Newsweek beklager kronikk om Kamala Harris' valgbarhet

Nyhetsmagasinet Newsweek beklager en kronikk som sår tvil om Kamala Harris' statsborgerskap og om hun oppfyller kravene til å bli visepresident.

– Svært alvorlig, sa Donald Trump på en pressekonferanse torsdag om påstandene om Kamala Harris. Han slo ingenting fast, men sa han «hadde hørt» at Harris ikke oppfyller kriteriene for å bli visepresident.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Foreldrene til Kamala Harris innvandret til USA fra India og Jamaica. Selv er hun født i USA og er dermed også amerikansk statsborger.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Harris bakgrunn som datter av innvandrere er utgangspunktet for kronikken, og den har fått stor oppmerksomhet i sosiale medier. I løpet av halvannet døgn hadde den nådd ut til 14,3 millioner mennesker på Facebook, Reddit og Twitter.

– Denne kronikken brukes av enkelte som et verktøy til å fremme rasisme og fremmedfrykt. Vi beklager, står det i en melding magasinets redaksjon har lagt ut.

Meldingen erstatter en tidligere melding der de forsvarte publiseringen av kronikken.

– Vi har helt og fullt feilet i å forutse måten denne kronikken ville tolkes, forvris og brukes som våpen, heter det videre i Newsweeks beklagelse. Den er undertegnet Josh Hammer, som er debattredaktør, og sjefredaktør Nancy Cooper.

Magasinet vil imidlertid ikke fjerne kronikken. Den er fortsatt tilgjengelig, med beklagelsen vedlagt.

Skarp kritikk

Kronikken er skrevet av John Eastman, jussprofessor ved et universitet i California og i tillegg ansatt i en konservativ tankesmie. Han antyder at den amerikanske grunnloven er feiltolket, og at det ikke holder å være født i USA for å få amerikansk statsborgerskap.

En rekke ledende amerikanske jussprofessorer har imidlertid gått hardt ut mot Eastmans argumenter og avvist dem fullstendig. Det er en veletablert praksis i USA at de som er født i landet, som Kamala Harris, er amerikanske statsborgere, med ytterst få unntak. De det gjelder omtales gjerne som «natural born».

– Dette essayet var et forsøk på å se nærmere på et juridisk argument om forskjellen mellom begrepene «naturlig født» og «naturalisert», der den siste kategorien ikke oppfyller kravet til å være president. I dagene etter publiseringen, så vi at den ble delt i forumer og sosiale nettverk som er notoriske for spredning av desinformasjon, konspirasjonsteorier og rasistisk hat, skriver Newsweek.

Trump

Blant dem som imidlertid ikke vil avvise Eastmans argument, er president Donald Trump. Han fikk spørsmål om saken på en pressekonferanse torsdag.

– Jeg har hørt i dag at hun ikke oppfyller kriteriene, sa Trump, som la til at han ikke ante om dette stemte eller ikke.

Han antydet også at Harris ikke er født i USA, før en journalist påpekte at dette ikke stemmer, og at det er foreldrene hennes som er født i andre land.

– Advokaten som skrev denne teksten, er svært høyt kvalifisert, en veldig talentfull advokat, sa Trump på torsdagens pressekonferanse, uten å nevne forfatteren ved navn.

– Idiotisk teori

Flere av Eastmans kolleger har imidlertid avvist hans argumenter.

– Jeg ville egentlig ikke kommentere dette siden teorien er så idiotisk, sier Harvard-professor Laurence H. Tribe til New York Times. Han sammenligner teorien med å tro at jorda er flat og kaller den «fullstendig B.S.» – en forkortelse for bullshit.

Grunnlovsekspert Erwin Chemerinsky ved Berkeley-universitet slår fast overfor TV-kanalen CBS at personer født i USA utvilsomt er amerikanske statsborgere.

New York Times kaller påstandene om Harris for en rasistisk konspirasjonsteori. Avisa trekker paralleller til hvordan Donald Trump for snart ti år siden begynte å spre falske påstander om at Barack Obama ikke var født i USA.

Publisert:
  1. Donald Trump
  2. Kamala Harris

Mest lest akkurat nå

  1. Åpner i morgen: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien

  2. Full klinsj igjen: Går hardt ut mot Viking-speakeren

  3. Kilder til Aftenbladet: – Ingen nedstengning av samfunnet

  4. Snart øker takstene i bomringen

  5. Wiig gartneri sier opp 15, stenger all vinterproduksjon av tomat og agurk

  6. Har kontroll på brannen, vil fort­sette etter­slukking i flere timer