USAs nasjonale etterretningssjef går av

Dan Coats skal gå av som USAs nasjonale etterretningsdirektør, bekrefter president Donald Trump, som nominerer John Ratcliffe til å overta.

USAs nasjonale etterretningsdirektør Dan Coats går av 15. august. Foto: AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Republikaneren John Ratcliffe er nominert av president Donald Trump til å ta over som USAs nasjonale etterretningsdirektør. Foto: AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Coats har vært på kollisjonskurs med president Donald Trump i flere saker, deriblant Russland og presidentens kritikk av etterretningsvesenet. Den forestående avgangen ble varslet tidligere søndag av kilder som avisen New York Times hadde snakket med.

Nå bekrefter USAs president Donald Trump at Coats vil gå av 15. august. Presidenten vil nominere republikaneren John Ratcliffe til å overta stillingen.

Den tidligere republikanske senatoren Coats har siden mars 2017 vært øverste sjef for 17 etterretningsorganer. Han tok over stillingen fra James Clapper.

Uenigheter

Ifølge nyhetsbyrået AP har det blant toppolitikere i Washington i flere måneder gått rykter om at Coats kom til å trekke seg som etterretningsdirektør. Det var imidlertid ventet at han kom til å forlate sin stilling i forbindelse med slutten av presidentperioden neste høst.

Ifølge amerikanske medier har det vært vanskelig for Coats å finne fotfeste i Trump-administrasjonen. Etterforskningen rundt Russlands angivelige innblanding i 2016-valget er blant sakene som har vært grobunn til flere uenigheter mellom Coats og Trump.

Også Nord-Korea, IS og Iran har vært saker hvor de har vært på kollisjonskurs. Blant annet uttalte Coats i januar at etterretningstjenesten er av den oppfatning at Nord-Korea sannsynligvis ikke kommer til å gi slipp på alle sine atomvåpen og produksjonskapasiteter, i strid med Trumps egen oppfatning.

Lojal

Ratcliffe blir beskrevet som lojal overfor Trump og er i motsetning til Coats en kritiker av spesialetterforsker Robert Mueller, som var sjef for Russland-etterforskningen.

Republikaneren kritiserte Mueller for å si at Trump kan straffeforfølges når han går av som president fordi han forsøkte å hindre Russland-etterforskningen. Ratcliffe hevdet at premisset for hans etterforskning var at Trump var skyldig inntil det motsatte ble bevist.

Ratcliffe blir den sjette personen i stillingen siden den ble opprettet i kjølvannet av terrorangrepene 11. september 2001.

Publisert:
 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Russland
 4. USA
 5. New York Times

Mest lest akkurat nå

 1. KrF-topp i Rogaland: – Det kan godt være at Ropstad ikke er den rette til å lede partiet

 2. Enorm sjanse for Brodd!

 3. Jærbuen var midtpunktet som alltid fikk ja - helt til han ville adoptere et barn.

 4. Ekskjæreste ble avhørt om siktede som mulig drapsmann i Birgitte-saken

 5. Her skal 8–10 boliger selges med 15 prosent rabatt

 6. Sa aldri at Ropstad skulle slippe skatt