Brett Kavanaugh er ett skritt nærmere å bli ny høyesterettsdommer

Et knapt flertall i Senatets justiskomité anbefaler at Senatet i plenum godkjenner Brett Kavanaugh som ny høyesterettsdommer.

Brett Kavanaugh er ett skritt videre i å bli utnevnt til ny høyesterettsdommer etter at Senatets justiskomité med knappest mulig flertall stemte for å godkjenne nominasjonen av ham. Nå er det opp til Senatet i plenum å avgjøre om han får den ledige plassen i høyesterett. Foto: AP / NTB scanpix
Justiskomiteen i Senatet stemte med knappest mulig flertall for å godkjenne nominasjonen av Brett Kavanaugh som ny høyesterettsdommer. I midten den republikanske senatoren Jeff Flake, som var en av komitémedlemmene som mener avstemningen om Kavanaugh i Senatet neste uke bør utsettes. Foto: AP / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Kavanaughs kandidatur ble som ventet godkjent med elleve mot ti stemmer. Alle de republikanske komitémedlemmene stemte for, mens demokratene stemte mot.

Men det ble en dramatisk oppkjøring til avstemningen om president Donald Trumps kandidat til den ledige plassen i høyesterett. Først ble avstemningen utsatt noen timer mens det pågikk hektisk møtevirksomhet og debatt.

Og under selve stemmegivningen tok flere senatorer til orde for at avstemningen i Senatet i plenum, der Kavanaugh kan bli endelig godkjent som ny høyesterettsdommer og som etter planen skal skje førstkommende tirsdag, må utsettes en uke slik at anklagene mot Kavanaugh kan undersøkes nærmere.

Republikansk senator på vippen

Blant dem som vil utsette plenumsavstemningen, er den moderate republikaneren Jeff Flake, som tidligere har vært kritisk til Kavanaughs kandidatur.

Flakes stemme var viktig ettersom han var regnet som en som kunne ha stemt mot Kavanaugh og dermed vippet flertallet i Demokratenes favør. Men tidligere på fredagen kunngjorde han at han ville stemme for Kavanaughs kandidatur.

President Donald Trump sier det må være opp til Senatet selv å avgjøre når avstemningen om Kavanaugh skal skje.

Overgrepsanklager

Brett Kavanaugh er blitt anklaget av tre kvinner for overgrep på begynnelsen av 1980-tallet, da både de og han var tenåringer.

Den ene av kvinnene, psykologiprofessoren Christine Blasey Ford, forklarte seg om det angivelige overgrepet i flere timer da hun torsdag møtte i justiskomiteen. Amerikanske medier mener hun fremsto som svært troverdig.

Etterpå var det Kavanaughs tur til å bli spurt ut. Han avviste anklagene på det sterkeste. Flere ganger hevet han stemmen under den svært følelsesladde høringen.

Demokratene ønsker en grundigere etterforskning av anklagene mot Kavanaugh.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Utdrikningslag skapte panikk i Stavanger sentrum: – Noen rister det av seg, mens andre kan slite over tid

  2. Beruset mann truet betjening på pizzarestaurant

  3. Fikk flere meldinger om uforsvarlig kjøring på Trones

  4. 18-åring døde etter sammenstøt mellom båt og vannscooter

  5. Vikings stortalent scoret to i snuoperasjon

  6. Oppsiktsvekkende Haaland-tall: - Det er veldig lite