Vemodig avskjed med prins Henrik i Danmark

Det var en rørt kongelig familie som tok farvel med prins Henrik under bisettelsen i Christiansborgs Slotskirke i København tirsdag.

Dronning Margrethe og resten av den danske kongefamilien tok farvel med prins Henrik, som ble bisatt fra Christianborg Slotskirke i København tirsdag. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Dronning Margrethe tørket en tåre under prins Henriks bisettelse tirsdag. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix
Den danske kongefamilien tok farvel med prins Henrik, som ble bisatt tirsdag. Prinsen døde 13. februar. Foto: AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Dronning Margrethe, sønnene Frederik og Joachim og deres ektefeller kronprinsesse Mary og prinsesse Marie, holdt hverandre i hendene og sendte hverandre små, trøstende smil der de satt på første rekke til venstre for båren.

Alle de åtte barnebarna til dronning Margrethe og prins Henrik var til stede.

– Prins av Danmark, av jord er du kommet, til jord skal du bli, av jorden skal du igjen oppstå, sa kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen, kongefamiliens egen prest, som sto for jordpåkastelsen.

Tre kor ledet deretter salmesangen, og kisten ble båret ut av ti rødkledde offiserer fra Den Kongelige Livgarde, som hadde stått vakt rundt prinsens båre.

Utenfor kirken ventet et æreskompani sammensatt av forskjellige kompanier i hæren og et musikkorps som spilte Prins Henriks Honnørmarch.

Bisettelsen ble markert med at alle kirkeklokkene i kirker som tilhører den danske folkekirke, ringte i en halvtime før seremonien begynte, og deretter igjen i en halvtime etterpå.

Inne i kirken ble gjestene møtt av en overveldende duft fra hundrevis av bårebuketter og kranser. Foran båren lå en stor krans fra dronningen med påskriften «Daisy».

Fargerik og fransk

Under bisettelsen holdt Erik Norman Svendsen en svært oppriktig tale, der prinsens fargerike liv ble risset opp, deriblant hans til tider vanskelige forhold til mediene og sin egen rolle i kongehuset.

– Prinsen har i den grad vært seg selv og båret sin hatt som han ville. Fargerik, uredd og fransk. Det ga ofte gjenlyd i pressen. I en periode følte prinsen at han ble regelrett mobbet, sa presten.

Men han holdt fast ved sin personlighet, selv om han ikke alltid ble forstått av danskene, sa han.

Han la også vekt på at prinsen omga seg med sin familie, og at han var dronningens viktigste støtte. Han fortalte om prinsens oppvekst i Vietnam og om hvordan den franske diplomaten møtte den daværende kronprinsessen.

– Vi husker prins Henriks vakre tale til sin brud ved Fredensborg Slot, sa Norman Svendsen, som har kjent kongefamilien i mange år.

Privat sammenkomst

Om lag 60 personer var invitert til seremonien. I tillegg til dronning Margrethe og resten av kongefamilien kom en rekke medlemmer av prinsens franske familie, samt venner og representanter for det offisielle Danmark.

Etter seremonien holdt kongefamilien en mindre, privat sammenkomst på Amalienborg slott, slik Henrik ønsket.

Bisettelsen ble markert over hele Danmark, blant annet ved at alle landets historiske møller gikk i såkalt sørgeposisjon, der vil si med vingene i kors.

Siden onsdag er det flagget på halv stang på alle offentlige bygninger og skip, og det er proklamert en måneds hoffsorg.

Prins Henrik døde tirsdag i forrige uke etter noe tids sykdom. Han ble 83 år gammel.


Fakta om prins Henrik av Danmark

 • Født Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat, 11. juni 1934 i Talence, Gironde, Frankrike. Familien kaller seg grever, men det strides om deres historiske rett til tittelen.
 • Døde tirsdag 13. februar på Fredensborg Slott på Sjælland. han ble 83 år gammel.
 • Oppvokst Hanoi i Vietnam, som da var fransk koloni, og i Cahors i Frankrike.
 • Snakket fransk, engelsk, kinesisk og vietnamesisk.
 • Ambassadesekretær ved den franske ambassaden i England da han møtte sin kommende kone i 1965.
 • Ble Hans Kongelige Høyhet prins Henrik av Danmark da han 10. juni 1967 giftet seg med daværende kronprinsesse Margrethe av Danmark.
 • Far til kronprins Frederik og prins Joachim.
 • Han ga uttrykk for at en dronnings ektemann i likestillingens navn bør kalles konge.
 • Prinsen varslet i april 2016 at han ikke lenger ønsket tittelen prinsgemal. I nyttårstalen i 2015 opplyste dronningen at ektemannen ville trekke seg fra offentligheten og kun delta i noen få offentlige begivenheter.
 • I fjor høst meldte kongehuset at prinsen led av demens, og at han trakk seg helt fra offentlige plikter.

(Kilde: kongehuset.dk, NTB)

Publisert:
 1. Danmark
 2. Kongelige

Mest lest akkurat nå

 1. I ett europeisk land er det dyrere å feriere enn i Norge

 2. Kjørte i 94 km/t i 60-sonen - mistet førerkortet

 3. Klart for fjerde koronavaksinedose i Stavanger

 4. – Hvalrossen Freya er nok på vei mot Rogaland nå

 5. Het kokkekonkurranse på siste dag av gladmatens comeback-år

 6. «Klart det er mulig å dusje på natten»