Organisasjoner fordømmer Israel

Israel ble stemplet som rasiststat av 3.000 ikke-statlige organisasjoner i forbindelse med FNs rasisme-konferanse i Durban søndag.

  • Ntb-reuters-afp
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 20 år gammel

Durban: FNs menneskerettskommissær beklager resolusjonen.

Den Israel-fiendtlige resolusjonen ble vedtatt av NGO-Forum, en konferanse som har samlet internasjonale grasrotorganisasjoner parallelt med at 153 land møtes på den offisielle FN-konferansen mot rasisme.

Norsk kompromiss Norge har lagt fram et kompromissforslag i håp om å løse striden om Midtøsten under FNs rasismekonferanse i Sør-Afrika. USA skal være villig til å akseptere forslag selv om det er en spesifikk referanse til palestinerne.

Den norske ambassadøren Sverre Bergh Johansen bekrefter at Norge er blitt bedt av konferansens ledelse om å prøve å finne en løsning på det vanskelige Midtøsten-spørsmålet, som truer med å torpedere hele konferansen.

Flere resolusjonsforslag inneholder formuleringer som anklager Israel for å føre apartheid-politikk og rasediskriminering overfor palestinerne.

USA, Canada og Storbritannia har bare sendt delegasjoner på lavt nivå til konferansen i protest mot araberlandenes krav om å få med slike formuleringer i erklæringer fra konferansen.

Den amerikanske politikeren Tom Lantos, som selv er jøde og mistet hele sin familie i Holocaust, sier at USA ikke kan godta skarpere formuleringer enn dem det norske forslaget inneholder.

Beklager FNs høykommissær for menneskerettigheter, Mary Robinson beklaget at de ikke-statlige organisasjonene vedtok sin Israel-kritiske resolusjon. Hun oppfordret dessuten mediene til å bidra til å forhindre at FN-konferansen blir fullstendig dominert av krisen i Midtøsten, slik at spørsmål som slaveri og fattigdom kommer helt i skyggen.

Dere i mediene har en rolle å spille for å sikre at konferansen ikke bare dreier seg om ett spørsmål. Fattigdom, slaveri, kjønn og rettigheter for minoriteter er like viktige og fortjener konferansens oppmerksomhet, sa Robinson. Hun hadde selv bedt organisasjonene om ikke å vedta resolusjonen.

Marsjerte ut De jødiske delegatene marsjerte ut av NGO-Forum da organisasjonen vedtok resolusjonen, som anklager Israel for systematisk å stå bak rasistisk kriminalitet, inkludert krigsforbrytelser, folkemord og etnisk rensing.

Fordømmelsen av Israel har gjort at den offisielle FN-konferansen er kommet i skyggen av det som skjer i NGO-Forum, der de mange private organisasjonene hamrer ut sine resolusjoner.

Kuppet møte Den israelske regjeringen sa at arabiske og muslimske land har kuppet FN-konferansen i Sør-Afrika.

Vi er sjokkert over at palestinere, arabiske land og visse muslimske land har kidnappet Durban-konferansen, sa statsminister Ariel Sharons pressetalsmann Avi Pazner.

Denne konferansen hadde som mål å bekjempe rasisme. I stedet forsøker den nå å gi Israel et rasiststempel, noe som ikke har noe å gjøre med konflikten med palestinerne, sa han.

Pazner fordømte også forsøkene på å omskrive historien ved å tone ned nazistenes jødeforfølgelser.

Ikke riktig Den offisielle israelske delegasjonen ved FN-konferansen i Durban sa at resolusjonen er en oppmuntring til jødehat.

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch tok også avstand fra resolusjonen på grunn av den kraftige språkbruken.

Israel har begått alvorlige forbrytelser mot det palestinske folk, men det er kort og godt ikke riktig å bruke begrepet folkemord eller å sammenligne sionisme med rasisme, sa organisasjonens leder Reed Brody.

I 1975 vedtok FNs hovedforsamlingen en resolusjon som sidestiller sionismen, jødenes ideologiske grunnlag for å danne staten Israel, med rasisme. Vedtaket ble fjernet etter at fredsprosessen i Midtøsten kom i gang i 1991.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Flere pasienter utviklet spredning av kreft mens de deltok i norsk kreftstudie. – Vi er veldig lei oss

  2. Mange hoster. Slik finner du lettere ut hvilket luftveisvirus du er smittet av

  3. Her sto det en hytte. Så forsvant landskapet rundt, bit for bit. Nå får eieren ikke bygge den opp igjen

  4. Mikal Stømne (24) gikk ned 84 kilo på egen hånd. Fem grep ble avgjørende.

  5. To tenåringer og den enes stefar tiltalt for grov kroppsskade

  6. Nå kutter flere skoler ned på leksene