Trump-regjeringen til felts mot WTO

I et brudd med tidligere amerikansk praksis varslet president Donald Trumps regjering denne uken at Washington ikke anser seg bundet av WTOs avgjørelser.

Trump omtalte WTO som en "katastrofe" i valgkampen. Her taler presidenten til Kongressen denne uken. Foto: Jim Lo Scalzo/AP/NTB scanpix
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det er i et brev fra USAs kontor for handelspolitikk (USTR) til Kongressen at de nye detaljene om Trump-administrasjonens syn på Verdens handelsorganisasjon (WTO) kommer fram.

I brevet, som ble overlevert Kongressen onsdag denne uken, heter det at USTR har gått gjennom hvilke vilkår USA gikk med på da landet sluttet seg til WTO i 1995.

– Kongressen har gjort det klart at amerikanere ikke er direkte underlagt WTOs avgjørelser, er Trump-administrasjonens tolkning av vilkårene. Trump-administrasjonen vil "aggressivt forsvare amerikansk suverenitet over saker tilknyttet handelspolitikk", heter det videre i brevet.

Bilaterale forhandlinger

Brevets ordlyd er et klart brudd med tidligere amerikansk praksis. Det kan komme til å svekke WTOs tvisteløsningsmekanisme (DSB), som kommer med bindende avgjørelser i handelskonflikter mellom land.

I et annet spark til WTO, som jobber for å få på plass avtaler gjeldende for alle 164 medlemsland, gjør Trump-administrasjonen det klart at den ikke vil prioritere multilateralt samarbeid. Amerikanske handelsmål "kan best bli oppnådd gjennom å fokusere på bilaterale forhandlinger, heller enn multilaterale forhandlinger", heter det i brevet til Kongressen.

Olivengren

Torsdag, dagen etter at brevet ble kjent, svarte WTO-sjef Roberto Azevedo med en olivengren. Han noterte at det er "tydelig at USA har flere bekymringer knyttet til handel, inkludert WTOs system for å løse tvister".

– Jeg er klar til å sette meg ned og diskutere disse bekymringene samt alle andre bekymringer med USAs handelsteam så snart de ønsker, sa Azevedo.

Azevedo har både før og etter det amerikanske valget prøvd å nedtone trusselen mot WTO fra president Donald Trump, som i valgkampen omtalte WTO som en "katastrofe".

Kina til forsvar

Samme dag som Azevedo strakk ut en hånd til Washington, tok verdens nest største økonomi WTO i forsvar. På spørsmål fra journalister om brevet til Kongressen, understreket en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet at Kina vil "fortsette å støtte et åpent og objektivt" WTO.

– Kina ønsker å jobbe med alle WTOs medlemmer for å sørge for at WTO fortsetter å spille en viktige rolle i internasjonal handel, sa talsmann Geng Shuang.

Kina, som har en svært eksportdrevet økonomi, har markert seg som en forsvarer av det internasjonale handelssystemet i takt med at Trump har tatt til orde for en proteksjonistisk amerikansk handelspolitikk.

Flere hundre saker

WTOs tvisteløsningsmekanisme DSB har siden 1995 avgjort over 350 saker som dreier seg om at land bryter WTOs handelsregler. Under president Barack Obama leverte USA ikke mindre enn 16 klager på Kinas handelspolitikk til mekanismen – saker som blant annet omhandlet salg av kinesisk aluminium og kylling.

Også Kina har gjentatte ganger levert klager til DSB.

(©NTB)

Publisert: