EU-kommisjonen vil hente 50.000 nye kvoteflyktninger til Europa

EU-kommisjonen mener europeiske land bør ta imot dobbelt så mange kvoteflyktninger som i dag. 

EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos ønsker å doble størrelsen på EUs program for kvoteflyktninger. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Kommisjonen la onsdag fram et forslag til nytt program for kvoteflyktninger for perioden fram til oktober 2019.

EUs forrige program ble vedtatt i 2015. I alt 23.000 kvoteflyktninger har nå kommet til Europa gjennom dette programmet og gjennom EUs samarbeidsavtale med Tyrkia.

Nå vil EU-kommisjonen at europeiske land skal ta imot minst 50.000 nye kvoteflyktninger de kommende to årene.

– Jeg er avhengig av at medlemslandene påtar seg ambisiøse forpliktelser, sier EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos.

Flytter søkelyset

For å sukre pillen tilbyr Kommisjonen i alt 500 millioner euro i økonomisk hjelp til medlemsland som sier ja til å ta imot flyktninger – det vil si 10.000 euro per hode, tilsvarende om lag 93.000 kroner.

I det nye programmet rettes søkelyset spesielt mot utsatte land i Nord-Afrika og på Afrikas Horn – deriblant Libya, Egypt, Niger, Sudan, Tsjad og Etiopia. Samtidig mener Kommisjonen at europeiske land bør fortsette å ta imot syrere fra Tyrkia og andre land i Midtøsten.

Avramopoulos skrev i sommer et brev til medlemslandene der han ba dem være så ambisiøse som mulig når det nye programmet skal sjøsettes. Brevet ble også sendt til Norge.

Ønsker lovlig fluktrute

Det overordnede målet med programmet er å lage en trygg og lovlig rute inn til Europa for mennesker med behov for beskyttelse.

Innsatsen skal gå hånd i hånd med fortsatt styrking av tiltakene for å få returnert asylsøkere med endelig avslag. Samtidig lover EU-kommisjonen å fortsette å presse på for å få stoppet strømmen av flyktninger og migranter som kommer til Europa over Middelhavet.

– Mennesker med behov for beskyttelse skal ikke måtte risikere livene sine eller gjøre seg avhengige av smuglere, sier Avramopoulos.

Fare for gap

Kommisjonen vil ha svar innen utgangen av oktober på hvor mange flyktninger hvert enkelt land er villig til å ta imot.

Gapet kan bli stort mellom Kommisjonens ambisjoner og enkeltlandenes innsatsvilje. Så langt har elleve medlemsland sagt seg villige til å ta imot i alt 14.000 kvoteflyktninger i den nye programperioden.

Norge gikk frivillig inn i programmet som ble vedtatt i 2015, og påtok seg å ta imot i alt 3.500 kvoteflyktninger gjennom dette. De aller fleste av disse har nå ankommet.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har varslet at det ikke er aktuelt å øke Norges kvote i neste periode.

Mener Norge har kapasitet

Spørsmålet kan ventes å bli en del av forhandlingene om statsbudsjettet for 2018.

Blant dem som mener Norge kan ta imot flere, er hjelpeorganisasjoner som Amnesty, Kirkens Nødhjelp, Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp og Redd Barna. Deres krav er at Norge må ta imot 5.000 kvoteflyktninger i 2018.

Også kommuneorganisasjonen KS mener Norge bør vurdere å oppjustere sin kvote.

Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS, viser til at det i dag kommer så få til Norge at asylmottak legges ned. Det viser ifølge henne at kommunene har kapasitet til å ta imot flere.

Her finner du flere saker om migrantkrisen i Europa

Publisert:
  1. Migrantkrisen i Europa
  2. EU

Mest lest akkurat nå

  1. Det er ikkje meininga ein skal bli rørt over at staten lar friske barn få bevega seg fritt

  2. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

  3. Ble pepret med spørsmål om Bell og Berisha – dette sier de om stjerneduoen

  4. – Han var en mann som aldri ga seg, en drømmer

  5. Fortsatt fastlåst mellom Kvia AS og Eigersund før de møtes i retten mandag

  6. Han er dømt for dobbeltdrap. Nå endrer han forklaring igjen