Catalonias regionpresident legger uavhengigheten på is

Catalonias president Carles Puigdemont utsetter uavhengighetserklæringen – «i håp om dialog». Ekspert tror Madrid vil kontre med å ta makten i regionen. 

Publisert: Publisert:

Catalonias regionpresident Carles Puigdemont inntar talerstolen tirsdag. Han valgte ikke å erklære uavhengighet for Catalonia nå, som mange ventet. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Catalonias regionpresident Carles Puigdemont inntar talerstolen tirsdag. Han utsatte uavhengighetserklæringen i håp om dialog med Madrid. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix

Tilhengere av katalansk uavhengighet følger regionpresidentens tale på en storskjerm i Barcelona. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix

Det var ventet at Puigdemont skulle erklære Catalonias uavhengighet i sin tale til regionforsamlingen i Barcelona tirsdag kveld. Isteden gikk han for en mellomløsning, der han erklærte at han ønsker å følge folkeviljen og erklære uavhengighet, men utsetter det i håp om dialog med Madrid.

– Forholdet mellom Spania og Catalonia har ikke fungert på flere år, og noe må gjøres, sa Puigdemont.

Flertallet i det katalanske regionsforsamlingen undertegnet samme kveld et dokument de kaller «uavhengighetserklæring», men sier de vil utsette å sette den ut i livet.

– Uakseptabelt

Reaksjonen fra regjeringen i Madrid, som kom kort tid etter, var kontant:

–Det er uakseptabelt å komme med en indirekte uavhengighetserklæring for så å utsette den på denne måten, uttalte en ikke-navngitt talsperson for regjeringen til nyhetsbyrået AFP.

Spania-ekspert Jose Maria Izquierdo tror Madrid-regjeringen vil svare med å benytte seg at artikkel 155 i den spanske grunnloven. Den sier at dersom noen av de spanske regionene forsøker å løsrive seg eller bruke sitt selvstyre til grunnlovsstridige handlinger, så kan regjeringen reversere selvråderetten. Statsminister Mariano Rajoy har allerede truet med å ta artikkelen i bruk.

– Jeg tror regjeringen kommer til å ta makten ganske raskt. Så vil de trolig skrive ut nyvalg innen et par måneder, sier Izquierdo, som er førstebibliotekar for romanske språk ved Universitetet i Oslo, til NTB.

– Valgte katastrofe

Izquierdo sier mellomløsningen som Puigdemont falt ned på i talen, tydelig bar preg av en mann som ikke kunne miste ansikt etter å ha gått hardt ut, samtidig som han visste det ikke er noe realisme i å erklære uavhengighet nå.

– Nasjonalistene i Catalonia møter stadig mer motstand. De to største bankene i Catalonia har flyttet sine hovedkvarter ut av regionen, det samme har nesten alle de andre børsnoterte selskapene. Folk i Catalonia er veldig bekymret nå, når de ser at kapitalen og investeringsviljen forsvinner fra regionen, og fagforeningene har begynt å protesterer. I tillegg har både Frankrikes president Emmanuel Macron og EUs president Donald Tusk anmodet katalanske politikere i dag om å ikke erklære uavhengighet. Alt dette gjorde at det var umulig for Puigdemont å erklære Catalonias uavhengighet i kveld, sier Izquierdo.

Han mener Puigdemont og nasjonalistene i Catalonia har valgt den verst tenkelige strategien.

– Han sier han ønsker dialog med regjeringen i Madrid, men når han først har erklært selvstendighet, hva skal de da snakke om? Han burde heller ha annonsert nyvalg og forsøkt å få enda større flertall bak seg i parlamentet. Det kunne igjen gitt mer tyngde til ulike krav som er viktig for dem, som å få full administrasjon av skattene og å få endret grunnloven, slik at det kan bli mulig å avholde en ekstraordinær folkeavstemning, sier Izquierdo.

– Isteden valgte han løsrivelsesveien som går direkte til katastrofe, sier Izquierdo.

Advarte

Omringet av et kraftig sikkerhetsoppbud ventet et folkehav utenfor parlamentsbygningen i Barcelona spent på Puigdemonts tale, som ble utsatt i over en time tirsdag kveld.

Folkeavstemningen 1. oktober endte med et flertall for uavhengighet, men valgdeltakelsen var lav, ikke minst på grunn av spanske myndigheters hardhendte forsøk på å bruke politi til å stanse den. Spanske myndigheter mener folkeavstemningen var ulovlig.

Splittelsen både i det katalanske og spanske samfunnet har økt som resultat av uavhengighetsstriden, og begge sider i konflikten har de siste dagene holdt store demonstrasjoner.

Puigdemont tok til orde for å redusere spenningsnivået og roe ned den spente situasjonen. Han kritiserte samtidig spanske myndigheters håndtering av folkeavstemningen sterkt.

– Alle har et ansvar for å roe ned situasjonen, sa han.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 2. Thomas Alsgaard gjorde en tabbe på Tax-free. Det forandret livet hans.

 3. Jeg må dessverre stadfeste at det selvoppnevnte kvinnepolitiet lever i beste velgående

 4. Bli med inn i Bent Høie og Dag Terje Solvangs atriumhus: – Vi kan ikke komme oss fort nok hjem

 5. Sangene visste at hun skulle skilles før hun visste det selv

 6. Hun rydder bare 15 minutter hver dag. Likevel ser det slik ut i skuffene hennes. Her er tipsene

 1. Catalonia
 2. Folkeavstemning
 3. Madrid
 4. Spania