Rohingya-barn blir bortført og solgt i Bangladesh

Rohingya-barn som har flyktet fra Myanmar til nabolandet Bangladesh, blir bortført og solgt av brutale gjenger som driver med menneskehandel, melder SVT.

Ett rohingya-barn i en flyktningleir i Bangladesh. Mer enn 620.000 rohingyaer har flyktet fra Myanmar til nabolandet Bangladesh siden august i år. Foto: AP Photo / Wong Maye-E / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Mer enn 620.000 rohingya-muslimer, blant dem over 300.000 barn, har flyktet fra Myanmar til Bangladesh siden august i år. Flere av barna er foreldreløse og ankommer landet alene. Menneskesmuglere utnytter flyktningkaoset og sier det er lett å komme i kontakt med barna.

– Vi lokker barna til oss med brus, som vi har puttet sovemidler i, og så later vi som om vi er foreldrene deres og får dem raskt ut av flyktningleirene, sier smugler Ali til SVT.

Etter at barna har blitt bortført blir de sendt til Chittagong. Derfra blir de ofte solgt til Midtøsten som sexslaver eller kamelryttere. Ali sier at barna bør helst være under seks år.

Kvinner og barn utsatt

Rohingya-barn fra Myanmar blir ikke formelt meldt savnet ettersom de ofte blir bortført før de har registrert seg som flyktninger i Bangladesh. Dette gjør det vanskelig å finne dem igjen.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) er også unge rohingya-kvinner utsatt for menneskehandel i Bangladesh. IOM har samlet dokumentasjon på flere tilfeller der unge kvinner blir lurt med lovnader om ekteskap eller jobber i storbyer, men i stedet blir ofre for sex- og tvangsarbeid.

– Menneskehandlerne går etter kvinner og barn, spesielt de som reiser alene, sa Ruhul Amin, talsperson for politiet i Bangladesh, tidligere i november.

Får kritikk

Regjeringen i Bangladesh har fått kritikk fra USA for at de ikke gjør mer for å stoppe menneskehandelen, mens FN er redd for at flere rohingya-barn skal bli ofre for smuglerligaene.

Pave Frans startet søndag en seks dagers tur i Myanmar og Bangladesh. Det er forventet at han vil ta opp situasjonen med rohingyaene i Myanmar, men den katolske kirken i landet har oppfordret ham til å avstå fra å henvise direkte til den muslimske gruppen.

Paven skal etter planen møte Myanmars forsvarssjef Min Aung Hlaing, landets sivile leder og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi og innflytelsesrike buddhistiske munker.

Les også

 1. Kritikken hagler mot Suu Kyi etter tale om rohingyaene

 2. FN-granskere anklager Myanmar for systematiske angrep mot rohingyaene

 3. FN: Nesten 600.000 rohingyaer har flyktet fra Myanmar til Bangladesh

 4. Amnesty dokumenterer etnisk rensing i Myanmar

 5. WHO frykter kolera i Rohingya-leire i Bangladesh

Publisert:
 1. Myanmar
 2. Bangladesh
 3. Menneskehandel
 4. Rohingya

Mest lest akkurat nå

 1. Stenger rund­kjøring på Forus i over tre år: – Å reise kollek­tivt kan være et alternativ

 2. Støyende asfalt­arbeid mellom Tjensvoll­krysset og Madla­krossen de to neste nettene

 3. Hytte brant ned i Sand­nes: – Kun mater­ielle skader

 4. Derfor spiller han med Nike-sko i en kamp og Adidas-sko en annen

 5. 11 menn vil bli brann- og rednings­sjef

 6. Foreløpig uberørt av lærer­streiken – mandag reiser elevene på leir­skole