Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller

106 personer har mistet livet som følge av virusutbruddet i Kina, og totalt har over 4.000 fått påvist smitte i Kina. Den globale risikoen er høy, mener WHO.

Publisert: Publisert:

Kinesiske myndighet oppjusterte tirsdag dødstallet knyttet til det nye coronaviruset til 106. Over 4.000 personer er bekreftet smittet. Foto: Foto: Chinatopix via AP / NTB scanpix

  • NTB-AFP-DPA

Verdens helseorganisasjon (WHO) uttalte mandag at organisasjonen gjorde en feil i forrige uke da den i flere rapporter anslo virusets globale risiko som «moderat». Globalt er risikoen «høy», opplyste WHO mandag.

WHO opplyste også at det er usikkert om viruset smitter i inkubasjonsfasen, før man har fått symptomer på sykdom. I en rapport skriver WHO at inkubasjonsperioden antas å være mellom to og ti dager. Organisasjonen har ikke erklært en internasjonal folkehelsekrise.

Viruset ble først oppdaget i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i forrige måned, og de aller fleste smittetilfellene er påvist her.

Fra mandag til tirsdag økte antall bekreftede dødsfall i Kina med 24, og antall bekreftede smittetilfeller har økt med 1.291, opplyste kinesiske helsemyndigheter tirsdag.

Tyskland

Mandag kveld bekreftet tyske helsemyndigheter at en mann i Bayern er smittet av viruset. Tyskland er dermed det andre landet i Europa der viruset er blitt påvist.

Fra før er det oppdaget smittetilfeller i Taiwan, Hongkong og Macau, samt i Japan, Sør-Korea, Thailand, Malaysia, Singapore, Vietnam, Nepal, USA, Canada, Frankrike og Australia.

Fraråder reiser

Amerikanske helsemyndigheter har frarådet reiser til Hubei-provinsen, men utvidet mandag reiserådet og fraråder nå amerikanere å reise til Kina i sin helhet.

Utenriksdepartementet i Norge fraråder nordmenn å reise til Hubei-provinsen.

Tirsdag oppfordret kinesiske myndigheter alle kinesere til å la være å reise ut av Kina.

– Kan øke raskt

Gabriel Leung, som leder Li Ka Shing-fakultetet for medisin ved Universitetet i Hongkong, opplyste på en pressekonferanse mandag at deres forskning tyder på at rundt 44.000 personer er i inkubasjonsstadiet for sykdommen.

Leung, som brukes som smittevernekspert av myndighetene i Hongkong, sier at hans forskerteam regner med at antall smittede vil dobles hver sjette dag hvis man ser bort fra tiltak som myndighetene setter inn.

Det tidligere ukjente viruset har fått navnet 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV). Det tilhører en gruppe virus kalt coronavirus. Denne virusgruppen kan forårsake alt fra vanlig forkjølelse til alvorligere sykdommer som sars og mers.

Så langt finnes det ingen vaksine mot det nyoppdagede viruset. Eldre mennesker og personer med dårlig helse er mest utsatt for viruset.

Coronaviruset påvist i Tyskland

Tysklands helsemyndigheter bekrefter at en mann i landet er smittet av det nye coronaviruset.

Det opplyser en talsperson for helsedepartementet i München sent mandag kveld.

Den smittede er en mann i 30-årene fra Starnberg-området, omtrent tre mil sørvest for München.

Det har foreløpig ikke kommet informasjon om vedkommende har oppholdt seg i Kina den siste tiden.

Mannen er isolert, og tilstanden hans sies å være god.

Personer som har vært i kontakt med den smittede har blitt informert om symptomer, hygienetiltak og om hvordan viruset sprer seg.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas har uttalt at de vurderer å evakuere tyske innbyggere fra Wuhan. Ifølge ham befinner et tosifret antall tyskere seg i den kinesiske byen. Andre land, deriblant Danmark, vurderer det samme.

Viruset ble først oppdaget i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i begynnelsen av januar og har så langt kostet over 100 liv og over 4.000 er bekreftet smittet.

Det reelle tallet på smittede av coronaviruset er trolig i nærheten av 25.000, ifølge beregninger gjort i Hongkong.

Viruset er også påvist i Sør-Korea, Taiwan, Thailand, Nepal, Vietnam, Saudi-Arabia, Singapore, USA, Frankrike og Australia.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. To nye smittetilfeller i Stavanger

  2. – Bjerkreim burde sendt nabovarsel

  3. Haaland-scoring!

  4. De tar mot til seg og ber om hjelp mot familievold. Så får de nei eller må vente i månedsvis

  5. Om knappe to uker blir bussturen billigere for flere – og flere kan reise på samme billett

  6. United-seier i Paris

  1. Kina
  2. Virus