Biden: Putin er mer isolert enn noen gang

USAs president Joe Biden kalte Vladimir Putin en isolert diktator i sin første tale om rikets tilstand.

President Joe Biden talte om rikets tilstand i Washington natt til onsdag.
  • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Putin er nå mer isolert fra verden enn noen gang, sa Biden til Kongressen natt til onsdag norsk tid.

Han gikk hardt ut mot russiske oligarker og korrupte ledere som Biden sa har tjent milliarder av dollar fra Putins regime.

Samtidig understreket han at verden tydelig viser motstand mot Putins handlinger i Ukraina.

– I kampen mellom demokrati og autokrati viser demokratiene hva de kan når det virkelig gjelder, sa Biden, som kalte Putin en diktator.

Stenger luftrommet

Biden kunngjorde at USA trapper opp sanksjonene mot Russland og stenger luftrommet for russiske fly.

– Vi vil slutte oss til våre allierte ved å stenge amerikansk luftrom for alle russiske flyginger, ytterligere isolere Russland og legge ytterligere press på økonomien deres, sa Biden.

I løpet av helgen stengte flere og flere land sine luftrom for russiske fly og flyselskap. Søndag meldte EU at hele unionens luftrom blir stengt for russiske fly, også privatfly. Norge har også stengt sitt luftrom for russiske fly.

Ingen soldater til Ukraina

Biden gjentok at USA ikke vil utplassere soldater i Ukraina som følge av Russlands invasjon.

– La meg være klar: Våre styrker deltar ikke og vil ikke delta i konflikten med russiske styrker i Ukraina, sa han.

– Isteden er amerikanske soldater utplassert i Europa for å forsvare våre NATO-allierte i tilfelle Putin bestemmer seg for å bevege seg vestover. De er ikke der for å kjempe i Ukraina, understreket han.

Oljemarkedet

Han kom også med en kunngjøring om at USA skal hente ut 30 millioner fat olje fra landets reserver som del av en internasjonal innsats for å stabilisere markedet.

– Jeg kan kunngjøre at USA i samarbeid med 30 andre land skal distribuere 60 millioner fat olje fra reserver verden rundt. Amerika skal lede denne innsatsen ved å hente ut 30 millioner fat olje, sa han.

Kampen mot inflasjon

Selv om krigen i Ukraina preget talen, vektla Biden også innenrikspolitiske saker. Han snakket om koronapandemien, abortstriden og den høye inflasjonen i USA. Biden lovet å gjøre kampen mot inflasjon til sin viktigste sak.

– Altfor mange familier sliter med å betale regningene. Derfor er det min topprioritet å få prisene under kontroll, sa presidenten.

I USA er abortstriden kommet høyere på agendaen etter at høyesterett fikk et flertall av konservative dommere. Biden kom i talen med et tydelig forsvar av kvinners rett til abort.

– Hvis vi ønsker framgang, og ikke tilbakegang, må vi beskytte tilgangen til helsehjelp og bevare kvinners rett til å velge.

Publisert: