Dette skjedde i Ukraina i natt

Dette er noen av de viktigste hendelsene knyttet til krigen i Ukraina natt til søndag 10. april.

  • NTB
Publisert: Publisert:

* Russlands aggresjon har aldri hatt som hensikt å begrenses kun til Ukraina. Hele Europa er målet, hevder Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en videotale. Han oppfordrer på nytt Vesten til å innføre full stans i import av gass og olje fra Russland, og ber vestlige land gi Ukraina mer våpen.

* Ukraina innfører forbud mot all import fra Russland og oppfordrer andre land til å gjøre det samme.

* Kredittanalyseselskapet Standard & Poor's nedgraderer vurderingen av Russlands evne til å betale utenlandsgjelden. Det er svært sannsynlig at Russland kan bli ute av stand til å opprettholde gjeldsforpliktelsene, mener S&P.

* Den russiske tilbaketrekkingen fra Nord-Ukraina har etterlatt bevis på at sivile er blitt angrepet, ifølge britisk etterretning. Bevisene omfatter massegraver, dødelig bruk av gisler som menneskelige skjold og minelegging av sivil infrastruktur, står det i vurderingen.

* Alle de 99 som ble såret i rakettangrepet mot jernbanestasjonen i Kramatorsk fredag, er blitt evakuert til andre byer i Ukraina, opplyser en lokal sykehustjenestemann i Kramatorsk til CNN. Antall sårede er dermed nedjustert fra 300, som var tallet myndighetene først oppga fredag. 52 mennesker ble drept, ifølge ukrainske myndigheter.

* Fem sivile er drept og fem andre såret i to russiske angrep i Donetsk-regionen lørdag, ifølge guvernør Pavlo Kyrylenko.

* Lørdag ble 4.532 sivile evakuert via humanitære korridorer fra ukrainske byer, ifølge tall fra regjeringen i Kyiv.

* Over 700.000 personer fra Donetsk, Luhansk og andre deler av Ukraina er blitt evakuert til Russland siden krigen startet, hevder Russlands forsvarsdepartement. Ukraina har på sin side hevdet at Russland evakuerer sivile til landet med tvang.

* EU har gjenåpnet ambassaden i Ukrainas hovedstad Kyiv etter at den ble midlertidig flyttet til Polen på starten av krigen.

* Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi sier at han er dypt skuffet og trist over Russlands president Vladimir Putins oppførsel i Ukraina-krigen.

* Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador sier at hans land ikke aksepterer Russlands invasjon av Ukraina. Presidenten, som har forsøkt å forholde seg nøytral i konflikten og avvist å innføre sanksjoner mot Russland, ber om en fredelig løsning.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Varsler styrtregn i Roga­land i kveld: Anbefaler folk å holde seg unna bratte skrå­ninger

  2. Henter tidligere Viking-spiller

  3. Politiet fant 31 stjålne sykler hjemme hos Sola-kvinne

  4. Innbrudd i Lura kirke – mann i 30-årene på­grepet

  5. Togene går som nor­malt etter stans mellom Stav­anger og Gand­dal

  6. Stavanger-rektor: – Ja, jeg støtter lærer­ne