Ute på flystripa hilste Jens Stoltenberg på militære mannskaper som deltar på den store Nato-øvelsen Cold Response.

Stoltenberg: – I den situasjonen vi er i nå, er det viktig å vise styrke

BARDUFOSS: Bardufoss ble første stopp for Jens Stoltenberg, etter at det torsdag ble klart at han fortsetter som generalsekretær i Nato. Han fikk en varm velkomst på Cold Response.

Publisert: Publisert:

Nato-sjef Jens Stoltenberg landet på Bardufoss flystasjon fredag morgen. Han møtte pressen i en hangar. Ute på flystripa hilste han på militære mannskaper som deltar på den store Nato-øvelsen Cold Response, som for tiden pågår i Nordland og Troms.

– Vi må demonstrere styrken vår, og at vi er i stand til å forsvarere landene våre, særlig i den situasjonen vi er i nå, sier Jens Stoltenberg.

Han legger til at det er nettopp det Cold Response-øvelsen er til for.

Generalsekretæren sier at han ikke hadde noe valg, da de allierte ba ham om å bli i jobben ett år til.

Stoltenberg forklarer beslutningen med at Nato er inne i en skjebnetid.

Farlig tid

– I denne sikkerhetsmessig farlige tiden vi er inne i, er det ekstra viktig å holde øvelser. På natomøtet torsdag ble medlemslandene enige om å fortsette med sanksjoner mot Russland, og å støtte vår partner Ukraina med militært utstyr, men også finansielt og humanitært, sier generalsekretæren.

Jens Stoltenberg var tydelig i sin kritikk av den russiske presidenten, Vladimir Putin, og kom med en advarsel til Moskva.

– Det vil være fullstendig uakseptabelt hvis Russland tar i bruk kjernefysiske eller kjemiske våpen i Ukraina. Det vil være et klart brudd på internasjonal lov. Nato krever at Russland ikke bruker slike våpen, og vi krever også at Russland avslutter denne skrekkelige og meningsløse krigen så fort som mulig.

Krigen i Ukraina henger som et stort og tungt bakteppe for Nato-øvelsen Cold Response som for tiden finner sted i Nordland, Troms og Finnmark.

– Denne øvelsen har vært planlagt lenge, men den er blitt enda viktigere på grunn av det russiske angrepet på Ukraina, som minner oss på hvor viktig det er at vi står sammen, også med våre nære partnere Sverige og Finland.

Krigen i Ukraina

Det russiske angrepet på Ukraina har skapt en usikker sikkerhetssituasjon i Europa, men har ifølge forskere og offiserer bidratt til å styrke samholdet i Nato. Russland har vært invitert til å observere øvelsen i Nord-Norge, men har takket nei.

– Putins krig mot Ukraina har endret sikkerhetssituasjonen i Europa. Den har skapt en ny normal for vår sikkerhet. Selv om krigen slutter i morgen, vil den ha langsiktige konsekvenser, sier Jens Stoltenberg.

Natos generalsekretær understreker at russerne lenge sa at styrkeoppbyggingen ved grensen til Ukraina bare var en øvelse, før de invaderte landet.

– Dette er den farligste sikkerhetssituasjonen vi har hatt de siste tiårene, og det er den mest brutale krigen i vår verdensdel siden andre verdenskrig, sier Jens Stoltenberg.

Skal Nato forsvare Sverige?

Sveriges statsminister Magdalena Andersson besøkte Cold Response tidligere denne uka, og ga klart uttrykk for at Sverige vil stå skulder ved skulder med Norge, om vi blir angrepet.

– Vi samarbeider både politisk og militært med Sverige og Finland, som også er med på Cold Response. De nordiske landene har sitt eget forsvarssamarbeid. Men for Nato vil det alltid være en forskjell på allierte og partnere. Sverige og Finland er ikke med i Nato. Vi respekterer at de står utenfor, det er noe hvert enkelt land må bestemme selv. Når det kommer til forsvar, er det slik at alle medlemsland i Nato er forpliktet til å stille opp for hverandre. Et angrep på ett natoland er et angrep på alle medlemslandene i Nato, én for alle – alle for én. Det gjelder ikke for land som ikke er med i Nato.

Jens Stoltenberg inspiserte tropper og militært utstyr, da han kom til Bardufoss flystasjon direkte fra Brussel. Etter at han hadde møtt pressen var det selfietid. Natosjefen stilte opp sammen med soldater, før han til slutt måtte inn i flyet igjen.

– Det høye nord er viktig for Nato. De siste årene har vi sett økende russisk militæraktivitet i Arktis. Vi har også økt tilstedeværelsen her det siste året, både til sjøs og i luften. Vår tilstedeværelse skal ikke virke provoserende, men være fredsbevarende, sier Jens Stoltenberg.

Så ble det selfietid i Bardufoss.
Dette er den farligste sikkerhetssituasjonen vi har hatt de siste tiårene

Jens Stoltenberg, Nato-sjef

Jens Stoltenberg hilste på militære styrker fra flere Nato-land da han besøkte Bardufoss.
Publisert: