300 pågrepet under demonstrasjon i Hongkong

Opprørspoliti brukte tåregass og pepperspray og pågrep nærmere 300 i en demonstrasjon nær den lovgivende forsamlingen i Hongkong onsdag.

Nærmere 300 demonstranter ble pågrepet under en protest utenfor Hongkongs lovgivende forsamling onsdag. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:

Demokratiforkjempere i Hongkong mener at en ny lov som gjøre det forbudt «å fornærme» den kinesiske nasjonalsangen, er et nytt angrep mot ytringsfriheten og et ledd i Beijings forsøk på å gjøre Hongkong til en ordinær del av Kina. Foto: AP / NTB scanpix

Hongkongs lovgivende forsamling behandlet onsdag en ny lov som vil gjøre det forbudt «å fornærme» den kinesiske nasjonalsangen. Utenfor bygningen var det mange demonstranter og stort politioppbud. Foto: AP / NTB scanpix

Demonstrasjonen var rettet mot den lovgivende forsamlingens behandling av en ny og omstridt lov, som vil gjøre det forbudt «å fornærme» den kinesiske nasjonalsangen.

Dersom den nye loven blir vedtatt, kan slike markeringer gi opptil tre års fengsel og bøter på opptil 64.000 kroner.

Demokratiforkjempere i Hongkong ser loven som et nytt angrep mot ytringsfriheten og et ledd i Beijings forsøk på å gjøre Hongkong til en ordinær del av Kina.

Buing

Kina er rasende over at det ofte bues når Kinas nasjonalsang blir spilt i Hongkong, noe som blant annet skjer under fotballkamper.

– Som hongkongkinesere har vi et moralsk ansvar for å respektere nasjonalsangen, sa Hongkongs de facto nestleder, Matthew Cheung, før møtet i nasjonalforsamlingen.

Loven er alt behandlet en gang, og den siste og endelige avstemningen kan finne sted alt 4. juni. Alt tyder på at loven da blir vedtatt.

Tåregass og pepperspray

Kun noen av representantene i Hongkongs lovgivende forsamling er demokratisk valgt, og demokratiforkjemperne er derfor i mindretall.

De siste månedene har de ved bruk av såkalt filibustertaktikk i justiskomiteen i det lengste forsøkt å utsette en avstemning over det nye lovforslaget.

Onsdag var stemningen spent både i og utenfor den lovgivende forsamlingen. Bygningen var omgitt av politisperringer og barrikader, og opprørspoliti brukte tåregass og pepperspray for å holde demonstranter på avstand.

Finanssentrum

I avtalen med Storbritannia, som etter 157 års styre ga slipp på sin gamle kronkoloni i 1997, heter det at Hongkong er garantert visse rettigheter fram til 2047.

Avtalen var med på å gjøre Hongkong til det finansielle sentrum det er i dag. Men de senere årene har uro og opptøyer preget byen, og Kina har vært bestemt på å tøyle dette opprøret.

Publisert:
  1. Hongkong
  2. Kina

Mest lest akkurat nå

  1. 37 nye smittede på Nord-Jæren siste døgn

  2. Hver dag får løpetreneren spørsmålet «Er det farlig å trene for mye på asfalt». Dette svarer ekspertene.

  3. Trafikkulykke ved Sola sjø - én person kjørt til legevakt

  4. Gjert Ingebrigtsen om smittefaren: – Du må tørre å gå i krigen

  5. FULL OVERSIKT: Oppda­terte tall for smittede og døde – sjekk din kommune

  6. «Den ekstra plan­­leggings­­dagen var helt nød­­vendig»