Kaos på flyplassen i Kabul – minst sju døde

Tusener har samlet seg på Kabuls flyplass i et kaotisk forsøk på å forlate Afghanistan. Flere døde da de forsøkte å klamre seg til et militærfly som tok av.

Taliban-krigere holder vakt foran flyplassen i Kabul mandag. Det oppsto kaotiske scener da flyplassen ble fylt menneskemengder som frykter Taliban og prøver å komme seg ut av landet.
  • NTB-Are Føli
Publisert: Publisert:
Et fly fra Ariana Afghan Airlines etter avgang fra Kabuls flyplass lørdag. Mandag er det fullt kaos på flyplassen, ifølge øyenvitner.
Taliban-krigere i presidentpalasset i Kabul søndag.
Passasjerer på vei imot avgangsterminalen på flyplassen i Kabul lørdag. Dagen etter var det fullt kaos på flyplassen, der desperate mennesker forsøker å komme seg ut av landet.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide under et pressemøte om situasjonen i Afghanistan før helgen.
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Amerikanske militærkilder forteller at minst sju personer har mistet livet. Hendelsen der flere personer forsøkte å klamre seg til et amerikansk militærfly mens det tok av mandag ble fanget på flere filmopptak, og bekreftes av amerikanske tjenestemenn. Det er også kommet meldinger om at folk er blitt skutt og trampet ned.

Videoer i sosiale medier viser en stor folkemengde som stormet flyplassområdet, og amerikanske soldater skjøt i luften for å hindre folk i å ta seg inn på rullebanen.

– Menneskemengden er ute av kontroll. Skuddene ble avfyrt for å få kontroll over kaoset, sier en amerikansk tjenestemann til Reuters.

USAs president Joe Biden skal senere mandag holde en tale om situasjonen og den dramatiske evakueringen. Biden avbryter sin ferie på Camp David for å returnere til Washington, og han holder talen i Det hvite hus, ifølge en kunngjøring. Norsk tid blir talen holdt klokka 20.45.

– Prøvde å storme fly

Flere videoer viser mennesker som tilsynelatende prøver å ta seg inn i parkerte fly og klatrer opp på bygninger på flyplassen.

Dataanalytikeren Massouma Tajik (22) forteller til nyhetsbyrået AP at hun hørte skudd da en gruppe menn og kvinner forsøkte å klyve om bord på et fly.

En av dem som forsøkte å komme seg bort, var norske Ayesha Wolasmal. Hun skrev følgende i en melding til VG:

– Utenfor den militære flyplassen står det rundt tusen afghanere, inkludert kvinner og barn, som desperat prøver å komme seg inn gjennom porten og videre ut av landet.

Afghanske luftfartsmyndigheter har opplyst at alle kommersielle flygninger fra Kabul er kansellert. USA har overtatt kontrollen over flytrafikken, og en amerikansk forsvarskilde sa mandag ettermiddag til Reuters at evakueringen inntil videre var stanset.

Norge evakuerer

Både afghanere og utenlandske statsborgere samlet seg på flyplassen dagen etter at Taliban inntok Kabul.

En afghansk soldat har fortalt hvordan han klarte å presse seg inn i et fly på vei til Doha, skriver nyhetsbyrået DPA, som viser til opplysninger i lokale medier. Soldaten skal ha stilt seg i et hjørne og kommet seg til Doha uten noen ID-papirer.

New York Times siterer en amerikansk forsvarskilde som sier amerikanske soldater har skutt og drept to væpnede menn som nærmet seg flyplassen. Det er uklart hvem mennene var.

Samtidig jobber Norge og mange andre vestlige land med å få sine borgere ut av Afghanistan. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beskriver situasjonen som uoversiktlig og «ekstremt krevende».

– Vi jobber nå på spreng med å få ut alle de vi skal ha ut, sa Eriksen Søreide til NRK mandag morgen.

– Veldig krevde

Eriksen Søreide påpekte at sikkerhetssituasjonen er utfordrende både på flyplassen og i og rundt Kabul.

– Så det er en veldig krevende operasjon, og vi er nå midt i den kanskje mest krevende fasen, sa hun.

Mandag ettermiddag sa forsvarssjef Eirik Kristoffersen til VG at alt norsk personell tilknyttet ambassaden var ute av Afghanistan. Men fortsatt gjensto noen lokalt ansatte og deres familier, som også skal evakueres.

Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen opplyste natt til mandag at det danske forsvaret sent kvelden i forveien hadde evakuert en gruppe dansker og nordmenn fra Afghanistan. Operasjonen skjedde under «meget vanskelig forhold».

Ansatte ved Finlands ambassade i Kabul har klart å komme seg ut av landet, opplyser kilder til avisa Helsingin Sanomat.

Twitter skriver Pakistans utenriksminister at Pakistan bidrar med evakueringen av 431 afghanere som har jobbet for Danmark.

Presidenten rømte

Etter en lynoffensiv gjennom store deler av Afghanistan sto Taliban søndag ved Kabuls porter.

President Ashraf Ghani rømte landet, og Talibans krigere gikk etter hvert inn i sentrum av byen. De hevdet det var nødvendig for å opprettholde ro og orden siden politiet hadde forsvunnet.

Senere ble det offentliggjort videoopptak av Taliban-krigere inne i presidentpalasset. En talsmann for opprørerne erklærte dagen etter at krigen i Afghanistan er over.

– Denne dagen er en stor dag for det afghanske folket og mujahedin. De har sett resultatene av sin innsats de siste 20 årene, sa talsmannen Mohammad Naeem til Al Jazeera.

Samtidig er flagget firet ved USAs ambassade i Kabul, der helikoptre har gått i skytteltrafikk for å evakuere ansatte.

TV-stasjonen Tolo News har lagt ut et bilde av en mann som maler over store plakater med bilder av kvinner i den afghanske hovedstaden.

Frykter for livet

Mohammad Naeem hevder Taliban ikke ønsker å bli internasjonalt isolert. Gjentatte ganger har gruppen forsikret at den ikke vil ta hevn på tidligere motstandere.

Men mange afghanere stoler ikke på disse løftene. Personer som har jobbet for vestlige land, eller av andre grunner er mislikt av Taliban, frykter for livet.

Justisminister Monica Mæland (H) opplyste mandag til NTB at flere afghanere som har jobbet for Norge, og som tidligere ikke har søkt om asyl, kan gjøre det nå.

Men uavhengig av asylprosesser er det i øyeblikket utfordrende å komme seg ut av Afghanistan. Mens alle svenske ansatte på Sveriges ambassade er ute av landet, jobbet Danmark mandag fortsatt med å evakuere flere hundre personer.

– Vi jobber døgnet rundt, og dere kan selv se bildene fra flyplassen i Kabul. Det har vært et svært dramatisk døgn. Situasjonen er ikke bare alvorlig, den er katastrofal, sa statsminister Mette Frederiksen.

Publisert: