Matthew har krevd over 339 menneskeliv i Haiti

Minst 339 mennesker har mistet livet i orkanen Matthews herjinger i Haiti, opplyser lokale myndigheter til nyhetsbyrået Reuters.

Ødeleggelsene er voldsomme i byen Jeremie i Haiti etter orkanen Matthew. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB scanpix.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Myndighetene i det fattige karibiske landet opplyser at flere titalls av de døde er funnet i en kystby sørvest i Haiti, som redningspersonell først nå har nådd fram til.

Fra før er det kjent at minst 50 av de omkomne er funnet i byen Roche-a-Bateau. I tillegg er byen Jeremie nærmest lagt i grus etter den voldsomme orkanen.

– Det er komplett ødeleggelse her. Over 80 prosent av bygningene er borte. Telefonnettet er nede. Elektrisiteten er borte. Området er fullstendig isolert, og alle er i ferd med å gå tomme for mat og penger, har CAREs landdirektør, Jean-Michel Vigreux, opplyst.

Frykter koleraepidemi

Hjelpeorganisasjoner frykter nå at uværet kan føre med seg en koleraepidemi i det fattige landet. Etter at orkanen feide over Haiti onsdag er det allerede meldt om åtte nye tilfeller.

Samtidig er de materielle skadene så store at både Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) varsler at de vil hjelpe haitierne.

Midlene skal brukes til å fjerne vrakgods, reparere bruer og veier, renske opp etter jordskred, og ikke minst få barna tilbake til skolen, opplyser Verdensbankens leder Jim Yong Kim.

Folk prøver å gjenreise de ødelagte husene sine i byen Jeremie etter at orkanen Matthew rammet onsdag. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB scanpix.

– Blir verre for hver time

Cornelia Walter i FNs barnefond UNICEF sier til nyhetsbyrået TT at jo mer informasjon de får, jo større virker behovene i områdene som er rammet.

– Det kommer til å bli verre og verre, time for time, når flere områder blir tilgjengelige, sier hun.

UNICEF har så langt nådd fram til den sørlige delen av øya med nødhjelp. Sammen med myndighetene og andre organisasjoner kartlegger de nå behovene.

– Jordbruket er praktisk talt borte, trærne er borte og tilgangen til rent vann er fortsatt et problem, sier Walter.

Før orkanen traff Haiti, hadde den herjet på Jamaica, Cuba og i Den dominikanske republikk som ligger på samme øy som Haiti. Torsdag traff orkanen Bahamas.

Treffer USA

Orkanen økte torsdag i styrke og nådde i løpet av formiddagen kategori fire. Det betyr at den har en vindstyrke på opptil 70 meter per sekund. Det voldsomme uværet er i morgentimene fredag lokal tid ventet å treffe sørøstkysten av USA, og innbyggerne forbereder seg på det verste.

I delstatene Florida, Georgia og South Carolina har over 2 millioner mennesker fått ordre om å evakuere. Av dem befinner 1,5 millioner seg i Florida. I Daytona Beach nordøst for Orlando det innført portforbud som skal gjelde hele fredag.

USAs president Barack Obama har erklært unntakstilstand i delstatene Georgia og South Carolina.

Bare en håndfull orkaner av samme styrke har noensinne truffet land i Florida, og ingen orkaner siden 1898 har truffet den tett befolkede kysten langs Georgia og nordover.

Publisert:
  1. Haiti
  2. Vær

Mest lest akkurat nå

  1. Ny direkterute fra Sola

  2. Derfor er det sommergrønt i Rogaland i januar

  3. Kan få bølger opp mot åtte meter

  4. – Tiltakene plager mer enn sykdommen

  5. Viking vil vurdere Berisha-salg ved bud på 30 millioner

  6. Fant død mann på Bryne: Fem unge menn anker dom