Valgkommisjonen: Separatister i Catalonia sikrer seg flertall

De tre katalanske partiene som ønsker løsrivelse fra Spania, har sikret seg flertall i regionforsamlingen, opplyser valgkommisjonen.

Valgdeltakelsen i Catalonia ligger an til å bli rekordhøy. Regionen er sterkt splittet når det gjelder en eventuell løsrivelse fra Spania. Foto: Santi Palacios / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det åpner døra for en ny regional regjering ledet av den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont, som nå befinner seg i Belgia for å slippe å bli pågrepet.

Når 93 prosent av stemmene er talt opp, viser resultatet at de tre separatistpartiene får 70 av de 135 plassene i Catalonias regionforsamling, to færre enn de fikk ved forrige valg. Dermed beholder de flertallet som de hadde før forsamlingen ble oppløst av Spanias regjering i oktober.

Les også

Hun forsøker å samle katalanerne

Seier til høyreparti

Samtidig er det høyrepartiet Ciudadanos, som er imot uavhengighet og alliert med det spanske regjeringspartiet, som blir største parti med 25 prosent av stemmene og 35 plasser i regionforsamlingen. Partiet har aldri tidligere gjort det så bra i Catalonia, og avisen La Vanguardia kaller det «en historisk triumf».

Men det vil bli vanskelig for partiet å finne samarbeidspartnere til å danne en ny regional regjering ettersom det er stor politisk avstand til de andre partiene.

Resultatet gjenspeiler den store splittelsen i den katalanske befolkningen i spørsmålet om uavhengighet.

Mye på spill

Separatistenes flertall er det et stort nederlag for Spanias statsminister Mariano Rajoy, som oppløste regionforsamlingen og utlyste nyvalg i håp om at katalanerne ville stemme fram partier som vil at regionen skal forbli en del av Spania.

Det ligger an til rekordhøy valgdeltakelse. Ifølge offisielle tall hadde nesten 70 prosent av velgerne stemt to timer før valglokalene stengte.

På forhånd har meningsmålinger tydet på dødt løp mellom partier som ønsker løsrivelse fra Spania, og partier som vil at Catalonia fortsatt skal være en spansk region.

Les også

Hun skal knuse katalansk uavhengighet

Les også

Madrid overtar roret i Catalonia

Stor interesse

Valget følges nøye også i andre land ettersom det vil vise om støtten til separatistene har økt eller minsket etter at regjeringen i Madrid satte hardt mot hardt som følge av separatistpartienes forsøk på å bruke det politiske systemet til å løsrive seg fra Spania.

Nyvalget ble utlyst av den spanske regjeringen etter en omstridt uavhengighetserklæring i regionforsamlingen. Erklæringen førte også til at regjeringen i Madrid oppløste regionforsamlingen og avsatte den regionale presidenten Carles Puigdemont og hans regjering,

Publisert:
  1. Catalonia
  2. Spania
  3. Folkeavstemning

Mest lest akkurat nå

  1. Beruset gutt på 13 år mis­tenkt for kniv­tyveri på M44

  2. Stort steinras: Svein Tore kjørte nesten rett inn i raset

  3. Deler av stien er skylt vekk av regnet

  4. Forlot Viking i hui og hast: – Det var smertefullt

  5. Forsvarer: – Har ordnet sikker­hets­opplegg for siktede dersom han løs­lates

  6. Stor test av 15 brød: To får topp­karakter