Røde Kors: Angrepet i Kabul var en klar krigsforbrytelse

Å bruke en ambulanse til å utføre krigshandlinger er et klart brudd på folkeretten, påpeker Røde Kors, som tar sterkt avstand fra selvmordsangrepet i Kabul.

Minst 95 mennesker ble drept og over 150 ble såret i bilbombeangrepet i Kabul lørdag. Røde Kors kaller angrepet en krigsforbrytelse, og mener det er uakseptabelt å bruke en ambulanse til å ramme et område der sivile oppholder seg. Foto: AP / NTB scanpix.
 • Andreas Lof
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Dette angrepet var helt forferdelig, sier folkerettsansvarlig i Norges Røde Kors, Mads Harlem, til NTB.

Lørdag ble minst 95 mennesker drept og 158 såret i et bilbombeangrep i Kabul, det andre angrepet Taliban har hevdet å stå bak på under en uke.

Ifølge afghanske myndigheter ble en ambulansebil brukt til å komme seg forbi veisperringene til den travle gaten der bilbomben eksploderte lørdag. Røde Kors mener dette er forkastelig.

– Ambulanser skal være beskyttet, og brukes til å ta seg av syke og sårede. Det skal ikke brukes av parter i konflikter til å utføre militære handlinger. Dette er en krigsforbrytelse som gjør situasjonen i Afghanistan verre, og det tar vi sterk avstand fra, sier Harlem.

– Fremdeles krig

Han understreker at det fremdeles pågår en borgerkrig i Afghanistan, og at Taliban som en part i denne konflikten rent folkerettslig har rett til å ramme militære mål. Gruppen har hevdet at de forsøkte å angripe en politikolonne, og at over 80 politifolk ble drept eller såret.

Bomben gikk imidlertid av i en travel gate der sivile oppholder seg til vanlig, og ifølge myndigheter og andre kilder i Afghanistan er det et stort antall sivile blant de drepte og sårede.

–Det å rette angrep mot en politieskorte er sannsynligvis en lovlig handling ifølge krigens folkerett så lenge politiet er en del av de militære styrkene i Afghanistan. Men det er ikke det de har gjort her. De har rammet sivile og brukte en ambulanse til å gjøre det. Det er helt uakseptabelt, og må opphøre umiddelbart, sier Harlem.

Må stilles til ansvar

Røde Kors har selv vært i dialog med Taliban ved flere anledninger, og har tilgang på flere av områdene de kontrollerer i Afghanistan. Harlem mener dette viser at Taliban som gruppe er i stand til å ta hensyn til folkeretten.

–Og skal man kunne opprettholde dette, må man slutte å se på disse gruppene utelukkende som terrorister, sier han, med henvisning til hvordan Taliban fremstilles både av medier og myndigheter i flere vestlige land.

– Vi må se hvilken rolle de spiller i krig og konflikt, slik at de for eksempel kan stilles folkerettslig til ansvar for det som skjedde i dag, sier Harlem.

Les også

 1. Minst 95 drept i bilbombeangrep i Kabul

 2. Sykehus: Arne Strand alvorlig skadd under terrorangrepet i Kabul

 3. IS sier de står bak Redd Barna-angrep i Afghanistan

Publisert:
 1. Krig
 2. Taliban
 3. Afghanistan
 4. Røde Kors
 5. Kabul

Mest lest akkurat nå

 1. Nye dufter når grisebønder bytter svin med vin

 2. Ny utrolig rekord for Haaland

 3. Storbritannia strammer inn på koronareglene

 4. Kunngjorde at han legger opp - nå vurderer Bryne-profilen å gjøre helomvending

 5. Vogntog mot personbil - mann satt fastklemt

 6. Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien er død