Tysk politi: Terrormistenkt syrer trolig knyttet til IS

En syrisk mann som er mistenkt for å ha planlagt terror i Tyskland, har trolig hatt kontakt med IS, sier tysk politi. Tre syriske landsmenn sørget for at han ble pågrepet.

Tyske spesialstyrker aksjonerte lørdag mot en leilighet i delstaten Sachsen.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Politiet mener mye tyder på at den 22 år gamle mannen, som opprinnelig er fra Damaskus, er knyttet til den ytterliggående islamistgruppa IS.

– Den mistenktes tilnærming og atferd peker mot en IS-kontekst, sa politisjef Jörg Michaelis i delstaten Sachsen på en pressekonferanse mandag, noen timer etter pågripelsen.

Tyske medier har meldt at Jaber Albakr planla et angrep mot en flyplass, men dette er ikke bekreftet av politiet, som sier at det ikke er noe som tyder på at han hadde valgt ut et konkret mål.

En annen mistenkt syrer på 33 år er tidligere pågrepet i saken.

Møttes på stasjonen

Albakr ble pågrepet i en leilighet i Leipzig etter at tre andre syrere tipset politiet. De hadde gjenkjent ham fra et bilde politiet hadde lagt ut på nettet.

Like etter midnatt mandag stormet politiet leiligheten der de andre syrerne hadde overmannet ham og bundet ham til en sofa.

– Han ble overlevert til oss bundet, sier Michaelis.

Før dette hadde en av syrerne gått til den lokale politistasjonen med et bilde de hadde tatt av den mistenkte.

Syreren som bor i leiligheten, hadde møtt Albakr på jernbanestasjonen i Leipzig og invitert ham til å overnatte før han varslet politiet, skriver Der Spiegel.

Etter dette skal de ha forstått at mannen var etterlyst ut fra bildet som politiet hadde lagt ut på nettet. Bildet var fra et overvåkingskamera, og etterlysningen ble lagt ut på både tysk, engelsk og arabisk.

Etter pågripelsen natt til mandag ble han framstilt for varetekstfengsling ved en domstol i Dresden.

Under oppsikt

Tysk etterretning skal ha hatt mannen under oppsikt siden september ettersom det var forhold som tydet på at han var i ferd med å planlegge noe.

22-åringen var nær ved å bli pågrepet av spesialstyrker i Chemnitz, om lag 8 mil fra Leipzig, lørdag, etter at politiet hadde funnet opp mot en kilo sprengstoff i leiligheten der han bodde. Sprengstoffet var av typen TATP, det samme som ble brukt under terrorangrepene i Paris og Brussel, ifølge politiet.

Eksplosivene var «nesten klare, eller til og med klare for bruk», ifølge Michaelis. Han sier at den mistenkte planla å sprenge en bombe, muligens i en såkalt selvmordsvest.

Albakr kom til Tyskland i 2015 og hadde fått innvilget asyl.

Les også

 1. - To pågrepet i Tyskland for tilknytning til Brussel-terror

 2. Zakaria: Lenken som trigger terroren, og den eneste løsningen som vil virke

Publisert:
 1. Tyskland
 2. Den islamske staten (IS)
 3. Terror

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 3. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 4. Fukt- og råteskader på boliger bygget i 2012. Nå går huseierne til sak mot Jadarhus

 5. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager

 6. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land