Japan: Nord-Korea er fremdeles en alvorlig trussel

Tross alle diplomatiske framstøt det siste året, anser Japan fremdeles Nord-Korea, landets handlingsmønster og våpen som en trussel mot det japanske samfunnet.

Fra møtet mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump på Sentosa Island i Singapore i juni. Toppmøter og diplomati til tross, Japan føler seg ikke trygg på Nord-Korea. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Det kom fram tirsdag, da Japans årlige forsvarsanalyse ble presentert.

Da fjorårets analyse ble lagt fram var situasjonen på sitt mest anspente mellom Nord-Korea og USA, med det lukkede landets gjentatte rakettester og ordkrig mellom lederne Kim Jong-un og USAs president Donald Trump.

Men selv etter ett år med tilnærming og intensjonsavtaler mener Japan Nord-Korea utgjør en alvorlig trussel.

– Det er ingen endring i vår underliggende forståelse av trusselen Nord-Koreas atomvåpen og raketter utgjør, heter det i meldingen tirsdag.

Nord-Korea er fremdeles uten sidestykke en alvorlig og overhengende trussel mot Japans sikkerhet og betydelig ødeleggende for fred og sikkerhet i regionen og det internasjonale samfunnet, står det å lese.

Japans forsvarsminister Itsunori Onodera anerkjenner i rapporten at Nord-Korea har igangsatt en dialog med sine tidligere fiender, Sør-Korea og USA.

– Men vi kan ikke overse det faktum at landet til og med i dag er i besittelse av hundrevis av missiler som er rettet mot Japan og har nesten hele Japan innen rekkevidde, sa Onodera.

I forsvarsdokumentet sto også Kina listet opp som en stor bekymring, ettersom landet vokser som militær stormakt og skal ha store ambisjoner om å ekspandere til sjøs.

Publisert: