Sør-Korea: Vil jobbe hardt for vellykket møte mellom Trump og Kim

Sør-Korea sier landet vil kommunisere tett med USA og Nord-Korea for å øke sjansene for at samtalen mellom dem blir vellykket.

  • NTB
Publisert: Publisert:
USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, her sett på en TV-skjerm i Sør-Korea. Foto: AP / NTB scanpix.
Et Sør-Koreansk kampfly tar av fra en flybase under den felles amerikansk-sørkoreanske militærøvelsen Max Thunder. Øvelsen har provosert Nord-Korea. Foto: AP / NTB scanpix.
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Kunngjøringen fra Sør-Koreas nasjonale sikkerhetsråd kom torsdag. Nord-Korea har truet med å droppe neste måneds historiske møte mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Nord-Korea skal ifølge flere medier, blant dem det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, ha truet med å avlyse det planlagte toppmøtet mellom Trump og Kim 12. juni. En av grunnene er sterk misnøye med at USA og Sør-Korea nå holder en stor militærøvelse sammen.

Nord-Koreas viseutenriksminister Kim Kye Gwan har også utelukket ensidig atomnedrustning.

– Inkompetent

– Hvis USA forsøker å tvinge oss opp i et hjørne for å presse oss til ensidig atomnedrustning, kommer vi ikke lenger til å være interessert i dialog. Vi kan da ikke annet enn å revurdere om vi skal delta på det planlagte toppmøtet mellom Nord-Korea og USA, sa han.

Nord-Korea avlyste også planlagte samtaler med Sør-Korea, som skulle funnet sted på onsdag.

Så langt ser det ikke ut til at Sør-Koreas kontakt med partene har fått nordkoreanerne til å skifte mening. Nord-Koreas sjefforhandler Ri Son Gwon beskrev torsdag den sørkoreanske regjeringen som inkompetent, ifølge Reuters, som siterer det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Ri kritiserte nabolandet for å delta i militærøvelsen sammen med USA, og for å tillate «menneskelig avfall» til å tale i den sørkoreanske nasjonalforsamlingen. Hvem han siktet til med dette kraftuttrykket, er uklart.

Stridshoder

Et av problemene i samtalene mellom Nord-Korea, Sør-Korea og USA er at partene har hatt ulik oppfatning av hva kjernefysisk nedrustning på Korea-halvøya bør innebære.

Den japanske avisa Asahi Shimbun skriver at USA har bedt Nord-Korea om å gi fra seg flere kjernefysiske stridshoder og én interkontinental rakett i løpet av de neste seks månedene. Til gjengjeld har USA tilbudt å fjerne Nord-Korea fra en liste over stater som støtter terrorisme, ifølge avisa, som viser til opplysninger fra ikke navngitte kilder.

Nord-Korea har imidlertid reagert sterkt på at USA skal ha brukt fly som kan frakte atomvåpen i den pågående militærøvelsen sammen med Sør-Korea.

Siden Nord-Korea har brukt store ressurser på å utvikle atomvåpen for å avskrekke USA tviler mange analytikere på at landet vil være villig til å gi fra seg alle sine kjernefysiske våpen.

Publisert: