Demonstrant mistet fire fingre i Paris

En demonstrant fikk hånden revet i stykker da politiet rykket inn mot gule vester utenfor nasjonalforsamlingen i Paris, ifølge fransk politi.

Demonstranter løper vekk fra tåregass i Paris lørdag. Foto: Kamil Zihnioglu / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Demonstranter går mot en brennende barrikade i Paris, hvor det igjen brøt ut sammenstøt med politi lørdag. Foto: Kamil Zihnioglu / AP / NTB scanpix
Gule vester-demonstranter i Paris lørdag. Foto: Kamil Zihnioglu / AP / NTB scanpix
En kvinne sitter blant demonstranter på Champs-Élysées i Paris lørdag. Foto: AP / NTB scanpix
Opprørspoliti løper forbi søppelkasser som demonstranter har satt fyr på i Paris lørdag. Foto: Kamil Zihnioglu / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

For 13. lørdag på rad holdt protestbevegelsen som kaller seg de gule vestene, demonstrasjoner mot regjeringen i Frankrike.

Mange demonstranter marsjerte fredelig gjennom Champs-Élysées, men noen maskerte aktivister prøvde å velte sperringene utenfor parlamentet. Politiet brukte batonger og tåregass for å spre folkemengden, og noen av demonstrantene kastet gjenstander mot opprørspolitiet.

Innenriksdepartementet opplyser at anslagsvis 51.400 demonstrerte i Frankrike lørdag, rundt 4.000 av dem i Paris. Antallet er noe lavere enn forrige uke.

Minst én demonstrant ble alvorlig skadd. Han mistet fire fingre da politiet rykket inn for å hindre folk i å velte sperringene, ifølge politiet.

Biler påtent

Ambulansepersonell ga førstehjelp til den skadde demonstranten, som ble brakt til sykehus. Øyevitner sier mannen var fotograf for de gule vestene, og at han ble truffet i hånden av en type gummikulegranat som opprørspolitiet bruker til å spre uregjerlige folkemengder.

Vandaler fortsatte herjingene ved å sette fyr på søppelbøtter og luksusbiler og gå løs på busskur, minibanker og butikkvinduer.

En av bilene som ble satt i brann, tilhørte den franske antiterrorenheten Sentinelle.

Pågripelser

Det fikk landets innenriksminister til å uttrykke avsky på Twitter.

– Hver dag beskytter militæret våre medborgere fra terrorfaren. Disse angrepene er utålelige, sier Christophe Castaner.

36 demonstranter ble pågrepet under uroen, opplyser politiet tidlig lørdag kveld.

Hundretusenvis har protestert i franske gater de siste tre månedene mot president Emmanuel Macrons regjering. Oppmøtet har falt kraftig siden nyttår, og de gule vestenes bevegelse omtales som politisk splittet og har ikke utpekt noen leder.

Dialog

Macron har svart på protestene med å innfri noen krav og satt i gang en nasjonal politisk dialog. De siste meningsmålingene viser at Macrons oppslutning har økt noe.

En fersk YouGov-måling blant drøyt 1.000 respondenter viser samtidig at to av tre franskmenn fortsatt støtter de gule vestene.

Publisert:
  1. Paris
  2. Frankrike

Mest lest akkurat nå

  1. 89-åring ved sykehjem ble ikke lagt om kvelden. Satt i stolen hele natten

  2. Laget til solabuen vant rundt fem millioner kroner: – Det kom noen tårer

  3. Kan sjefen bestemme når du skal ha ferie? Eksperten har et overraskende svar

  4. Okea med milliard-kjøp i Nordsjøen

  5. Cruiseskipet avlyste Stav­anger-besøk – dette er grunnen

  6. Brøt sammen i gråt i jubelrusen: – Jeg kommer aldri til å glemme støtten