Politiaksjon mot nyhetsnettsted i Hongkong

Hongkong-politiet har pågrepet seks nåværende og tidligere ansatte i et nyhetsnettsted. De skal angivelig ha «konspirert for å publisere opprørsk innhold».

Sjefredaktør Patrick Lam i Stand News ble pågrepet i Hongkong onsdag. Politiet sier de har pågrepet flere nåværende og tidligere ansatte i nyhetsnettstedet for å ha «konspirert for å publisere opprørsk innhold».
  • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:
Redaktør Ronson Chan i Stand News ble pågrepet av Hongkong-politiet onsdag. Chan er også sjef for journalistforbundet i Hongkong.

Pågripelsene skjedde tidlig onsdag, og det blir gjennomført ransakelser av boligene deres, sier politiet.

Nettstedet Stand News har lagt ut en video på Facebook av politibetjenter ved hjemmet til en av nettstedets redaktører, og politiet sier de har sendt mer enn 200 betjenter for å ransake nettstedets kontorer i Kwun Tong-distriktet.

Redaktører, popstjerne og politiker

Stand News-redaktørene Patrick Lam og Ronson Chan er blant de pågrepne. I tillegg til jobben i Stand News er Chan også leder av journalistforbundet i Hongkong.

På Facebook skriver den lokale popstjerna Denise Ho, som tidligere satt i styret til nettstedet, at også hun er pågrepet. Hun er også canadisk statsborger.

Blant de andre pågrepne er advokat og ekspolitiker Margaret Ng og Stand News' tidligere sjefredaktør Chung Pui-kuen, ifølge lokale medier.

Strammer til

Myndighetene i Hongkong har slått knallhardt ned på demokratibevegelsen i regionen etter at den nasjonale sikkerhetsloven trådte i kraft. Kina innførte loven i fjor, etter at det i 2019 var omfattende demokratidemonstrasjoner i Hongkong i månedsvis.

Blant annet ble også tidligere mediemogul og aktivist Jimmy Lai siktet denne uka for å ha distribuert opprørsk innhold. Han er også tiltalt for brudd på den nasjonale sikkerhetsloven, og dømt for å ha deltatt i ulovlige demonstrasjoner.

Lais avis Apple Daily ble lagt ned i juni etter at myndighetene grep inn mot den, først i form av en politirazzia der flere ledere ble pågrepet og deretter ved å fryse avisas midler.

En lang rekke opposisjonelle er satt i fengsel eller har flyktet utenlands.

– En alvorlig opptrapping

Hongkongkomiteen i Norge kaller pågripelsene for et «brutalt angrep på pressefriheten i Hongkong».

– Pågripelsene markerer en alvorlig opptrapping av angrepene på det lille som er igjen av rettighetene og frihetene i Hongkong, som ble garantert av Beijing i 1997, heter det i en pressemelding, med henvisning til Hongkongs «grunnlov», som ble vedtatt da Hongkong ble overdratt fra Storbritannia til Kina i 1997.

Loven skulle sikre at løftet om ett land, to systemer, ble holdt.

– De siste gjenværende aspektene ved sivilsamfunnet, som skiller Hongkong fra Fastlands-Kina, blir nå fjernet med urovekkende hastighet, skriver komiteen videre.

Den trekker fram fjerningen av monumentet «Skammens støtte» fra Universitetet i Hongkong og lignende monumenter etter massakren på Den himmelske freds plass i 1989.

Publisert:
  1. Ytringsfrihet
  2. Menneskerettigheter
  3. Medier

Mest lest akkurat nå

  1. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

  2. Fortviler over kommunens nye krav: – Ikke gjennomtenkt

  3. Travel natt for politiet

  4. De flyktet fra krigen til en leilighet i Tananger. Nå tar mormor med seg barnebarna tilbake til Ukraina

  5. Tusenvis gikk i tog – her ser du bildene

  6. Nye SUS: Må vurdere tomtesalg for å håndtere budsjettsprekk