte. 13 sykehjem har én eller flere beboere som er smittet.

  Av medarbeidere er 1445 testet, og 106 av dem har fått påvist smitte. 21 sykehjem har medarbeidere som er smittet. 330 medarbeidere er i karantene.

  (NTB)

 • av Beth-Kajsa Elveos
  DEL

  Høie: Mer testing og bedre sporing viktig for mer åpning

  Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) klargjorde onsdag hva som må til for at flere av de restriktive tiltakene skal kunne bli lempet på.

  – Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og vi er enige om at mer testing, bedre sporing og rask isolering av smittede vil være veldig viktig i neste runde, hvis vi skal åpne samfunnet mer og ha mindre inngripende tiltak, sa Høie på en pressekonferanse onsdag.

  Regjeringen lettet tirsdag på noen av de mest inngripende tiltakene. Det ble blant annet klart at barnehagene åpner igjen 20. april og barneskolenes 1.–4. trinn én uke senere. Høie er glad for at også Oslo, til tross for høyere smittetall og stor befolkning, har bestemt seg for å følge de nasjonale rådene.

  Samtidig er fremdeles mange sektorer og områder av samfunnet preget av nedstengning. Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni, reiser utenlands frarådes på ubestemt tid og hytteforbundet gjelder til 20. april.

  Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) oppfordret nordmenn til å komme seg ut på tur i påskedagene, men unngå å utsette seg selv for unødig fare.

  – Unngå å tenne bål i naturen, ikke ha fest eller samlinger, ta en båttur på fjorden, men bruk redningsvest, vis turvett, vis båtvett og i det hele tatt, bruk hodet, sier hun.

  Mæland varslet samtidig at tiltakene kan bli strammet til igjen, hvis epidemien på ny skyter fart.

  (NTB)

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Sveits forbereder seg på BNP-fall

  Sveitsiske myndigheter anslår at bruttonasjonalproduktet (BNP) i landet kan falle med så mye som 10,4 prosent i løpet av 2020, melder nyhetsbyrået Reuters.

  Sveits opererer med flere mulige scenarioer for koronavirusets påvirkning på landets BNP. I et annet scenario blir det anslått at landets BNP kan falle med 7,1 prosent.

  Et fagutvalg ledet av økonomiprofessor Steinar Holden offentliggjorde tirsdag en rapport. Der kommer det frem at smitteverntiltakene i Norge samlet sett har ført til en nedgang i aktiviteten i den norske økonomien tilsvarende rundt 9 prosent av BNP for Fastlands-Norge.

 • av Beth-Kajsa Elveos
  DEL

  Barn med kroniske sykdommer ikke mer utsatt

  – Informasjon fra alle land viser at barn med kroniske sykdommer ikke er mer utsatt for å bli syke av koronaviruset. Det kan likevel være nødvendig å tilrettelegge for hjemmeundervisning. 

  Det sier direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg. Hvilke sykdommer man må ta mer hensyn til enn andre, vil regjeringen komme tilbake til. 

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Nesten 2000 døde i USA

  Tirsdag mistet 1997 personer i USA livet som følge av koronaviruset, skriver The New York Times.

  Det er det høyeste antall døde på ett døgn i USA. New York er fortsatt episenter for viruset i USA. Tirsdag ble det rapportert 805 dødsfall som følge av koronaviruset i storbyen.

  I USA er det rapportert om nærmere 13.000 dødsfall som følge av viruset.

 • av Beth-Kajsa Elveos
  DEL

  En stor jobb å gjøre fremdeles

  Direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet sier det er en stor jobb å gjøre fremdeles. 

  – Det er lite som skal til. Selv om smittetallet er lavt, kan det være mange smittede ute i befolkningen. Derfor kan tallet gå opp igjen om man ikke følger smittevernrådene. 

  Guldvog takker alle aktørene i helsetjenesten for et godt arbeid med alle koronapasientene, men sier det likevel er viktig å ikke sette pasienter på vent. Han sier de har en løpende dialog med helsetjenesten om dette. 

  Onsdag var 250 innlagt på sykehus med koronavirus. Det er 27 færre enn dagen før. 

 • av Jan Gunnar Furuly
  DEL

  Bankkortbruken stupte i mars

  Nordmenn brukte bankkortene mye sjeldnere i mars i år enn i fjor. Samtidig handlet vi for større beløp hver gang vi brukte kortet, melder NTB.

  I alt ble det foretatt 131 millioner transaksjoner med bankkort i Norge i mars. Det er 24 prosent færre enn i samme måned i fjor, skriver betalingsformidleren Nets i en pressemelding.

  Nedgangen i omsetningen med bankkort ble imidlertid på bare 14 prosent. Det betyr at vi brukte mer penger hver gang vi brukte kortet.

 • av Beth-Kajsa Elveos
  DEL

  Politidistrikter får tildelt stillinger

  Justisminister Monica Mæland (H) sier under regjeringens pressekonferanse i dag at beredskapen i Norge er like god denne påsken som tidligere år. 

  De politidistrikter som er særlig berørt av pandemien, får tildelt stillinger. 

 • av Jan Gunnar Furuly
  DEL

  Regjeringen holder pressekonferanse om koronakrisen

  Følg pressekonferansen direkte nå.