Istanbul-mistenkt løslatt etter avhør i Kirgisistan

Bisjkek (NTB-AFP): Den 28 år gammel mannen som satt i avhør i hjemlandet Kirgisistan tirsdag, mistenkt for å ha vært involvert i terroraksjonen mot en nattklubb i Istanbul, er løslatt og utenfor mistanke.

Tyrkisk etterretning etterforsker nå om mannen som mistenkes for å ha stått bak terrorangrepet i Istanbul nyttårsaften, og som tyrkisk politi har gått ut med dette bildet av, kommer fra Kirgisistan.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Tyrkisk etterretning etterforsker nå om mannen som mistenkes for å ha stått bak terrorangrepet i Istanbul nyttårsaften, og som tyrkisk politi har gått ut med dette bildet av, kommer fra Kirgisistan. Foto: AP / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Lakhe Matsjrapov ble pågrepet da han returnerte til Kirgisistan fra Tyrkia og deretter tatt inn til avhør av landets etterretningstjeneste.

Noen timer senere opplyste en talsmann for Den nasjonale sikkerhetskomiteen (GKNB) i Kirgisistan at 28-åringen var løslatt og utenfor mistanke.

Lignet på etterlyst

Bakgrunnen for pågripelsen skal ha vært at Matsjrapov ligner på den antatte gjerningsmannen tyrkisk politi har offentliggjort bilder av.

Selv nektet han enhver befatning med terroraksjonen som kostet 39 mennesker livet og viser til at han først ankom Istanbul 1. nyttårsdag, flere timer etter massakren hadde funnet sted på nattklubben Reina.

Matsjrapov hevder videre at det var snakk om en forretningsreise, og at han ble stanset på flyplassen da han skulle forlate Istanbul dagen etter. Tyrkisk politi lot ham gå etter å ha avhørt ham.

Bilder og video

Den unge mannen på bildene og videoen tyrkisk politi har offentliggjort, og som de tror står bak massakren på 39 mennesker på en nattklubb i Istanbul nyttårsaften, er ikke navngitt.

Tyrkiske medier er fulle av spekulasjoner om hvem mannen er, og flere heller i retning av at han kommer fra et sentralasiatisk land.

Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan og Xinjiang-regionen i Kina, der den muslimske uigur-minoriteten holder til, er nevnt.

Avisen Haberturk mener å vite at gjerningsmannen ankom Konya i Tyrkia sammen med kone og to barn i november og skriver at familien hans er innbrakt av politiet.

Syria-bakgrunn

Sikkerhetseksperter mener angriperen har fått militær trening og viser til at han framsto som ytterst profesjonell under massakren, skriver avisen Hürriyet.

– Angriperen var besluttsom, nøyaktig, praktisk, kaldblodig, en ekspert, og visste hvordan han skal oppnå resultater, sier antiterror-ekspert Abdullah Agar.

Gjerningsmannen har ifølge Hürriyets kilder fått trening i gatekamper i Syria. Mannen var «spesielt utvalgt» til å gjennomføre angrepet, ifølge avisen. (©NTB)

Publisert: