Skjebnedag for May og britene

Statsminister Theresa May ligger an til å lide et sviende nederlag når Underhuset i kveld skal stemme over brexitavtalen hun har forhandlet fram med EU.

Statsminister Theresa May har de siste ukene tryglet de folkevalgte i Underhuset om å stemme for brexitavtalen hun har forhandlet fram med Brussel. Foto: AP / NTB scanpix
 • nils.inge.kruhaug@ntb.no
Publisert: Publisert:
Det er skjebnedag for britenes statsminister Theresa May. Underhuset i Parlamentet stemmer tirsdag over brexitavtalen hun har forhandlet fram med EU. Foto: AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Motstanden mot avtalen som ble inngått i november, er stor i alle partier, selv om konsekvensene av å forlate EU uten avtale kan bli store.

Den 29. mars forlater britene EU, og noen ny avtale vil ikke bli forhandlet fram før den tid. May har derfor tryglet de folkevalgte om å stemme for.

– Nei, den er ikke perfekt. Ja, den er et kompromiss, sa May da hun mandag kveld gjorde nok et forsøk på å få motstanderne av avtalen til å ombestemme seg.

Mange advarsler

– Når historiebøkene er skrevet, kommer folk til å se på de beslutninger dette huset har fattet og spørre seg om vi fulgte opp landets beslutning om å forlate EU, eller om vi sviktet det britiske folk, sa May.

Advarslene om hva som kan komme til å skje dersom det ikke foreligger en avtale med Brussel, er mange og alvorlige.

May antydet at Storbritannia i verste fall risikerer å gå i oppløsning. Hun viste til at kravene om både skotsk uavhengighet og irsk gjenforening kan øke.

– Kan bli avlyst

I en tale til fabrikkarbeidere i Stoke-on-Trent tidligere mandag kom May også med en advarende pekefinger til brexittilhengere som er innstilt på å stemme mot.

Et nei kan føre til at hele skilsmissen blir avlyst, hevdet hun.

Det er nemlig mer sannsynlig at Parlamentet vil blokkere skilsmissen, enn at de vil la Storbritannia krasje ut av EU uten å ha en avtale på plass, fastholdt May.

Venter nederlag

Tross statsministerens advarsler er det ventet at hun vil gå på et klart tap i Underhuset. Spørsmålet er hvor stort nederlaget blir, og hvilke umiddelbare følger det vil få.

Labour legger ikke skjul på at partiet ønsker å overta regjeringsmakten i Storbritannia, og fra flere hold kommer det også stadig mer høylytte krav om en ny folkeavstemning om britisk EU-medlemskap.

Det utelukkes heller ikke at tirsdagens avstemning i Underhuset blir utsatt i siste øyeblikk, noe som skjedde i desember.

May avslutter

Flere folkevalgte har også varslet at de vil legge fram egne forslag, og disse skal det stemmes over før Mays forslag kommer på bordet. Det kan derfor bli en lang kveld i det britiske Underhuset tirsdag.

Det er May selv som holder sluttinnlegget i debatten. Deretter er det avstemning, trolig kort tid etter klokka 20.

Publisert:
 1. Brexit
 2. Labour
 3. Folkeavstemning
 4. Britisk politikk
 5. Storbritannia

Mest lest akkurat nå

 1. Før var strømprisene lavest i Sør-Norge. Så skjedde det noe

 2. Bendi fra Sandnes skal til Bocuse d'Or: – Når jeg først har sagt at jeg skal gjøre noe, gjør jeg det

 3. Flere unge kan ikke lenger bruke en vanlig datamaskin: – Holder ikke med et kurs

 4. Marerittkveld for Haaland og Dortmund: Største tap i Champions League

 5. Ryfast: Stenges to ganger i døgnet i 10 dager

 6. Nordmenn synes det er trygt å gå ut og spise og handle – vil likevel fortsette med håndsprit