Regjeringen sier nei til asylsøkerne – Stavanger vil si ja

PÅ FLUKT: Regjeringen vil ikke ta imot ungdommer fra flyktningleirer i Hellas. Men det vil Stavanger og Trondheim.

Publisert: Publisert:

Disse guttene kom fra Afghanistan med drømmer om en framtid i Europa. De havnet i samme telt i Europas største flyktningleir: Yarmohamad Bunyad, Ahmadshah Malikzada, Khanali Shams, Feroozuddin Bashar Dost, Imamdad Shams og Hayatullah Mohamadi.

 • Ingeborg Eliassen
  Investigate Europe

«Nei», sa regjeringen da Hellas ba Norge ta imot 150 enslige ungdommer fra overfylte flyktningleirer. Det gjorde også de fleste EU-land. Men nå kaster byer seg inn. La oss få ta imot, sier Stavanger og Trondheim – og over 40 byer i Tyskland.

– Vi som kommune skal ikke sitte og toe våre hender og overlate engasjementet til Stortinget i viktige saker som til sjuende og sist handler om hvordan vi skal opptre som medmennesker, sa Stavangers ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) forrige mandag. Et flertall i kommunestyret var enige med henne.

LES OGSÅ: EUROPAS FLYKTNINGER KOMMER IKKE TIL NORGE - DE ER STUET SAMMEN I HELLAS.

Også Trondheim positive

Med 42 av 67 stemmer vedtok lokalpolitikerne å be regjeringen svare positivt på en henvendelse fra Hellas om å ta imot enslige mindreårige asylsøkere fra flyktningleirer med forhold som sjokkerer de som ser dem på nært hold.

Trondheim bystyre gjorde tilsvarende vedtak for kort tid siden, også etter initiativ fra SV og med støtte fra Venstre og KrF.

– Trondheim har kompetanse og kapasitet til å ta imot. Regjeringen bør revurdere sitt avslag til Hellas og la oss gjøre det i stedet for å være en propp, sier Ottar Michelsen, bystyremedlem for SV i Trondheim.

Dermed følger to norske byer opp et initiativ som de siste månedene har bredt seg i Tyskland.

Der utfordrer nå 41 byer den tyske regjeringens avvisning av en appell fra september i fjor fra en gresk regjering som er presset fra alle kanter, til regjeringer over hele Europa: Kan dere avlaste en vanskelig humanitær situasjon ved å fordele 2500 enslige mindreårige asylsøkere mellom dere?

FÅ SISTE NYTT I AFTENBLADETS NYHETSSTUDIO.

«Som å skulke dugnad»

I brevet til justisminister Jøran Kallmyr (Frp) ba den greske ministeren Norge ta imot 150 ungdommer. Kallmyr svarte en måned etter, med avslag.

I brevet gikk det fram at norske myndigheter hjelper Hellas å styrke sitt eget asylsystem med personell og penger. Norge er åpen for å diskutere mulige felles og varige europeiske løsninger, men vil ikke gjøre noe som kan føre til at flere mindreårige legger ut på risikable reiser. Dermed bør Hellas jobbe for løsninger i EU, mente Kallmyr.

Denne holdningen er som å skulke dugnaden i barnehagen ved å betale seg ut av den, hevder Stavanger SVs Ingrid Kristine Aspli. Det går ikke an å betale seg vekk fra alt, det er pinlig, særlig når man har bedre forutsetninger for å få jobben gjort enn andre, sa hun på møtet.

1000 unge helt uten omsorg

Hellas har i øyeblikket nærmere 5400 enslige mindreårige. I desember var nesten 2000 av dem i beryktede leirer på øyene, mens ytterligere 1000 bodde i tilfeldige bygninger, midlertidige leiligheter med andre - eller på gata. 195 ble holdt i fengselsceller, i såkalt beskyttet varetekt, ifølge EKKA, Det nasjonale senteret for solidaritet.

Flyktningene kommer til Morialeiren i Hellas – og blir der. Denne ordningen er i ferd med å kollapse, frykter mange.

Det norske avslaget på å ta imot noen av dem var bare ett av mange.

Hellas statsminister, Kyriakos Mitsotakis la ikke skjul på frustrasjonen sin da han beskrev situasjonen i november. “Vi prøvde å få en avtale med alle EU-land. Vi sa “i himmelens navn, vi snakker om rundt 3000 barn, kan de ikke fordeles ut over 27 land så Europa kan vise solidaritet?”. Han beskyldte andre land for å “iblant gjemme seg bak penger ... for å slippe å ta vanskelige politiske avgjørelser”.

Mange sier nei

Investigate Europe har bedt europeiske land dele sine svar, og det har 15 gjort. Bare to - Frankrike og Finland - har etter det vi vet, sagt at de vil ta imot flyktninger på grunnlag av september-appellen. For øvrig er svarene en mengde varianter av nei. De avdekker utbredt uvilje mot å håndtere migrasjon på andre måter enn å holde asylsøkere unna Europa, hjelpe Hellas med å ta seg av de som likevel kommer inn over Schengens felles grense – eller eventuelt å diskutere en framtidig felles europeisk byrdefordeling.

Hvis vi tar imot flyktninger fra Hellas, vil det bare få flere til å komme, sier den danske regjeringen. Vi vil ikke være med på noen fordeling av flyktninger, men bidrar gjerne til å holde migranter ute, sier Ungarn. Kypros, Slovenia og Estland sier de ikke har kapasitet. Irland peker på at de lovet å ta imot 36 enslige mindreårige fra Hellas i 2018. Storbritannia sier de fortsatt jobber med å ta imot 480 enslige mindreårige fra Hellas, Frankrike og Italia etter en avtale fra 2016.

Polen mener Hellas må ordne opp i dette selv, med all finansiell og teknisk hjelp landet får; 2,2 milliarder euro fra EU og FN-systemet siden 2015. Tyskland vil ikke ta imot enslige mindreårige fra Hellas nå, men sier de hjelper med vinter-oppgradering i leirer, IT-support og 1000 DNA-tester for enslige mindreårige som vil ha familiegjenforening med slektninger i Europa.

Byer utfordrer regjeringen

Men i Tyskland har 41 byer de siste månedene gjort som Trondheim og Stavanger nå gjør: Utfordret sin egen regjering og ideen om at mottak av flyktninger er nasjonalstatens sak å avgjøre. Potsdam samordner de såkalt “sikre havnene” som vil ta imot flyktninger direkte fra leirer i Hellas. Men innenriksminister Horst Seehofer setter ikke pris på initiativet, ifølge tyske medier: Han vil ikke ha solospill fra lokale myndigheter overfor Berlin, og han vil heller ikke at Tyskland skal gjøre noe overfor Hellas på egen hånd.

Investigate Europe ba om intervju med justisminister Monica Mæland (H) om denne utviklingen. I stedet svarte statssekretær Hilde Barstad (H) skriftlig. – Jeg har stor forståelse for at mange engasjere seg i situasjonen i flyktningleirene i Hellas, skriver hun – og viser til at Norge avlaster teknisk og økonomisk: På 12 år fram mot 2024 vil Norge ha brukt 570 millioner kroner på dette gjennom EØS-midlene. – Men vi følge situasjonen tett, skriver Barstad. I neste uke drar hun til Hellas for å snakke med greske myndigheter.

Etterlyser koalisjon av villige

– Alle venter på alle, fastslår Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV. Hun besøkte nylig flyktningleirer på Lesbos i Hellas.

– Hvis vi skal vente på Viktor Orban eller den polske regjeringen, kommer ingenting til å skje. I mellomtiden går unger til grunne i Moria-leiren. Hellas vil bli fullstendig destabilisert av lokale konflikter hvis vi ikke hjelper. Vi trenger en koalisjon av villige, som i Nato. Og jeg synes Norge bør starte, sier Andersen.

Stavanger tok imot 107 enslige mindreårige asylsøkere i årene 2015-17, ifølge Kari Nessa Nordtun. Ordføreren tallfester ikke hvor mange hun tror synes Stavanger bør ta seg av nå, men viser til at kommunedirektøren mener det er kompetanse og kapasitet til å ta imot «et større antall».

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Politi og frivillige leter etter savnet mann i Sandnes

 2. – Kun én omgang med litt fyr fra Viking holder ikke

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Område i Spania stenges ned

 5. Savnet person funnet på skjær ved Lindesnes - fraktet til SUS med helikopter

 6. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 1. Hellas
 2. Stavanger
 3. Flyktningkrisen i Europa