Spanias statsminister sparker Catalonias ledelse og skriver ut nyvalg

Spanias statsminister Mariano Rajoy har fratatt Catalonia selvstyre og sier regionen nå styres fra Madrid fram til det holdes nyvalg i regionen i desember.

Spanias statsminister Mariano Rajoy gjorde kort prosess fredag kveld og avsatte ledelsen i Catalonia og oppløste regionalforsamlingen. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Tusenvis av uavhengighetstilhengere samlet seg utenfor den katalanske regionalforsamlingen i Barcelona fredag. Foto: AP/NTB scanpix
Catalonias president Carles Puigdemont (i midten) flankert av visepresident Oriol Junqueras (t.v.) og leder i regionalforsamlingen Carme Forcadell (t.h.) synger den katalanske nasjonalsangen etter at vedtaket om løsrivelse var vedtatt. Foto: AP / NTB scanpix
Spanias statsminister Mariano Rajoy får applaus i det spanske senatet etter at de folkevalgte hadde gitt regjeringen myndighet til å innføre direkte styre i Catalonia. Foto: AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Titusenvis av katalanere feiret i gatene i Barcelona og flere andre byer etter at regionforsamlingen fredag vedtok en uavhengighetserklæring. Men gleden ble kortvarig.

Etter å ha sittet i et to timer langt krisemøte med regjeringen i Madrid, kunngjorde Rajoy fredag kveld at han hadde avsatt Catalonias regjering, oppløst regionalforsamlingen og skrevet ut regionalt nyvalg 21. desember.

Samtidig har spansk påtalemyndighet varslet at den ønsker å sikte Catalonias president Carles Puigdemont og flere andre katalanske separatistledere for opprør, noe som har en strafferamme på opptil 30 års fengsel.

Siktelsen skal etter planen leveres til en domstol neste uke, som så tar stilling til om de skal siktes eller ei.

– Suveren stat

Tidligere fredag besluttet regionforsamlingen i Barcelona å erklære seg uavhengig med 70 mot 10 stemmer. To representanter stemte blankt, mens opposisjonen i den 135 seter store forsamlingen boikottet avstemningen.

Det brøt ut voldsom applaus i salen da resultatet var klart. Titusener av uavhengighetstilhengere utenfor bygningen jublet, danset og sendte opp fyrverkeri.

Kort tid etter holdt Carles Puigdemont en tale der han manet til ro og verdighet for «å holde landet vårt i live de neste timene».

Ingen aksept

Hvordan tilhengerne av uavhengighet i Catalonia vil reagere på beskjeden fra Madrid, er uvisst.

Og de får heller ikke noe støtte fra andre land. Både USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia og to EU-presidenter tok raskt avstand fra uavhengighetserklæringen og ga full støtte til Spanias statsminister Mariano Rajoy og hans regjering.

Både den tyske regjeringen og EU-ledere har advart Spania mot å bruke makt.

Folkeavstemning

Konflikten mellom regionale ledere i Catalonia og regjeringen i Madrid ble trappet kraftig opp i forbindelse med at Catalonia holdt en folkeavstemning om uavhengighet 1. oktober. Spanske myndigheter erklærte den for grunnlovsstridig og satte inn politiet for å stanse gjennomføringen. Folkeavstemningen endte med stort flertall for uavhengighet, men kun 43 prosent av velgerne brukte stemmeretten.

Meningsmålinger tidligere i år viste at et flertall i Catalonia ønsket å bli værende i Spania.

Catalonia er en av Spanias rikeste regioner og står for en betydelig del av landets bruttonasjonalprodukt.

– Trist dag

En av de katalanske folkevalgte som ønsker å forbli en del av Spania, Carlos Carrizosa, rev fredag i stykker separatistenes forslag til uavhengighetserklæring.

– Dette er en trist, dramatisk dag i Catalonia, sa han i en tale regionalforsamlingen før avstemningen om forslaget.

Samtidig varsler separatistene at de vil legge hindringer i veien for sentralregjeringen hvis den overtar styringen av regionen. Albert Botran fra det venstreorienterte partiet CUP lover «massiv sivil ulydighet» og «motstand» mot Madrid-regjeringen.

Publisert:
  1. Spania
  2. Catalonia

Mest lest akkurat nå

  1. Forsker Gunnveig Grødeland: – Omikron kan være veien ut av pandemien

  2. 14.000 lys skaper hjemmelaget julestemning i Sandnes

  3. Stavanger og andre kommuner i hastemøte om korona med helseministeren

  4. Mindre branntilløp hos Nortura

  5. Den nye reise­livs­direktøren elsker attrak­sjoner som har stått tomme i 76 år

  6. Stålverket på Jørpe­land legges ned – 77 ansatte mister jobben