Ti millioner afghanske barn truet av sult

2000 barn var blant de 6000 som ble drept i kamphandlinger i Afghanistan mellom januar og september i fjor. Volden fortsetter å tvinge flere tusen på flukt hvert år.

AFGHANISTAN: Rundt ti millioner afghanske barn risikerer ifølge Redd Barna å mangle mat i 2021. Organisasjonen ber verdenssamfunnet om 25 milliarder kroner til hjelpen.

 • NTB
Publisert: Publisert:

Over 18 millioner mennesker i Afghanistan trenger livsviktig støtte, blant annet til mat, varsler Redd Barna. Blant dem er det minst 9,7 millioner barn.

Redd Barnas landdirektør i Afghanistan, Chris Nyamandi, sier landet sliter med en blanding av voldelige konflikter, fattigdom og koronapandemien.

– Det er en desperat ille situasjon som trenger umiddelbar oppmerksomhet fra det internasjonale samfunnet, sier han.

Redd Barna ber om 3 milliarder dollar (25 milliarder kroner) for å betale for bistand knyttet til krisen i år.

Samtidig har FN og dets humanitære partnere i år bedt om drøyt 11 milliarder kroner i nødhjelp til 16 millioner afghanere. I fjor var det rundt 2,3 millioner som trengte livreddende støtte.

– Det er en stor økning i mennesker som trenger hjelp, påpeker Stephane Dujarric, talsmann for FNs generalsekretær.

Inflasjon og trege fredssamtaler

Situasjonen ser altså langt dystrere ut i år, ifølge nødhjelpsorganisasjonene. Fredssamtalene mellom afghanske myndigheter og Taliban har så langt ikke ført til noen konkrete resultater eller mindre vold, og koronapandemien rammer flere millioner afghanske familier.

Ifølge Verdensbanken har pandemien ført til at det importeres langt mindre varer, blant annet grunnleggende husholdningsvarer. Det har ført til en kraftig inflasjon.

Koronaen og den vedvarende konflikten i landet vil gjøre at flere millioner lider i år, sier Redd Barnas Nyamandi.

– Det går særlig hardt ut over barna, mange av dem har ikke levd med noe annet enn vold, sier han.

Han påpeker at rundt 2000 barn var blant de 6000 som ble drept i kamphandlinger i Afghanistan mellom januar og september i fjor. Volden fortsetter å tvinge flere tusen på flukt hvert år.

– Urovekkende lite nødhjelp

I en rapport fra desember anslår Redd Barna at rundt 300.000 afghanske barn vil bli rammet av kulde og vintervær som kan utgjøre en helserisiko uten passende vintertøy eller oppvarming.

Organisasjonen har delt ut vinterpakker til mer enn 100.000 familier. Det har blant annet vært brensel og en ovn, tepper og vinterklær.

Nyamandi sier situasjonen ble enda verre for det afghanske folket da en giverlandskonferanse i Genève i november ikke klarte å stille opp med nok midler.

– Nødhjelpen til Afghanistan har falt urovekkende på et tidspunkt der det humanitære behovet er stigende. Vi er nå i en posisjon som ikke er bærekraftig der det gis altfor lite for å møte behovet til folket, sier Nyamandi.

Samler søppel som brensel

Redd Barna trekker fram historien til 10 år gamle Brishna fra den østlige Nangarhar-provinsen. Hun forteller at familien måtte flykte på grunn av stridshandlinger.

– Livet er vanskelig. Faren min, som skaffer oss mat, er syk, sier hun.

Dermed må hun og broren samle søppel for å bruke det som brensel, og det er lenge siden de sist hadde ordentlig tilgang på mat og klær.

– Noen ganger sover vi med tomme mager. På vinteren har vi ikke tepper og varme til huset, sier hun.

(NTB)

Publisert:
 1. Redd Barna
 2. Afghanistan
 3. Taliban
 4. Barn

Mest lest akkurat nå

 1. – Etter å ha kranglet, fikk jeg med meg én test

 2. Trafikkuhell stengte Nordsjøvegen

 3. Aldri har Norge hatt en spiller med annen hudfarge enn hvit. Nå skjer det noe.

 4. Hva tåler sykehusene før Norge må stenges ned? Det er ikke korona som er den største utfordringen

 5. Analysesjef med klart råd til strømkunder som ønsker forutsigbarhet: – Vent hvis du har muligheten

 6. Ett skisenter åpner denne helgen - flere neste helg