Den lille «kongen» lærer å bli en «killer»

For den voldsomme gutten Donald Trump var familien en slagmark hvor det gjaldt å vinne. Det gjorde han. Som sin far og bestefar lærte han å utnytte samtidens kapitalisme.

Som sin far Friedrich Drumpf hadde Fred Trump (til høyre) en ekstremt god intuisjon, og utnyttet smutthullene på en dyktig måte. Sønnen Donald gjorde det samme i 1970- og 1980-årenes Manhattan. Bildet er fra presentasjonen av byggeprosjektet Trump Village i Queens i 1973.
  • Jesper Thobo-Carlsen
    Aftenbladet/Politiken
Publisert: Publisert:

SERIE: DEL 1 AV 5

New York: Friedrich Drumpf lærte raskt hvordan man kunne utnytte de store mulighetene i sitt nye hjemland, og holdt seg ikke for god til å bruke skitne triks.

Donald Trumps bestefar hadde ankommet New York fra Tyskland i 1885 med dampskip via Southampton, og registrert seg med det mer amerikansk-klingende navnet Trumpf. Så fulgte han ryktene om store gullfunn vestover, men i stedet for å grave etter gull selv åpnet han restaurant og bar og tilbød prostituerte til gullgraverne.

Donald Trump sammen med New York Citys guvernør Hugh Carey mens de viser fram planene for Trump Tower i 1978. De andre på bildet er byens borgermester Ed Koch (til høyre for Trump) og visepresident i Urban Development Corp, Robert T. Dormer.

HELE SERIEN:

Les også

DEL 1: Den lille «kongen» lærer å bli en «killer»

For den voldsomme gutten Donald Trump var familien en slagmark hvor det gjaldt å vinne. Det gjorde han.
Les også

DEL 2: Donald Trump erobrer Manhattan

Som ung flyttet entreprenøren til Manhattan og fikk hjelp av en brutal ny mentor, en kvinnelig «killer» og en oppdiktet…
Les også

DEL 3: Donald Trump og alle kvinnene

Trump har hatt mange vakre kvinner i sitt liv. Problemet, sier han, er at han sammenlikner dem med sin fantastiske…
Les også

DEl 4: Gambling, gjeld og det store comebacket

Etter et tiår med spektakulære oppkjøp gikk Donald Trumps kasinoer konkurs på begynnelsen av 1990-tallet.
Les også

DEL 5: Trump og idéen om den sterke lederen

Allerede for 30 år siden sa Trump at kun «den rette mannen» kunne redde USA fra en nært forestående katastrofe.

Droppet f-en

Det var her i staten Washington han ble amerikansk statsborger og i tillegg droppet f-en. Familiedynastiet med det selvbevisste navnet Trump, som på engelsk betyr trumf, var i ferd med å bli etablert. Det samme ble familiens formue.

Den neste store forretningsmuligheten skapte Friedrich Trump selv. Han løy og påsto at han hadde funnet gull, og utnyttet dermed en regel om at et «funn» ga retten til å jobbe på et stykke land uten å faktisk betale for det, skriver forfatteren Michael D’Antonio i biografien «The Truth about Trump».

Donald Trumps bestefar Friedrich Drumpf kom til New York fra Tyskland i 1885.

Bygget en kro

I stedet for å bore etter det fiktive gullfunnet, bygget Friedrich Trump en ny kro og tjente gode penger på gullgravernes ambisjoner. Flere bygninger fulgte. Noen ble bygget på jord som Friedrich Trump ikke eide. Det var frekt og utspekulert, men ikke uvanlig i Det ville vesten.

Les også

DEL 2: Donald Trump erobrer Manhattan

Som ung flyttet entreprenøren til Manhattan og fikk hjelp av en brutal ny mentor, en kvinnelig «killer» og en oppdiktet…
Les også

DEL 3: Donald Trump og alle kvinnene

Trump har hatt mange vakre kvinner i sitt liv. Problemet, sier han, er at han sammenlikner dem med sin fantastiske…

Mens første verdenskrig nærmet seg slutten i den gamle verden døde Friedrich Trump i 1918 i New Yorks arbeider- og innvandrerbydel Queens. Alkohol skal angivelig ha spilt en rolle. Friedrichs unge sønn Fredrick Trump, kalt Fred, overtok farens investeringer og eiendommer på et fantastisk tidspunkt. USA var på vei inn i en økonomisk boom og middelklassen vokste.

Her er Donald Trump sammen med sin far Fred og den kjente boksepromotoren Don King, på en pressekonferanse i Atlantic City i 1987.

Flittig mann

Fred Trump, Donald Trumps far, var en arbeidsom og flittig mann som gikk rundt til leietakerne sine i helgene og samlet inn husleie. Han var også svært opportunistisk, forklarer forfatteren Gwenda Blair, som har skrevet boken «The Trumps: Three Generations That Built an Empire».

Som sin far hadde Fred en ekstremt god intuisjon for samtidens kapitalisme og utnyttet smutthullene på en dyktig måte, på samme måte som hans sønn Donald senere skulle gjøre det i 1970- og 1980-årenes Manhattan.

– De har alle tre et virkelig godt øye for hva konkurransefordelene er i deres spesifikke periode. Bestefaren, som var en del av gullgraverrushet, så at markedet besto av unge enslige menn, og at hans beste sjanse ikke lå i å utvinne gull selv, men i å tilby alkohol og kvinnelig selskap. Faren, Fred, så fordelen sin i å utnytte offentlige støtteordninger til å bygge boliger til middelklassen på en svært utspekulert måte. Han var meget god til å oppdage og utnytte alle smutthullene i de ordningene. Donald har også vært meget utspekulert i sin jakt på smutthull – bare i luksusmarkedet, sier hun til Politiken.

Støtteprogram

For Fred Trump lå mulighetene ikke minst i de offentlige støtteprogrammene som skulle skaffe boliger middelklassen hadde råd til. Han bygget opp et nettverk av politiske kontakter i Queens i et system av tjenester og økonomiske donasjoner som Donald Trump senere skulle overta og utvide på Manhattans store scene.
Ifølge Michael D’Antonio er et fellestrekk ved Trump-mennene en spesiell oppfatning av at vanlige regler ikke gjelder for dem.
«Det innebar at de utnyttet andre mennesker og forretningsmuligheter, selv om det var moralsk galt. Trumps bestefar slo seg ned på eiendom han ikke eide. Faren hans utnyttet føderale boligstøtteordninger for militærveteraner for ekstra profitt. Trump har prøvd å tyrannisere naboer, politikere og regjeringer for å få viljen sin», skriver han i en mail til Politiken.

Rasisme

I 1927 ble en mann ved navn Fred Trump ifølge avisen The New York Times arrestert etter et møte i den rasistiske organisasjonen Ku Klux Klan. Donald Trump har avvist at det var ham, men adressen til den arresterte samsvarer ifølge nettmediet Vice med en adresse hvor Trumps far på et tidspunkt bodde.
Temaet er sårt for Trump som har presentert Fred som et forbilde, og som mange ganger selv har blitt beskyldt for å spille på fordommer og uttale seg i rasistiske vendinger. For eksempel da han i 2016 startet presidentvalgkampen ved å mer eller mindre en bloc beskylde mexicanske migranter for å være «voldtektsforbrytere».

«Visste ikke hvem han var...»

Eller da den tidligere KKK-lederen David Duke støttet kandidaturet hans og Trump unnlot å ta avstand fra ham, men nokså usannsynlig hevdet at han ikke visste hvem han var. Han hadde flere ganger tidligere fordømt David Duke.

I karakteristisk superlativ stil har Donald Trump kalt seg selv det minst rasistiske mennesket som finnes.
Den kommende presidenten har tidligere pyntet på sin egen familiehistorie. I et tidlig intervju med The New York Times i 1976, hvor den flotte unge entreprenørspiren ble sammenlignet med skuespilleren Robert Redford, fortalte Donald at han var av svensk avstamming i stedet for tysk. En myte Fred hadde spredt etter andre verdenskrig.

Donald Trump har snakket langt mindre om sin mor, Mary Anne MacLeod, som kom til USA i 1919 fra Isle of Lewis utenfor nordvestkysten av Skottland. Inntrykket var lenge at hun var på besøk i USA da hun møtte Fred Trump. Senere har flere medier beskrevet at hun reiste som en fattig innvandrer.

Små mordere

Fred Trump var en streng far. Han forventet hardt arbeid, men først og fremst suksess fra sine barn. Han prøvde å installere en særegen vinnermentalitet i sine tre gutter. Samtidig kom disiplinen med et budskap om en iboende overlegenhet. Donald Trump og hans tre brødre fikk lov til å dele ut aviser fra familiens Cadillac når det regnet, skriver Michael D’Antonio.

Journalisten Harry Hurt III skriver i boken «Lost Tycoon: The many lives of Donald Trump» at Fred Trump banket det dobbelte budskapet inn i Donald med mantraet: «You are a king … you are a killer … you are a king.»
Du er en morder – og du er en konge.

Begge begrepene er tydeligvis sentrale i Donald Trumps selvbilde i dag. Han har mange ganger en passant referert til seg selv som en slags «konge». Det er et av de mange paradoksene som driver hans motstandere til vanvidd at milliardæren Trump av mange klarer å bli ansett som en folkelig anti-elitist, mens han lar seg avbilde på en gyllen trone.

Slåsskjempe

I Queens var skolegutten Donald Trump en slåsskjempe. Det erkjenner han gjerne. Som voksen bruker han det faktisk som bevis på sin særdeles sterke personlighet. I sin første selvbiografi «Trump: The Art of the Deal» forteller han at han ga en musikklærer ved privatskolen Kew-Forest en blåveis fordi læreren ikke kunne noe om musikk.

«Jeg er ikke stolt av det, men det er et klart bevis på at jeg selv i ung alder hadde en tendens til å holde stand og gi uttrykk for holdningene mine på en kraftfull måte», skriver han.

Trump forklarer Michael D’Antonio at han som barn elsket å slåss.

– Enhver type kamp, jeg elsket det, også fysisk. Og jeg var alltid den beste idrettsmannen, sier Donald Trump med et karakteristisk emneskift i retning egen overlegenhet.

Militærskole

I Queens var imidlertid Donalds voldsomhet mindre heroisk. Fra 8. klasse ble han sendt til den strenge militærskolen New York Military Academy da han ble fersket i å ha sneket seg inn til Manhattan for å kjøpe springkniver.

Trump trives i militærskolens atmosfære av konkurranse og machodisiplin, og fortellingene om elevenes overlegenhet.

– Jeg var en eliteperson. Jeg var alltid en eliteperson, forteller han senere til Michael D’Antonio.

Donalds ville oppførsel endret seg ikke ved at han allerede i ung alder var suksessen blant de fem Trump-barna. Kanskje tvert imot.

«Jeg var aldri redd for min far, slik de fleste mennesker var. Jeg holdt stand mot ham og det respekterte han. Vi hadde et forhold som nesten var forretningsmessig», skrev han i «Trump: The Art of the Deal».

Storebror ville ikke

Det var langt mer vanskelig for hans storebror Fred Jr. å klare seg i konkurransen. Som eldste sønn var han plukket ut til å overta etter faren, men den kjekke Freddy, som likte fest og fanteri, var ikke en «killer». Han reiste vekk og ble i stedet pilot.

Som liten så Donald Trump – som selv hverken drakk eller røyket – i stor grad opp til storebroren, men han ble senere tydelig irritert og nedlatende. Selv om Freddy som pilot hadde høyere inntekt enn de fleste, så var han jo bare en slags høytlønnet bussjåfør, terget Donald.

Konkurranse!

For Donald Trump var familien tydeligvis en arena for konkurranse. Til romkameraten på universitetet betrodde han at Freddys beslutning om å bli pilot banet veien for ham til å etterfølge faren, skriver Gwenda Blair i «The Trumps: Three Generations That Build an Empire».

– En av søstrene hans fortalte meg at det aldri var tenkelig at jentene skulle være en del av forretningen. Hun sa også at det veldig tidlig var tydelig at det ville bli Donald. Han var med god margin den mest konkurranseinnstilte. Faren trente guttene til å være ekstremt konkurranseinnstilte. Det bet bare ikke på den eldste sønnen.

Området foran Trump Tower er et yndet sted å demonstrere enten for eller mot Donald Trump. Her er det en tilhenger som i oktober i fjor roper ut sin begeistring for mannen som bor på den ekslusive adressen.

- Manhattan helt for meg selv

Da The New York Times i 1999 omtalte Fred Trumps død, var det en bråkjekk Trump som ga sitt særegne syn på familiedynamikk.

Mange fedre er misunnelige på deres sønners suksess og holder dem nede fordi sønnene vil erstatte dem som «kongen», forklarte Donald Trump. Slik var ikke Fred. Han samlet på avisutklipp om sin vellykkede sønn, sa Donald, som fikk antydet hvem familiens egentlige konge var. Han gledet seg over at faren som entreprenør hadde holdt seg til Queens.

– På denne måten fikk jeg Manhattan helt for meg selv.

Freddy drakk

I tyveårene sine begynte Freddy å drikke mye og som 43-åring døde han. Forholdet mellom barna hans og Donald skulle bli iskaldt. Da Fred døde viste det seg at han stort sett hadde skrevet Freddys barn ut av testamentet sitt, som Donald ifølge The New York Times hadde vært med på å utforme. Barna anla sak mot Donald, som hevnet seg ved å avlyse den økonomiske hjelpen han hadde lovet Freddys alvorlig syke barnebarn.

I fjor reflekterte han over familien. Han sa til The New York Times at han med tiden har lært å sette pris på sin storebrors frie ånd.

– Han ville ha blitt en fantastisk fredsmegler hvis han ikke hadde hatt det problemet, for alle elsket ham, sa Donald Trump.

– Han er liksom det motsatte av meg, tilføyde han.

Aftenbladet/Politiken

Publisert: