Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier at USA er forberedt på å bruke militærmakt i Midtøsten-regionen hvis det trengs for å forsvare amerikanske interesser.

USAs president Donald Trump er forberedt på å bruke militær makt i Midtøsten-regionen hvis det trengs, ifølge utenriksminister Mike Pompeo. Arkivfoto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Vi foretrekker fred fremfor krig, sier Pompeo i et intervju med CNBC mandag.

– Men i tilfelle det blir behov for militær handling, bør du vite at president Trump er fullt forberedt på å gjennomføre den handlingen, sier han etter å ha blitt spurt om hva som skal til for at USA bruker militærmakt i Midtøsten-regionen.

Pompeo vil ikke presisere nøyaktig hva som skal til for at et slikt scenario vil iverksettes, men viser til at USA har grepet inn tidligere i Syria og er klar til å gjøre det igjen, både militært, økonomisk og diplomatisk.

I samme intervju blir Pompeo spurt om sitt forhold til den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

– Vi har mange partnere i NATO, og mange av dem handler ikke alltid slik USA skulle ønske de gjorde. Det betyr ikke at man bryter samarbeidet, vi bruker diplomati og amerikansk makt til å prøve å få til en løsning som er best for USA, samtidig som vi jobber med disse viktige allierte, sier Pompeo.

Trump kunngjorde for snart to uker siden at han trekker amerikanske styrker ut av Nord-Syria. Få dager etter rykket tyrkiske regjeringssoldater og tyrkiskstøttet milits inn i det nordøstlige Syria. Trump har fått kraftig kritikk for å ha vendt sine kurdiske allierte ryggen.

Mandag sa Trump at USA «aldri har sagt seg enig i å beskytte kurderne for resten av deres liv».

– Vi kommer ikke til å ta det standpunktet. La dem kjempe selv, sa Trump.

Siden den tyrkiske offensiven startet 9. oktober, er minst 114 sivile drept, og 300.000 mennesker er drevet på flukt, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Over 250 SDF-krigere og 190 tyrkiskstøttede krigere er drept i samme periode, ifølge SOHR.

Publisert: