Marokko-drapsmenn dømt til døden

De tre hovedmennene bak drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i Marokko er dømt til døden. Ueland-familien er forberedt på anke.

Rachid Afatti, Ejjoud Abdessamad, Younes Ouaziyad er dømt til døden etter drapet på Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen.
Publisert: Publisert:
De tre mennene som var tiltalt for å ha drept drept norske Maren Ueland (bildet) og danske Louisa Vesterager Jespersen i Marokko, er dømt til døden
Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen ble drept i Marokko i desember i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Younes Ouaziyad er en av de tre mennene som er dømt til døden for drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i Atlas-fjellene i Marokko. Foto: Kesh24 / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

De tre mennene som er dømt til døden, er gateselgeren Abdessamed Ejjoud (25), Younes Ouaziyad (27) og Rachid Afatti (33). De deltok både i planleggingen og gjennomføringen av drapene.

Dommen falt i Salé i Marokko ved 16.30-tiden torsdag ettermiddag. En fjerde mann er dømt til livstid i fengsel. Dommen vil ifølge de dømtes advokat bli anket, skriver Danmarks Radio.

Maren Ueland (28) fra Bryne og hennes danske studievenninne Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept i nærheten av Imlil i Atlasfjellene i desember i fjor. I alt 24 menn var tiltalt i rettssaken etter drapene, som har gått i terrordomstolen i Salé i Marokko.

Tar dommen til etterretning

Det var ventet at mennene kunne bli dømt til døden, men Marokko har ikke henrettet noen siden 1993. Det er dermed ventet at straffen i praksis vil innebære livstid i fengsel.

Ueland-familiens norske advokat, Ragnar Falck Paulsen, sier familien tar dommen i Marokko til etterretning,

– Dommen til de tre hovedtiltalte er i tråd med det som har vært signalene fra de tiltaltes forsvarer og fra øvrige aktører i retten, sier Falck Paulsen til NTB. Han legger til at dette også gjelder mannen som ble dømt til livsvarig fengsel.

De 19 andre tiltalte ble dømt til straffer på mellom 5 og 30 år, ifølge VG. Disse er i all hovedsak tiltalt for å ha støttet en terrorgruppe og har nektet skyld og kalt drapene barbariske.

Ingen av de tiltalte ble frikjent.

Ueland-familien forberedt på anke

Familien Uelands marokkanske bistandsadvokat sa tidligere torsdag til NTB at han er sikker på at dommene vil bli anket og senere brakt inn for landets øverste ankedomstol i Rabat. Ankefristen er på ti dager.

En ankesak vil ifølge advokaten trolig komme opp i oktober eller november. Hvis saken går helt til topps i rettssystemet, vil det gå minimum sju-åtte måneder og kanskje over ett år før det kommer en endelig avgjørelse.

Bistandsadvokat Falck Paulsen sier familien har vært forberedt på at dommen vil bli anket.

– Det ville vært en fordel om dommen var rettskraftig, men vi har ikke hatt noen tro på det. Vi håper likevel det vil bli litt mer ro i tiden fremover, sier han.

Må betale erstatning

Familiene til de to kvinnene har fremmet erstatningskrav på henholdsvis rundt 5 og 9 millioner norske kroner til marokkanske myndigheter. Ueland-familien fremmet også krav om oppreisning fra de tre hovedtiltalte.

Ifølge TV 2 ble ingen av familiene tildelt oppreising fra den marokkanske stat, men de tiltalte ble dømt til å betale erstatning på rundt 1,8 millioner kroner til Ueland-familien. Den danske familien ble ikke tilkjent noen oppreisning, fordi de ikke har bedt om penger fra de tiltalte.

Den danske familiens advokat har anket avgjørelsen, ifølge kanalen.

Bistandsadvokaten sier Ueland-familien ikke har noen personlig interesse i dette, men dersom de mottar pengene, vil de gå til familiens stiftelse.

Etter det Aftenbladet erfarer, skal de etterlatte etter Maren Ueland være tilkjent 2 millioner dirham i erstatning. Det tilsvarer i underkant av 1,9 millioner norske kroner.

Aftenbladet kunne tidligere denne uken melde at Ueland-familien har besluttet å kreve oppreisning fra den marokkanske stat for å forhindre at en lignende terrorhandling skjer igjen. Det er foreløpig ikke bestemt hvor mye de vil be om, men dersom retten finner at det er grunnlag for oppreisning vil pengene gå til Maren Ueland-stiftelsen.

Stiftelsen vil konsentrere seg om forebygging av terror i marokkanske fengsler og arbeid med utdanning i Marokko, ifølge familiens bistandsadvokat Ragnar Falck Paulsen.

25 år gamle Abdesamad El Joud er pekt ut som lederen av gruppen. Han har forklart seg i avhør om tiden før drapene, og har forklart at de ikke hadde råd til å slutte seg til IS i Syria. Derfor ville de angripe en militærleir eller et kjøpesenter i Marokko. Til slutt bestemte de seg for å drepe uskyldige turister på fjelltur.

Bare en uke før drapene skal bestemte de seg for å gjennomføre angrep i Imlil-fjellene, og de tiltalte reiste dit bare fire dager før drapene fant sted.

I retten forklarte El Joud at de ved fire anledninger så seg ut andre ofre, men at de lot være å drepe disse. Med andre ord var det helt tilfeldig at det var Ueland og Vesterager Jespersen som ble drept.

Publisert: