Trump takker Nord-Korea for planlagt stenging av atomanlegg

Nord-Koreas anlegg for atomprøvesprengninger stenges etter planen innen to uker, opplyser Pyongyang. Donald Trump kaller avgjørelsen «smart og nådig».

En nyhetssending der møtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un er tema, vises på en TV-skjerm på en togstasjon i Seoul i Sør-Korea. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Satellittbilde av atomtestanlegget i Punggye-ri i Nord-Korea, publisert i april i fjor av Airbus Defense & Space og 38 North. Foto: Airbus Defense & Space/38 North/Pleiades CNES/Spot Image via AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Internasjonal presse er invitert til å bevitne nedleggelsen av atomanlegget i Punggye-ri, som er Nord-Koreas mest brukte for atomprøvesprengninger.

– Takk, en veldig smart og nådig gest, skriver USAs president Donald Trump på Twitter.

En seremoni for å rive ned anlegget er planlagt mellom 23. og 25. mai, avhengig av værforholdene, melder det statlige nyhetsbyrået KCNA, som viser til en uttalelse fra utenriksdepartementet.

Geologer mener anlegget uansett er i ferd med å rase sammen, kom det fram i en rapport fra Kina i april.

«Nær partner»

Dersom anlegget nordøst i landet legges ned, kan det likevel betraktes som en symbolsk viktig utvikling i oppkjøringen til det planlagte møtet mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og president Trump 12. juni.

Atomnedrustning ventes å bli et sentralt tema i møtet. USA har lokket med økonomisk bistand til Pyongyang dersom Kim kvitter seg med sine kjernefysiske våpen.

– Hvis Nord-Korea handler vågalt og raskt sørger for atomnedrustning, er USA klar til å samarbeide med Nord-Korea for å oppnå en velstand som er jevngod med våre sørkoreanske venners, sa utenriksminister Mike Pompeo fredag, to dager etter at han møtte Kim i Pyongyang.

Pompeo sa også at han håper Nord-Korea kan bli en «nær partner» i framtida.

Utløste jordskjelv

Nord-Koreas utenriksdepartement opplyser at alle tunnelene i anlegget skal ødelegges med sprengstoff, og åpningene skal sperres av. Observasjons- og forskningsanleggene skal også bort, sammen med alle anleggets vakter og forskere, heter det.

Journalister fra USA, Sør-Korea, Russland, Kina og Storbritannia blir invitert til å delta på seremonien, opplyser Pyongyang. Utenriksdepartementet vil sørge for togtransport til det avsidesliggende fjellområdet der anlegget ligger, heter det.

Kinesiske geologer mener Punggye-ri-anleggets dårlige tilstand skyldes atomprøvesprengningen Nord-Korea gjennomførte 3. september i fjor, som utløste et jordskjelv med en styrke på 6,3. Det skal ha fått flere tunneler i anlegget til delvis å kollapse.

Les også

 1. Nord-Korea varsler stenging av atomanlegg før Trump-møte

Publisert:
 1. FNs sikkerhetsråd
 2. Donald Trump
 3. Nord-Korea
 4. Kim Jong-un

Mest lest akkurat nå

 1. Flere europeiske land melder om omikronsmitte

 2. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

 3. Wirak varslet snø over Vinterland, og det fikk han

 4. Ny utrolig rekord for Haaland

 5. Ryfylke har fått sin første vingård

 6. Kunngjorde at han legger opp - nå vurderer Bryne-profilen å gjøre helomvending