Trump forlater G7-toppmøtet tidlig etter Twitter-krig

President Donald Trump drar hjem fra G7-toppmøtet før Erna Solberg skal delta. Meldingen kom etter en hissig ordkrig mellom G7-toppene på Twitter torsdag.

Publisert: Publisert:

President Donald Trump varmet opp til G7-møtet med en heftig ordkrig på Twitter mot flere av de andre medlemslandene. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Presidenten forventes å forlate toppmøtet lørdag formiddag lokal tid og kommer dermed ikke til å delta i samtalene om klimaendringer og miljø, heter det i en kunngjøring fra Det hvite hus.

Det betyr at Trump ikke kommer til å være til stede når statsminister Erna Solberg skal innlede en sesjon om forvaltning og forurensning av havområder kl. 12 lørdag lokal tid.

– Det er selvfølgelig leit, for det hadde vært bra å ha USA med. Men det har vel å gjøre med at deler av den diskusjonen går på hvordan de skal møte Paris-kravene, og der har jo USA trukket seg fra avtalen, sier Solberg til Aftenposten på vei til møtet.

Kunngjøringen kommer etter en rekke hissige Twitter-meldinger fra Trump, der han langer ut mot Canadas statsminister Justin Trudeau og Frankrikes president Emmanuel Macron. Sistnevnte svarte med like tydelige meldinger både på Twitter og under en felles pressekonferanse med Canadas statsminister Justin Trudeau torsdag.

«Verste handelsavtalene noensinne»

Under den felles pressekonferansen uttalte blant annet Macron at de andre landene ikke må være redde for å inngå avtaler uten Trump, selv om enstemmighet alltid er å foretrekke.

På Twitter utdypet Macron:

«Den amerikanske presidenten bryr seg kanskje ikke om å være isolert, men vi bryr oss heller ikke om det bare blir seks land som skriver under på en avtale, dersom det er nødvendig».

Donald Trump svarte Macron og Trudeau, og anklaget dem for å skade USA med urettferdig handelspraksis. Han omtaler handelsavtalene landet har med andre som «de verste handelsavtalene noensinne».

Han tvitret videre han at han er klar til å kjempe for USA når han nå reiser til Canada.

– Brant dere ikke ned Det hvite hus?

I forkant av toppmøtet skal det også ha vært en svært anspent telefonsamtale mellom Trump og Trudeau, ifølge CNN.

Trudeau skal ha konfrontert Trump med hvordan han kan forsvare de økte tollsatsene på stål og aluminium med nasjonale sikkerhetsinteresser. Trump skal ha svart med den pussige uttalelsen «Brant ikke dere ned Det hvite hus?", i en referanse til krigen i 1812. Men det var ikke canadierne, men britiske styrker som sto bak ildspåsettelsen den gangen.

– I hvilket univers utgjør Canada–USAs NORAD-partner (nordamerikansk avtale om forsvarssamarbeid, red.anm.) og som har kjempet og dødd side om side med hverandre så mange steder rundt omkring i verden–blitt en nasjonal sikkerhetstrussel, uttalte Trudeau i et intervju med canadiske TV-nettverket Global Television Network tidligere i uken.

Han lovet samtidig at Trump ville møte «veldig, veldig direkte tale rundt møtebordet» fra de andre landene.

Twitter-angrep

Torsdag kveld fulgte Trump opp med å angripe på Trudeau på Twitter.

«Trudeau er så indignert og tar opp forholdet USA og Canada har hatt opp gjennom årene og en masse andre ting … men han tar ikke opp at de belaster oss 300 % på melkeprodukter–skader våre bønder, dreper vårt landbruk!» skiver Trump i det usedvanlig åpne angrepet på nabolandets leder.

«Hvorfor informerer ikke Den europeiske union og Canada offentligheten om at de i en årrekke har brukt enorme tollsatser og ikke-finansielle handelsbarrierer mot USA», spør Trump retorisk i en annen Twitter-melding.

Toppmøtet i Quebec-regionen i Canada starter fredag kveld norsk tid og varer i to dager.

Publisert:

Les også

  1. LES OGSÅ: Trump vil ha russerne med i G7 igjen

  1. Donald Trump
  2. USA