EU-parlamentet erklærer klimakrise

Et stort flertall i EU-parlamentet ble torsdag enige om å erklære klimakrise. Klimaaktivisten Greta Thunberg krever handling og tiltak med den nye erklæringen.

Publisert: Publisert:

Røyk stiger opp fra anleggene til stålselskapet ThyssenKrupp i Duisburg i Tyskland. EU-parlamentet erklærte torsdag at en klima- og miljøkrise har inntruffet. Foto: Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix

  • NTB-AFP

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg krever klimahandling fra EU etter at unionen torsdag erklærte klimakrise. Foto: Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix

Vedtaket er i hovedsak symbolsk, men tar til orde for at alle forslag fra EU-kommisjonen må være i tråd med målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

– Klima- og miljøkrisen tatt i betraktning, er det avgjørende å redusere våre klimautslipp med 55 prosent innen 2030, sier Pascal Canfin, som leder miljøkomiteen i EU-parlamentet.

Erklæringen ble vedtatt med 429 mot 225 stemmer. Tidligere har nasjonalforsamlingene i Storbritannia, Canada og flere andre land slått fast at klimaendringene har utløst en nødsituasjon.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) krever at det følger handlinger og tiltak med EUs nye erklæring.

– Vi kan ikke løse denne krisen uten å behandle den som en. La oss håpe at de nå kan iverksette drastiske og tilstrekkelige tiltak, skriver hun på Twitter.

Thunberg er i disse dager om bord i en katamaran på vei fra USA til Spania og klimatoppmøtet i Madrid.

Det er ikke bare EU som har erklært klimakrise. Også Oslo, flere norske kommuner og en rekke byer i Europa, USA, Canada og Australia har vedtatt slike erklæringer. De engelske ordbøkene Oxford Dictionaries har utpekt «climate emergency» som årets ord i 2019.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Kafé på Kvadrat stenger dørene

  2. Andrea (18) gikk fra å være toppkandidat til trolig ikke å komme inn på drømmestudiet: - Ekstremt urettferdig

  3. Hanne delte sin fødselshistorie på Instagram - fikk telefon fra sykehusets pressekontakt

  4. Støtter Viking-stjernens utbrudd: – Godt noen tør å si fra

  5. Sånn unngår du å havne i parkeringskø ved Preikestolen

  6. Mann fra Rogaland vant 46,8 millioner kroner

  1. Klimautslipp
  2. Global oppvarming
  3. EU-parlamentet