Kronprins rydder blant sine egne

Mektig: Mohammed bin Salman var en mektig skikkelse i det saudiske kongehuset allerede før faren hans ga ham frie hender til å rettsforfølge hvem som helst og beslaglegge formuene deres.

Kronprins Mohammed bin Salman sitter her mellom Christine Lagarde, sjef i Det internasjonale pengefondet (IMF) og Masayoshi Son, sjef i SoftBank Group Corp. Til venstre er Ibrahim Abdulaziz Al-Assaf, en av mennene som sitter «fengslet» i luksushotellet i Riyadh. Bildet er tatt under en investeringskonferanse i Saudi-Arabia i oktober i år.
  • Anders Jerichow
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Stillheten omkring Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman er kanskje det sterkeste beviset på hans makt.

I alle andre land ville det vakt kolossalt oppsikt og protester – også internasjonalt – om en og samme mann gjennom kongelig dekret skaffet seg makten til å arrestere hvem som helst og så omgående ta makten i bruk for å arrestere kongelige, militære ledere, regjeringsmedlemmer og noen av verdens rikeste mennesker.

Les også

Fem grunner til å ta Saudi-Arabia på alvor

Femstjerners «fengsel»

Den saudiske kronprinsen gjør det imidlertid med stil. De arresterte har nemlig ikke blitt kastet i fangehull eller torturkjellere. De har blitt satt i husarrest på et femstjerners hotell i hovedstaden, Riyadh, hvor de kan velge og vrake fra restaurantens meny. De får imidlertid ikke lov til å bruke telefon eller epost.

President Donald Trumps første utenlandsbesøk gikk til Saudi-Arabia. Da bodde han på det flotteste hotellet i Riyadh, Ritz-Carlton. Nå sitter mange rike og mektige menn i husarrest i dette hotellet, uten tilgang til telefon eller epost.

Det var Saudi-Arabias eneveldige monark, kong Salman, som i et kongelig dekret ga sin tronarving, kronprins Mohammed, frie hender til å «bekjempe korrupsjon».

Prins al-Waleed bin Talal har falt i unåde. Han eier Kingdom Holding og har en ufattelig formue på knapt 140 milliarder norske kroner.

Kronprinsen var da allerede forsvarsminister og leder for de saudiske etterretningstjenestene. Han er også mannen som har bestemt at Saudi-Arabia skal gjøre seg uavhengig av oljeeksport innen 2030.

Ung og mektig

Det er ingen andre 32-åringer i hele verden som sitter på så mye makt som den saudiske kronprinsen.

Men trengte kronprinsen sin fars tillatelse, eller har kongen behov for å gi inntrykk av at det fortsatt er han som er syvende far i det saudiske kongehuset? Er det far eller sønn som er den eneveldige?

Lenge før kongen ga Mohammed tillatelse til å rettsforfølge korrupsjonsmistenkte, hadde kronprinsen startet sin «ommøblering» av den saudiske makten. Det ble omtalt som et «palasskupp» da han i juli i år fortrengte sin eldre fetter, Mohammed bin Nayef, som kronprins. Fetteren ble da plassert i husarrest.

Skiftet ut folk

Kun to måneder senere begynte Mohammed å skifte ut flere sentrale predikanter – en utfordring av den fundamentale alliansen mellom kongefamilien og presteskapet. Denne alliansen har all makt bygget på i Saudi-Arabia i de rundt 200 årene som har gått siden den saudiske staten ble opprettet.

Finansminister Ibrahim Abdulaziz Al-Assaf taler på Goldrådet (GCC) den 27. oktober i år.

Den siste uka har kronprinsen så befestet sin makt overfor både familien, militæret, økonomien, etterretningstjenestene og presteskapet.

Prins Miteb bin Abdullah, sjefen for nasjonalgarden, er blant dem som nå står ufrivillig oppført på gjestelista på Ritz-Carlton i Riyadh. Det samme gjelder finansminister Ibrahim al-Assaf og prins Turki bin Abdullah – sønnen til den tidligere kongen. For ikke å glemme lederen av det gigantiske entreprenørselskapet Bin Laden Group, eieren av det store tv-selskapet MBC, og prins Waleed bin-Talal – en av verdens ti rikeste personer.

Minst 200 arrestert

Dette er imidlertid ikke slutten på lista, men snarere en oppramsing av de mest profilerte skikkelsene. Og portene til «fengselet» Ritz-Carlton Riyadh er låst.

Arrestasjonene har også fortsatt i uka som gikk. Minst 200 personer som man for halvannen uke siden ville kalt «innflytelsesrike» har blitt arrestert.

Offisielt heter det at de er under mistanke for korrupsjon og svindel i størrelsesordenen 750–900 milliarder norske kroner.

Kronprins Mohammed bin Nayef ble fjernet som kong Salmans etterfølger. Nå er det den unge Mohammed bin Salman som gjelder.

Likevel hersker det stillhet omkring den mektige kronprinsen.

Hver og en av de arresterte har store personlige og kommersielle nettverk. Mange av næringslivstoppene som har blitt arrestert har investeringer langt utenfor Saudi-Arabia, og styrer konserner med hundrevis eller tusenvis av ansatte.

Ingen protester

I de fleste andre land ville en slik prosess ha ført til at en armé av advokater satte kurs mot hotellet som nå fungerer som et slags fengsel. Politiske kritikere ville tatt til gatene i protest. Ansatte i de arrestertes selskaper ville blitt bekymret over sine jobber. De fengsledes familier ville ha bedt om nåde. Andre regjeringer ville uttrykt bekymring. Men slikt trenger ikke kronprins Mohammed bin Salman å tenke på.

Prins Miteb bin Abdullah er her fotografert i Elysee-palasset i Paris i juni 2014. Nå er han fjernet som sjef for Nasjonalgarden. Hans formue er på ca 900 millioner kroner.

Hvem er denne mektige kronprinsen?

Det saudiarabiske kongehuset har en rekke prinser, hvor mange har studert ved amerikanske eller britiske prestisjeuniversiteter. Det har ikke Mohammed gjort. Han har ikke vært på utenlandsturer hvor han har rotet seg bort i alkohol og kvinner, som har ødelagt mange andre prinsers renommé. Som de andre i toppen av verdens mektigste kongefamilie kler Mohammed seg i en ankellang kjortel og en kappe med gyldne sømmer.

Bachelor i jus

Hendene hans er så rene at det fremstår utenkelig at han noensinne har gjort så mye som å skifte et sykkelkjede. Han er en bachelorutdannet jurist ved Kong Saud-universitetet. Ellers har hans makt vokst ut fra betrodde stillinger ved sin fars hoff. Han har vært rådgiver i kommisjoner og viseminister. Fra 2015 ble han så betrodd stillingen som forsvarsminister, sjef for verdens største oljeselskap, Aramco, og leder av sin fars hoff. Og i sommer ble han plutselig kronprins, da hans fetter måtte vike.

Han er en kronprins som tatt rett ut av et eventyr, med lisens til å håndheve en nærmest ubegrenset makt.

Disse herrene besøkte en byggeprosjekt i Medina i Saudi-Arabia i 2014. Andremann fra vestre er Ibrahim Abdulaziz Al-Assaf, den nå avsatte finansministeren i Saudi-Arabia. Nummer to fra høyre er Bakr bin Laden, sjef i den enorme Binladen Group. Nå bor de ufrivillig på hotell i Riyadh, uten tilgang på telefon og epost.

Belærte Obama

Mohammed viste sin impulsivitet og selvsikkerhet da Barack Obama besøkte hans far. Under et møte mellom kongen og den daværende amerikanske presidenten tok Mohammed ordet og belærte Obama om det han oppfatter som en elendig amerikansk politikk i Midtøsten.

For unge saudiarabere har han blitt et ikon for håp om forandring. For andre og eldre i familien fremstår han som et varsel om at nedarvede privilegier står for fall.

Saud-familien, som satte sitt eget navn på landet da det ble til i 1932, har ellers operert i diskret konsensus mellom familiens forgreninger i flere tiår. Det er en tradisjon som kronprinsen bryter med ved sine avskjedigelser og arrestasjoner av slektninger. I dag har flere av dynastiets prinser utreiseforbud.
Mohammed palasskupp startet egentlig i 2015, da hans var arvet tronen i Riyadh.

Mohammed bin Salman har store planer om å reformere Saudi-Arabia, og også gjøre kongedømmet mindre avhengig av oljeinntektene.

Portvokter for monarken

Mohammed fikk eller tok makten over kongens hoff, og var dermed i en posisjon hvor han kunne bestemme hvem som skulle ha adgang til monarken. I praksis sørget han for å sette seg selv i en svært mektig posisjon. Han viste seg som en utålmodig forsvarer for reform, ikke minst da Det internasjonale pengefondet gjorde det klart at de lave oljeprisene i løpet av få år kan true Saudi-Arabia med konkurs.

Mohammed sørget for at det ble gjennomført innsparinger i det statlige budsjettet. Tjenestepersoner ble permittert. Støtteordninger for kjøp av vann, strøm og drivstoff ble trimmet ned. Offentlige investeringer ble utsatt.

Til gjengjeld lovet Mohammed å gjøre en innsats for å skape jobber til millioner av unge landsmenn, så vel som større kulturell frihet. Løftet til landets unge ble oppfattet som risikabelt og truende for presteskapet og landets omfattende og velkjente korrupsjon.

Kjøpte yacht spontant

Selv har imidlertid Mohammed en tjukk lommebok. Under en ferie i Frankrike i 2015 så han en luksusyacht han likte. Før det hadde gått 24 timer hadde han bladd opp tilsvarende 4,5 milliarder norske kroner til den russiske rikmannen som eide båten.

Som finansminister var det også Mohammed som førte Saudi-Arabia inn i borgerkrigen i nabolandet Jemen for to og et halvt år siden. Det har forvandlet seg til en katastrofe for Saudi-Arabia. Og i år har han sørget for å lage en internasjonal krise i et annet naboland, Qatar. En krise som har ført til stor splittelse i de arabiske Golf-landenes tidligere så mektige organisasjon, Golfrådet (GCC). Han har skjerpet Saudi-Arabias rivalisering med Iran, men har så langt ikke klart å hindre Iran i å styrke sin politiske og militære innflytelse i Irak, Syria, Jemen og Libanon.

Satser på reform

Utad har hans evne til å anvende makt dermed kommet til kort.
Innad har Mohammed nå lagt alle eggene i en og samme kurv. Målet hans er modernisering og liberalisering. Hans metode er eneveldig maktbruk, som fremstår som så beslutningsvillig, så dramatisk og så truende at de fleste omkring ham ikke tør å tale ham imot, verken hjemme eller i utlandet.

Han har gitt mange unge saudiarabere håp, men også skapt frykt, ulmende kritikk og uro blant rivaliserende slektninger, militære ledere og næringslivstopper som har vært vant til å kunne kjøpe seg privilegier.

Han har de facto kontroll over de saudiarabiske mediene. Han har fengslet systemkritikere, og fått rykte på seg for å betale journalister for å skrive hans versjon av historien. Det kan hverken verifiseres eller stilles til debatt i hans kongerike – eller rettere sagt, kronprinsrike.

Er det et levedyktig prosjekt? Det vil tiden vise. Den amerikanske avisa New York Times siterer en saudisk journalist, Sultan al-Saad al-Qatani, som har tatt til sosiale medier:

– Man kan kjøpe flerfoldige aviser og hundrevis av journalister. Men man kan ikke kjøpe historien som en dag vil bli skrevet om en selv.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
  1. Saudi-Arabia
  2. Riyadh
  3. Jemen

Mest lest akkurat nå

  1. Den drapssiktede fra Kongsberg bodde i Stavanger

  2. Reagerer på skilting: Steinar Johansens helgetur til Stavanger ble brått dyrere enn forventet

  3. Startet tilbud de savnet selv: – Kjemperespons

  4. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er gravid

  5. Støre åpner for å etablere et eget sokkeldirektorat

  6. Nå går Viking for medalje: – Vi er ikke redde for å si det