Fastlåste regjeringssonderinger i Sverige

Ingen av de svenske partiene har rikket seg etter at Stefan Löfven fikk i oppdrag å finne et nytt regjeringsalternativ for en uke siden.

Sosialdemokratenes partileder Stefan Löfven under pressekonferansen i Riksdagen etter at han mandag orienterte talmannen, som er den svenske betegnelsen på det som i Norge heter stortingspresident. Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix
  • Ann Fredriksen
Publisert: Publisert:
Statsminister Stefan Löfven har to uker på seg til å få på plass en ny svensk regjering. Halvparten av tiden har nå gått uten at han ser ut til å ha kommet videre. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Fungerende statsminister Löfven kaller sonderingene for vanskelige og kompliserte. Nå har han ytterligere én uke på seg til å finne en løsning. Neste mandag går fristen ut.

– Vi har hatt respektfulle og konstruktive samtaler, men det er ikke slik at noen posisjoner er endret. Vi har ikke hatt noen form for forhandlinger. Men jeg anser at vi har fått større forståelse for hverandres posisjoner, noe som er nødvendig for at vi skal komme framover, sa Löfven etter at han mandag orienterte Riksdagens leder om hvor langt han har kommet.

Sosialdemokraten Löfven er andremann ut etter at lederen av borgerlige Moderaterna, Ulf Kristersson, måtte melde pass.

– Jeg ser helst et blokkoverskridende regjeringssamarbeid i midten av svensk politikk, sa Löfven i forrige uke.

– Ingen bevegelse

Kristersson kommenterte mandag regjeringssonderingene slik:

– Ingenting er forandret i sak. Vi står på nøyaktig samme sted som for en uke siden.

Riksdagens talmann Andreas Norlén fastslår også at situasjonen er komplisert. Han oppfordrer partiene til å snakke med hverandre for å få bevegelse i prosessen.

– De har i slike situasjoner også et internt arbeid å gjøre. Tidsaspektet er viktig, men det er også viktig å ha respekt for at partienes arbeid kan ta en viss tid, skriver han etter mandagens møte med Löfven.

Hvis ingen partiledere lykkes med å stable en regjering på beina, vil Sverige måtte holde nyvalg.

Regjering på tvers?

Den mest aktuelle samarbeidspartneren for sosialdemokratene på borgerlige side anses å være Centerpartiet. Men det finnes områder der de to partiene er svært uenige, blant annet om arbeidslivspolitikken. Centerpartiet er dessuten en del av Alliansen, som består av fire partier, og som i mange år har utgjort regjeringsalternativet på høyresiden.

Centerpartiets leder Annie Lööf har sagt at hun kan tenke seg å sitte i en samlingsregjering ledet av sosialdemokratene med flere partier fra alliansen, men Moderaterna har for lengst gjort det klart at dette ikke er aktuelt.

Analytikere mener det er fullt mulig å få til en regjering i midten av det svenske partilandskapet. Men ifølge professor i statsvitenskap Jonas Hinnfors ved Göteborgs universitet må partiene være forberedt på å bli straffet av sine velgere hvis de inngår for mange kompromisser.

Problemene med å få på plass en ny svensk regjering skyldes at valget 9. september endte med at ingen av blokkene fikk parlamentarisk flertall, vel å merke hvis høyrepopulistiske Sverigedemokraterna holdes utenfor.

Löfven skal nå ha nye samtaler med alle partilederne unntatt Jimmie Åkesson fra Sverigedemokraterna.

LES GJERNE OGSÅ:

Publisert: